Geopoliittisen tilanteen vuoksi äänestämistä EU-vaaleissa pidetään entistä tärkeämpänä
Tuore Eurobarometri-kysely osoittaa EU-kansalaisten olevan kiinnostuneita kesäkuussa 2024 pidettävistä EU-vaaleista ja huolestuneita ajankohtaisesta kansainvälisestä tilanteesta.
- Yli kahdeksan kymmenestä (81 %) EU-kansalaisesta pitää EU-vaaleissa äänestämistä entistä tärkeämpänä ajankohtaisen kansainvälisen tilanteen vuoksi – suomalaisvastaajista tätä mieltä on 94 prosenttia
- 60 % kaikista vastaajista ja 64 % suomalaisvastaajista on kiinnostuneita 6.–9.6.2024 järjestettävistä EU-vaaleista. Vuoden 2019 EU-vaaleihin verrattuna suomalaisten kiinnostus on kasvanut 20 prosenttiyksikköä
- Suomalaisille tärkeimmät aiheet EU-vaalien alla ovat EU:n puolustus ja turvallisuus, Euroopan tulevaisuus ja ilmastonmuutoksen torjunta. Koko EU:n tasolla tärkeimmät vaaliteemat ovat köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunta sekä kansanterveys
- 73 % sekä suomalaisvastaajista että EU-kansalaisista kokee, että EU:n toimet vaikuttavat heidän arkielämäänsä
Tänään julkaistu Euroopan parlamentin teettämä Eurobarometri-mielipidekysely kertoo EU-kansalaisten kasvaneesta kiinnostuksesta 6.–9.6.2024 järjestettäviä EU-vaaleja kohtaan. Niin EU-kansalaisten kiinnostus vaaleihin ja todennäköisyys äänestää ovat kasvaneet sitten lokakuun 2023, jolloin kyselytutkimus tehtiin edellisen kerran. Muutokset ovat merkittäviä etenkin verrattuna edellisten EU-vaalien alla vuonna 2019 julkaistuun Eurobarometriin.
Kiinnostus EU-vaaleihin kasvanut
Kaikista kyselyyn vastanneista 60 % ja suomalaisista 64 % kertoo olevansa kiinnostuneita tulevista vaaleista. Vuonna 2019 ennen edellisiä EU-vaaleja julkaistuun kyselyyn verrattuna suomalaisten kiinnostus vaaleihin on kasvanut peräti 20 prosenttiyksikköä. Kaikista vastaajista 71 prosenttia ja suomalaisista 79 prosenttia sanoo, että he äänestäisivät todennäköisesti EU-vaaleissa, jos ne pidettäisiin ensi viikolla. Vuoteen 2019 verrattuna vastaajien ilmoittama todennäköisyys äänestää vaaleissa on kasvanut koko EU:ssa 10 prosenttiyksikköä, ja Suomessa kasvua on 18 prosenttiyksikköä.
Vastaajien suuri enemmistö (81 % kaikista, 94 % suomalaisista) pitää EU-vaaleissa äänestämistä aiempaa tärkeämpänä ajankohtaisen kansainvälisen tilanteen vuoksi.
Puolustus ja turvallisuus suomalaisten kärkiteema kesäkuun EU-vaaleihin
Yli puolet suomalaisvastaajista (55 %) mainitsi EU:n puolustuksen ja turvallisuuden, kun heiltä kysyttiin ensisijaisia keskustelunaiheita tuleviin EU-vaaleihin. Seuraavaksi tärkeimmät aiheet suomalaisille ovat Euroopan tulevaisuus (36 %) ja ilmastonmuutoksen torjunta (34 %). Vain tanskalaiset (56 %) mainitsivat puolustus- ja turvallisuuskysymykset tärkeimpänä vaaliteemana suomalaisia useammin. Kansalaisten antama merkitys EU:n puolustukselle ja turvallisuudelle on kasvanut nykyisen vaalikauden aikana erityisesti Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Suomen ja Tanskan lisäksi seitsemässä muussa jäsenmaassa puolustus- ja turvallisuus on kansalaisten mielestä tärkein vaaliteema.
Koko EU:n tasolla kansalaisille tärkeimmät vaaliteemat ovat köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunta (33 %) sekä kansanterveys (32 %). Myös talouden tukeminen ja uusien työpaikkojen luominen painottuvat niin suomalaisten (33 %) kuin kaikkien EU-kansalaisten (31 %) vastauksissa.
Suomalaiset toivovat Euroopan parlamentilta rauhan, demokratian ja oikeusvaltion puolustamista
Suomalaisten mukaan Euroopan parlamentin tulisi seuraavalla viisivuotiskaudella puolustaa ensisijaisesti rauhan (60 %), demokratian (42 %) ja oikeusvaltion (31 %) arvoja.
Jotta EU:n asema maailmassa vahvistuisi, eurooppalaiset toivovat EU:n keskittyvän tulevaisuudessa erityisesti puolustukseen ja turvallisuuteen (57 % suomalaisista, 37 % kaikista) sekä energia-asioihin (33 % suomalaisista, 30 % kaikista). Lähes puolet suomalaisista (49 %) ja 40 % eurooppalaisista kokee, että EU:n roolista maailmassa on tullut tärkeämpi viime vuosina.
Sekä suomalaisista että kaikista vastaajista EU:ssa lähes kolme neljäsosaa (73 %) kokee, että EU:n toimet vaikuttavat heidän arkielämäänsä. Suomalaisvastaajista 82 % kokee, että kaikki näkökohdat huomioon ottaen Suomi on hyötynyt EU:n jäsenyydestä. Kaikista vastaajista 71 % kokee maansa hyötyneen EU:n jäsenyydestä.
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kyselyn tuloksista
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kommentoi kyselytutkimuksen tuloksia:
”Eurooppalaiset tietävät, että näissä vaaleissa on paljon pelissä, ja että äänestäminen on entistäkin tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa. Kehotan kaikkia EU-kansalaisia äänestämään tulevissa EU-vaaleissa, vahvistamaan eurooppalaista demokratiaa ja vaikuttamaan Euroopan tulevaisuuteen.”
”Euroopan parlamentti ja koko EU ovat saavuttaneet paljon viime vuosina. Olemme kohdanneet poikkeuksellisia ja haastavia olosuhteita, mutta niiden seurauksena olemme vain vahvistuneet entisestään. Euroopan parlamentti on ollut ja tulee jatkossakin olemaan kansalaisten ääni EU:ssa.”
Kaikki tutkimustulokset ovat luettavissa täällä.
Taustaa
Euroopan parlamentin teettämän kevään 2024 Eurobarometri-mielipidekyselyn toteutti Verian (ent. Kantar) kaikissa EU:n 27 jäsenvaltiossa 7.2.–3.3.2024. Osallistujat haastateltiin kasvokkain (lisäksi videohaastatteluita etäyhteyksin Tšekissä, Tanskassa, Suomessa ja Maltalla). Haastatteluja tehtiin yhteensä 26 411, joista Suomessa 1024. EU-tason tulokset on painotettu jäsenvaltioiden väestömäärän mukaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niina SalorantaLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0407205025niina.saloranta@europarl.europa.euRoosa PurhonenLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0403510264roosa.purhonen@europarl.europa.euTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Zelenskyin puhe mepeille: ”Meidän on lopetettava tämä sota oikeudenmukaisesti”19.11.2024 15:13:29 EET | Tiedote
Tiistaina Euroopan parlamentin erityisessä täysistunnossa puhui Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi 1 000 päivää sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi.
Extrainsatt plenarsammanträde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj18.11.2024 13:46:37 EET | Pressmeddelande
På tisdag klockan 11.00 (klockan 12.00 i Finland) talar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till ledamöterna under ett extrainsatt plenarsammanträde i Bryssel.
EU-parlamentin erityinen täysistunto 19.11. - videoyhteydellä puhumassa Ukrainan presidentti Zelenskyi18.11.2024 13:46:37 EET | Tiedote
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu videoyhteydellä ylimääräisessä parlamentin täysistunnossa 1000 päivää sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi.
Euroopan parlamentti puoltaa metsäkatoasetuksen soveltamisen lykkäämistä vuodella14.11.2024 13:06:52 EET | Tiedote
EU-parlamentti tukee metsäkatoasetuksen velvoitteiden voimaantulon lykkäämisen vuodella, jotta yritykset voivat soveltaa sitä oikein.
Euroopan parlamentin täysistunto Brysselissä 13.-14.11.2024: istuntokatsaus13.11.2024 14:13:22 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti käsittelee täysistunnossaan mm. EU:n ja Yhdysvaltojen suhteita, metsäkatoasetuksen soveltamisen lykkäämistä, Valencian tulvia sekä presidentti Niinistön raporttia siviili- ja puolustusvalmiuden vahvistamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme