Keskuskauppakamari: Puhtaan siirtymän investointiverohyvityksen käyttöönotto vahva kasvusignaali

Jaa

Hallituksen päätös suurten puhtaan siirtymän investointien verohyvityksen käyttöönottamisesta on vahva signaali Suomelta investointikilpailussa. Teolliset investoinnit ovat ratkaisevassa asemassa sekä taloudellisen kasvun että päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Investointiverohyvitys tarkoittaa, että investoinnin tekevä yritys saa kuitattua voitoistaan perittäviä yhteisöveroja maksetuksi hyvityksillä, jotka myönnetään tukeen oikeuttavien investointien kuluista. 

“Investointiverohyvityksen käyttöönottaminen kohdennettuna ja määräaikaisena toimenpiteenä investointien houkuttelemiseksi on perusteltu toimenpide juuri nyt. Verokannustimet ovat näkyvästi esillä investointikilpailussa eikä Suomen 20 prosentin yhteisöverokanta enää takaa kilpailuetua. Menetettävää ei juuri ole, koska investointiverohyvitykselle ei muodostu hintalappua, jos uusia investointeja ei toteuteta,” sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. 

Investointiverohyvitys kohdistuu puhtaan siirtymän investointeihin, esimerkiksi akku- ja vetyhankkeisiin sekä fossiilivapaaseen terästeollisuuteen. Näitä koskeva EU:n valtiontukisääntöjen lievennys on voimassa vuoden 2025 loppuun asti. 

“Verohyvitys on tarpeen investointien kotiuttamiseksi Suomeen yhä kireämmässä kansainvälisessä kilpailussa puhtaan teollisuuden hankkeista. Teollisuuden päästöjä vähentävät investoinnit esimerkiksi metallinjalostuksessa ja kemianteollisuudessa ovat välttämättömiä myös Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi,” painottaa Keskuskauppakamarin johtava elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen. 

Investointiverohyvityksen yksityiskohdilla on merkitystä sille, miten houkutteleva kasvukannustin siitä lopulta muodostuu.  

“Hallitus on esittänyt, että hyvitys voidaan käyttää aikaisintaan vuodesta 2028 alkaen. Näin investoinneista saatavat hyödyt saadaan yhteiskunnan käyttöön ennen kuin on maksun aika. Hyvitys olisi kuitenkin kansainvälisesti vielä kilpailukykyisempi, jos se saataisiin käyttöön jo investointivuonna, ja se olisi veronpalautuskelpoinen yhteisöveron ylittävältä osin,” sanoo Viitala.  

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarikysely: Työmarkkinauudistuksilla positiivinen sysäys yritysten investointihalukkuudelle – lähes 40 prosenttia aikoo lisätä investointeja16.5.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä lähes 40 prosenttia kertoo, että hallituksen työmarkkinauudistukset lisäävät niiden investointihalukkuutta joko merkittävästi tai jonkin verran. Noin puolet vastanneista yrityksistä arvelee, ettei uudistuksilla ole vaikutusta ja vain 5,7 prosenttia arvelee uudistusten vaikutusten vähentävän investointihalukkuutta

Kauppakamarien eurovaalitavoitteet: Uudet haasteet edellyttävät EU:lta kilpailukyvyn ja turvallisuuden parantamista8.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien tänään julkaisemat eurovaalitavoitteet sisältävät kahdeksan teemaa, joita kauppakamarit pitävät ratkaisevana Euroopan kilpailukyvyn ja turvallisuuden kannalta. Kauppakamarit pitävät tärkeänä, että Suomi on aktiivisesti vaikuttamassa Suomen tavoitteisiin ja nostamassa seuraavalla kaudella EU:n agendan keskiöön kilpailukykyyn ja kasvuun liittyvät kysymykset. Sisämarkkinoiden toimivuus, yhteiset ilmastotavoitteet ja turvallisuuspolitiikka ovat kauppakamarien tavoitelistan kärjessä.

Keskuskauppakamari: Kansalaisuuslain muutosehdotukset ovat haitaksi pitkäjänteiselle sitoutumiselle suomalaisille työmarkkinoille25.4.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari katsoo, että asumisajan pidentäminen on haitaksi onnistuneelle kotoutumiselle ja pitkäjänteiselle sitoutumiselle suomalaisille työmarkkinoille. Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Suvi Pulkkisen mukaan asumisajan pidentäminen kaikkien ryhmien osalta huonontaa Suomen asemaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye