Finanssiala ry

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin

Jaa
  • Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti.
  • Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä.
  • Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa.
  • PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa.
  • Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti.
  • Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Finanssiala ry (FA) pitää hyvänä, että valtiovarainministeriö on alkanut valmistella merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivien eli niin sanottujen PEP-henkilöiden keräämistä kansalliseen, viranomaisten ylläpitämään tietojärjestelmään.

”FA on esittänyt PEP-rekisterin perustamista jo neljännen rahanpesudirektiivin yhteydessä. PEP-rekisteri antaisi finanssiyrityksille luotettavan tavan tunnistaa asiakkainaan olevat kotimaiset PEP-henkilöt tai heidän perheenjäsenikseen tai yhtiökumppaneikseen luettavat henkilöt”, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mika Linna.

Finanssiyrityksen asiakas törmää rahanpesusääntelyyn usein PEP-kyselyn muodossa. Asiakkaalta kysytään esimerkiksi pankkitiliä avatessa, onko hän tai hänen lähipiirissään poliittisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä. PEP-lyhenne tulee englannin kielen sanoista Politically Exposed Person. Merkittävässä julkisessa tehtävässä toimiminen ei tietenkään estä asiointia, mutta määrittelyn saaneen taustoja, toimintaa ja asiointia on selvitettävä ja seurattava tarkemmin PEP-asemaan liitetyn korkeamman rahanpesuriskin takia.

Rekisteristä poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön asema voitaisiin todentaa nopeasti, luotettavasti ja tietosuojaa kunnioittaen. Linna korostaa, että rekisterissä on oltava vain sellaiset tiedot, jotka ovat olennaisia rahanpesuriskin tunnistamisessa.

”PEP-kriteeristön kannalta olennainen tieto on esimerkiksi, toimiiko henkilö poliittisen puolueen johtotehtävissä. Sen sijaan tiedot henkilön poliittisista mielipiteistä tai vakaumuksesta eivät ole relevantteja, eivätkä myöskään kuulu PEP-rekisteriin.”

Tarve luotettavalle PEP-rekisterille on selvästi kasvanut muun muassa ilmoitusvelvollisten lainsäädännöllisten velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia, ja kokemukset siitä ovat olleet hyviä.

”PEP-tietojen ilmoittamisen, keräämisen ja ylläpitämisen tulisi kuulua niille valtion toimielimille, viranomaisille ja enemmistöomisteisille yrityksille, joilla on PEP-henkilöitä palveluksessaan, sekä toissijaisesti rekisterinpitäjänä toimivalla viranomaiselle. Finanssiyritysten ja muiden ilmoitusvelvollisten tulisi voida luottaa rekisterin tietoihin eikä niiden tarvitsisi hankkia lisätietoja asiakkaalta itseltään tai muista lähteistä tämän PEP-aseman selvittämiseksi”, Linna huomauttaa.

PEP-rekisterin tietojen on oltava yhtäläisesti ja kohtuullisin ehdoin kaikkien ilmoitusvelvollisten käytössä, ja ne tulisi myös antaa ulkomaisten tietokantapalveluiden käyttöön normaalein kaupallisin ehdoin.

Lue lisää

FA:n lausunto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry

Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240
http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

KORJAUS Finanssiala ry:n positiivista luottotietorekisteriä koskevaan tiedotteeseen 13.6.2024 kello 6.3013.6.2024 14:45:22 EEST | Tiedote

13.6.2024 kello 6.30 lähetetyssä tiedotteessamme oli virhe toisessa kappaleessa ensimmäisen väliotsikon jälkeen. Tekstissä sanottiin harhaanjohtavasti, että luottokiellon ottaja saa erillisen tositteen, jolla voi osoittaa luottokelpoisuuden omaehtoisesta kiellosta huolimatta. Tällaista tositetta ei kuitenkaan ole saatavilla positiivisesta luottotietorekisteristä. Alla korjattu tiedote kokonaisuudessaan.

Omien tietojen oikeellisuus kannattaa tarkastaa ennen lainanhakua positiivisesta luottotietorekisteristä13.6.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Luottolaitokset käyttävät huhtikuun alussa 2024 käyttöön tullutta positiivista luottotietorekisteriä asiakkaan luottokelpoisuuden arviointiin. Positiivisessa luottotietorekisterissä on havaittu joitakin virheitä, ja luotonantajat korjaavat niitä jatkuvasti. Ennen kuin lähtee hakemaan uutta lainaa, kannattaa tarkastaa rekisteristä, että omat tiedot ovat ajan tasalla. Rekisteri helpottaa luotonmyöntäjiä asiakkaan tietojen tarkistamisessa ja auttaa ylivelkaantumisen torjunnassa.

Suurin osa suomalaisista uskoo tunnistavansa digihuijaukset vähintään melko hyvin – yli neljännes välttelee digitaalisten palveluiden käyttöä huijausten pelossa11.6.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Jopa 88 prosenttia suomalaisista uskoo tunnistavansa digihuijaukset melko hyvin. Reilut 70 prosenttia suomalaisista kokee osaavansa tarkistaa URL-osoitteiden oikeellisuuden esimerkiksi sähköpostiviesteissä tai muissa viesteissä. Heistä kuitenkin jopa 16 prosenttia jättää osaamisesta huolimatta linkit tarkistamatta. Yli neljännes suomalaisista välttelee digitaalisten palveluiden käyttöä huijausten pelossa. FA lanseerasi toukokuussa kansalaisille suunnatun huijausten torjuntakampanjan herättämään yleistä valppautta ja lisäämään tietoisuutta huijauksista. Nyt kampanjan mainokset ottavat jälleen haltuun eri mediakanavat. Kampanjan päätähtenä nähdään koko kansan tuntema ja rakastama näyttelijä Maija-Liisa Peuhu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye