Vuoden pahimman viherpesun palkinnosta kisaavat tänä vuonna muun muassa St1, Atria ja Metsien Suomi -kampanja – Vuoden Huiputus -palkinto jaetaan 15.5.
Vuoden pahinta vihepesutekoa etsivän Vuoden Huiputus -kilpailun ehdokkaat julkistettiin tänään 16.4. Helsingissä. Kilpailussa palkitaan ympäristö- tai ilmastoväittämiltään valheellisin tai vastuuttomin viestintä- tai markkinointiteko. Kilpailussa on tänä vuonna ehdolla seitsemän yritystä tai tahoa, joiden markkinoinnissa tai viestinnässä on havaittu harhaanjohtavia ympäristöväittämiä. Yleisö saa äänestää voittajaa kilpailun verkkosivuilla.

Tänä vuonna ehdokkaina ovat Metsä Groupin Meillä ei ole varaa -mainoskampanja ja siinä esitetyt puun alkuperä- ja kestävyysväitteet, St1-huoltoasemaketjun Puhtaan energian tekijät -mainokset, Atrian biopohjaisen pakkausmateriaalin markkinointi ilmastotekona, ja metsäalan toimijoiden – muun muassa Metsähallituksen ja Metsäteollisuus Ry:n – Metsien Suomi -viestintäkampanja, joka maalailee metsien käytön kestävyydestä ruusuisia kuvia vaikka Suomen metsien käyttöä on kritisoitu niin hiilinielujen romahtamisesta kuin luontokadon kiihdyttämisestä.
Ehdolla ovat myös H&M:n kierrätyslupaukset, joiden taustalta löytyy tekstiilijätteiden toimittamista Ghanaan, jossa ne aiheuttavat ympäristöongelmia, ja HKScanin Kariniemen Hyvin kasvatettu kananpoika -mainos, joka sivuuttaa täysin broilerien tuotannon eettiset ongelmat, sekä Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt Kinkkutemppu-tempaus, jossa joulukinkkujen paistorasvojen kierrättämisestä biopolttoaineeksi tehdään merkittävä ilmastoteko.
“Kilpailun taso on siinä mielessä kova, että yritykset ja heidän markkinointiviestintäänsä tekevät toimistot keksivät edelleen mitä erikoisempia väittämiä hämärtääkseen toimintansa ympäristövaikutuksia tai rakentaakseen kuluttajille harhaanjohtavia vihreitä mielikuvia. Useimmat ehdokkaat eivät ole vielä sisäistäneet äskettäin hyväksytyn EU:n viherpesun kieltävän direktiivin sisältöä. Toivon että ehdokkuuden myötä yritykset heräävät siihen, että toiminnan pitää olla kestävällä pohjalla ja avointa”, sanoo ehdokkaat valinneen tuomariston puheenjohtaja, Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen.
Vuoden Huiputus -kilpailun pääpalkinnon saaja päätetään laskemalla yleisöäänet ja asiantuntijoista koostuvan tuomariston äänet yhteen. Tuomaristoon kuuluvat kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, somevaikuttaja Jenni Rotonen, vastuullisuusasiantuntija Niklas Kaskeala, Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen, toimittaja Julia Thurén, somevaikuttaja-toimittaja Noora Shingler ja Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen.
Tänä vuonna kilpailua varten avataan Vuoden Huiputus -galleria, jossa voi tutustua palkintoehdokkaisiin ja valintaperusteisiin. Galleria sijaitsee Helsingin Sörnäisissä, osoitteessa Hämeentie 27, ja on avoinna 16.4.–17.5.2024, ma-pe klo 11-13 ja 15-17.
Vuoden Huiputus-kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa. Aiempina vuosina palkinnon ovat voittaneet Fortumin ilmastoväittämät ja Finnairin lentämisen päästöt sivuuttanut kampanjointi. Kilpailun järjestää Greenpeace.
Tutustu ehdokkaisiin ja valintaperusteluihin Vuoden Huiputus -kilpailun sivuilla.
Lisätiedot
Touko Sipiläinen, Greenpeacen maajohtaja
044 239 4404
touko.sipilainen@greenpeace.org
Juuso Janhunen, tiedottaja
0404825541
juuso.janhunen@greenpeace.org
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juuso JanhunenTiedottaja
Puh:040 482 55 41juuso.janhunen@greenpeace.orgTouko SipiläinenGreenpeacen Suomen maajohtaja
- Greenpeacen toiminta
- metsät ja metsäpolitiikka
- ilmasto ja ilmastopolitiikka
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Greenpeacen aktivistit valtasivat lavan Metsä Boardin yhtiökokouksessa: “Luonnonmetsät on saatava turvaan nyt!”20.3.2025 15:21:13 EET | Tiedote
Greenpeacen aktivistit ovat keskeyttäneet Metsä Boardin yhtiökokouksen Finlandia-talolla useita kertoja. Aktivistit nousivat lavalle kesken toimitusjohtajan katsauksen ja vaativat yhtiöltä selkeää ja kattavaa linjausta, joka varmistaa, ettei sen tuotteisiin voi päätyä luonnonmetsien puuta.
Greenpeacen aktivistit myös Stora Enson yhtiökokouksessa: vaativat yhtiötä linjaamaan, ettei se hanki puuta luonnonmetsistä20.3.2025 14:31:48 EET | Tiedote
Greenpeacen aktivistit osoittavat tällä hetkellä mieltään myös Stora Enson yhtiökokouspaikalla Katajanokalla Helsingissä. Järjestö on jättänyt Stora Ensolle aloitteen, jossa se esittää, että yhtiö laatii uskottavan ja läpinäkyvän ohjeistuksen puunhankinnan estämiseksi luontoarvoiltaan merkittävistä metsistä.
Orpo petti lupauksensa – hallitus siirtää vastuun vanhojen metsien säästämisestä yhtiöille20.3.2025 13:40:00 EET | Tiedote
Greenpeace tuomitsee jyrkästi Petteri Orpon hallituksen tänään tekemän päätöksen, joka jättää kiistattomasti suojelun arvoisia vanhoja metsiä hakkuu-uhan alle. Tutkijoiden laajasti tuomitseman linjauksen myötä luonnonmetsien määrä Suomessa uhkaa nyt huveta entisestään, kun hallitus jättää pysyvää suojelupäätöstä odottaneita vanhoja metsiä suojelun ulkopuolelle.
Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Metsä Boardin yhtiökokouksessa: “Metsäyhtiöiden on sitouduttava jättämään luonnonmetsät rauhaan nyt!”20.3.2025 13:16:06 EET | Tiedote
Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Finlandia-talolla, missä on alkamassa metsäyhtiö Metsä Boardin yhtiökokous. Aktivistit vaativat yhtiötä sitoutumaan luontoarvoiltaan merkittävien luonnonmetsien suojeluun. “Hallituksen epäonnistunut suojelupäätös siirtää vastuun vanhojen metsien säilymisestä metsäyhtiöille. Me vaadimme Metsä Boardilta uskottavaa julkista sitoutumista siihen, että sen tuotteisiin ei päädy puuta luonnonmetsistä”, sanoo Greenpeace Nordenin pääsihteeri Sini Harkki.
Oikeuden päätös Yhdysvalloissa: Greenpeacen maksettava 660 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset öljy-yhtiö Energy Transferille20.3.2025 08:40:06 EET | Tiedote
Tuomio uhkaa sananvapautta ja oikeutta mielenosoittamiseen. Tuomio koskee Greenpeacea yhdysvalloissa ja Greenpeace Internationalia. Greenpeacen näkemyksen mukaan Energy Transferin nostama oikeusjuttu on malliesimerkki kansalaisyhteiskunnan vaientamiseksi tarkoitetusta niin sanotusta SLAPP-oikeudenkäynnistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme