Hyvinvointialueilla vakava pula hoitajista, lääkäreistä ja sosiaalityöntekijöistä
Hyvinvointialueilla on suhteellisesti eniten pulaa korkeasti koulutetuista ammattilaisista. Määrällisesti eniten pulaa on hoitajista.
Hyvinvointialueilla on vakavaa pulaa osaajista. Suhteellisesti eniten pulaa on yliopistokoulutuksen saaneista ammattilaisista: sosiaalityöntekijöistä, lääkäreistä, puheterapeuteista ja psykologeista.
Tämä käy ilmi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n tuoreesta kyselystä, jossa selvitettiin hyvinvointialueiden täyttämättömiä vakansseja yhden päivän aikana lokakuussa 2023.
Lastensuojelussa pula sosiaalityöntekijöistä on erityisen vaikea, sillä lokakuussa täyttämättä oli lähes joka viides tehtävä. Myös puheterapeuttien ja psykologien tilanne on huolestuttava, sillä vastaavasti joka kuudes ja seitsemäs tehtävä oli auki.
Kyselyyn vastasi noin puolet hyvinvointialueista. Tulokset vahvistavat tilannekuvaa vakavasta henkilöstöpulasta, joka vaikuttaa koko maan terveys- ja sosiaalipalveluihin.
– Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kärsitty henkilöstöpulasta jo pitkään. Työvoimapulan juurisyy on se, ettei ammattilaisia kouluteta riittävästi suhteessa palveluiden kysyntään, sanoo KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho.
Määrällisesti eniten pulaa sairaan- ja lähihoitajista
Lukumääräisesti eniten täyttämättömiä tehtäviä on tarjolla sairaanhoitajille ja lähihoitajille. Hyvinvointialueilla arvioitiin lokakuussa olevan täyttämättä lähes 2 200 sairaanhoitajan ja 2 400 lähihoitajan tehtävää, mikä on merkittävä haaste palveluiden tuotannolle.
– On huomattava, että yksityiset palveluntuottajat vastaavat suuresta osasta ikääntyneiden palveluita. Siksi hoitajapula ei näy tässä kyselyssä koko voimallaan, sanoo Juho Ruskoaho.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö on vuonna 2022 koko maata koskevassa arviossaan päätynyt huomattavasti suurempiin lukemiin.
Lääkäripula on edelleen vaikea
Lääkäripulasta raportoitiin sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Tehtävistä oli täyttämättä noin joka kahdeksas. Pulaa on myös hammaslääkäreistä, erityisesti perusterveydenhuollossa.
Vuonna 2022 kunnissa ja kuntayhtymissä oli terveyskeskuksissa ja sairaaloissa töissä noin 14 500 lääkäriä.
– Jos heistä lähes joka kahdeksas puuttuu, se merkitsee hyvinvointialueilla noin 1 600–1 700 lääkärin pulaa. Pula on pahentunut johdonmukaisesti vuosi vuodelta, kuten nähdään myös erittäin kalliiksi muodostuneista vuokralääkärien kustannuksista, sanoo Juho Ruskoaho.
KT on jo vuosia painottanut tarvetta vaikuttaviin toimiin henkilöstöpulan lieventämiseksi. Ratkaisuja ovat muun muassa lisääminen pula-aloilla ja työperäisen maahanmuuton kasvattaminen. Lisäksi on tärkeää arvioida mahdollisuuksia ohjata ammattilaisten työaikaa enemmän asiakastyöhön ja vähemmän hallinnollisiin tehtäviin.
KT:n selvitys:
- KT kysyi hyvinvointialueilta niiden vakanssien täyttötilannetta yhden päivän (4.10.2023) aikana.
- Vastaajilta kerättiin erikseen tiedot lääkäreistä ja hammaslääkäreistä erikoisaloittain perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä muista suurista henkilöstöryhmistä.
- 13 hyvinvointialuetta vastasi muita kuin lääkäreitä ja hammaslääkäreitä koskevaan tiedusteluun. Kysely edustaa noin 45:tä prosenttia hyvinvointialueiden koko henkilökunnasta.
- Lääkäreitä koskevaan kyselyyn vastasi 17 aluetta, mutta niistä osa raportoi vain erikoissairaanhoidon tilanteen. Muutama suuri alue ei vastannut kyselyyn.
- Perusterveydenhuollossa kysely kattaa arviolta noin 60 prosenttia henkilöstöstä ja erikoissairaanhoidossa noin 50 prosenttia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juho RuskoahopääekonomistiKT
Puh:0445328567juho.ruskoaho@kt.fiTietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Työnantajajärjestö Avainta lopettaa toimintansa – jo lähes 250 yritystä on siirtynyt KT:n jäseniksi12.11.2024 13:11:01 EET | Tiedote
Avaintan lakkautuspäätös vaikuttaa noin 600 yritykseen ja 36 000 palkansaajaan. Kuntien ja hyvinvointialueiden omistamille yrityksille suositellaan KT:n jäsenyyttä.
KT:n toimitusjohtajaksi on valittu neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas11.11.2024 13:37:48 EET | Tiedote
Henrika Nybondas-Kangas on laajasti kokenut ja arvostettu työmarkkinaneuvottelija. Hän johtaa KT:ssa nykyisin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen palvelussuhteista vastaavaa yksikköä.
KT:n toimitusjohtajan valinnasta tiedotetaan maanantaina8.11.2024 16:07:02 EET | Tiedote
Toimitusjohtajan valitsee KT:n hallitus. Hakijoita oli 23.
KT:n toimitusjohtajan tehtävään 23 hakijaa4.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Hakijat edustavat monipuolista osaamista. Valinta pyritään tekemään marraskuun aikana.
Kunta- ja hyvinvointialan palkankorotuksista jopa puolet neuvotellaan paikallisesti26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan palkankorotuksia ei jaeta tasaisesti yleiskorotuksina. Paikallinen sopiminen on ollut julkisella alalla laajasti käytössä jo 1990-luvulta lähtien.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme