Ari Turusen ja Petri Laukan uutuus Paha meri kertoo Itämerestä taistelujen ja poliittisten kamppailujen näyttämönä
Itämeri on 2020-luvulla tuiki erilainen kuin viikinkien tai ristiritarien sotaisina aikoina. Petri Laukan ja Ari Turusen Paha meri julkaistaan maanantaina 6.5.
Itämeri on ollut jo vuosituhansien ajan keskeinen väylä, jolla niin aatteet kuin tavaratkin ovat kulkeneet idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Roomalaiset kutsuivat merta Mare Barbarumiksi, barbaarien mereksi ja sen vesillä ovat seilanneet myös legendaariset viikingit ja myöhemmin sotakuninkaat.
Petri Laukan ja Ari Turusen uutuuskirja Paha meri kertoo elintärkeän merialueen historiasta mutta pohtii myös, millainen Itämeren tulevaisuus on niin poliittisesti kuin ekologisestikin.
"Kirjan lähtökohta on tarkastella Itämeren menneisyyttä sellaisista historiallisista näkökulmista, joista Euroopan suurimman sisämeren elämää ei ole kovin yleisesti totuttu katsomaan. Valtaapitävillä on ollut viikinkiajoista lähtien halu hallita Itämerta, ja voimaa takanaan", Laukka ja Turunen kirjoittavat esipuheessaan.
Itämeri on pienestä koostaan huolimatta ollut usein taistelujen, hirmutekojen ja poliittisten kamppailujen myrskyisä näyttämö. Sen rannoilta ovat lähteneet monet maailmanpolitiikkaan vaikuttaneet mullistukset, joista jokainen on painanut jälkensä Itämeren kansojen elämään. Pietarista alkoi Venäjän vallankumous, Gdanskista toinen maailmansota. Liettuan kansalaisten rohkeudesta lähti liikkeelle Neuvostoliiton hajoaminen, joka johti koko itäisen Euroopan valtiollisen kartan uudelleen muodostumiseen. Pinnalta katsoen näyttää siltä, että Itämeri on 2020-luvulla tuiki erilainen kuin viikinkien tai ristiritarien sotaisina aikoina.
"Saattaa olla, että yhdeksän merivaltiota ovat joutuneet jälleen sellaiseen virtaukseen, joka vie kohti epävarmuutta ja uhkia", kirjoittajat toteavat teoksessaan.
Ari Turunen on tietokirjailija, jonka elämäntyö palkittiin viime syksynä Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnolla. Hänen tuotantonsa on laaja ja teoksia on julkaistu useissa maissa.
Petri Laukka on tietokirjailija ja toimittaja. Laukka on julkaissut tietokirjoja Suomen kulttuurihistoriasta.
Kirjan Paha meri – Itämeren myrskyisä historia julkistustilaisuus
maanantaina 6.5. klo 18 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Kaisatalossa, osoite Vuorikatu 10, Helsinki.
Klo 18 Kirjailijoiden haastattelu, haastattelijana toimii Kai Myrberg.
klo 18.30 sana vapaa kysymyksille ja kommenteille
Klo 18.45 Vapaata keskustelua, tekijät jakavat omistuskirjoituksia kirjaansa.
Mahdollisuus mediahaastatteluun myös aikaisemmin päivällä.
Lisätiedot:
Aula & Co, Nora Varjama, nora.varjama@aulakustannus.fi, puh. 050 547 6868
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arvostelukappalepyynnöt
info@aulakustannus.fiNora VarjamaKustantaja, viestintä ja markkinointi
Lisätiedot, materiaalit, haastattelupyynnöt
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Nuoren kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja. Sami Tissarin romaani Krysa oli Finlandia-ehdokas vuonna 2022.
Aula & Co:n omistaa nykyään Storytel Books, mutta yhtiö on itsenäinen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Miten yhdistää murhat ja mindfulness?21.11.2024 11:47:26 EET | Tiedote
Uutuusdekkareissa Karsten Dussen bestseller-dekkarisarjan avaus Murhat ja Mindfulness, Lynn Messinan 1800-luvun alun Englantiin sijoittuva Kohtalokas kihlaus sekä Tuire Malmstedtin Luusaari.
Uutta tietoa suomalaisista kulteista18.10.2024 12:55:42 EEST | Tiedote
Tuire Malmstedt kirjoittaa ensi viikolla ilmestyvässä kirjassaan Kaikki valta maan päällä suomalaisista kulteista. Niistä vähiten tunnettu on eräs 2010-luvun varsinaissuomalainen kultti, jonka uhrina oli tunnettu tienvarsikahvilan pitäjä. Uhri oli kuolemaansa saakka manipulatiivisen yhteisön kynsissä. Kirja ilmestyy ja on julkaisuvapaa 22.10. Malmstedt esiintyy Helsingin kirjamessuilla kulttikeskustelussa la 26.10. klo 19:00-19:30 (Kruununhaka-lava).
Niklas Ahnbergin poikatrilogia päätökseen – myös oikeassa elämässä16.10.2024 14:18:21 EEST | Tiedote
Espoolainen kirjailija Niklas Ahnberg on saanut "poikatrilogian" päätökseen – sekä kirjasarjan että henkilökohtaisen elämän. Ahnberg on mukana Helsingin kirjamessuilla kahdessa isossa keskustelussa. Muita seikkailullisia uutuusteoksia ovat Olivie Blaken TikTok-hitti Atlas – Paradoksi, Leigh Bardugon Kuninkaan arvet, J. J. Arcanjon 10-13-vuotiaille suunnatun Varkaiden akatemia -sarjan uusin teos Salaisuuksien saari ja Vehka Kurjenmiekan Talventaitto.
Ukrainalaiskirjailija Jevhenija Kuznjetsova Helsingin kirjamessuille25.9.2024 14:50:35 EEST | Tiedote
Jevhenija Kuznjetsova on nuori ukrainalaiskirjailija, jonka edellinen romaani Kysykää Mialta oli EU:n kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Kuznjetsova on Helsingin kirjamessujen päätähtiä. Hän esiintyy kirjamessujen Senaatintorilla sunnuntaina 27.10. klo 14.30.
Vehka Kurjenmiekan Talventaitossa maailma on perustuksiaan myöten säröillä, mutta ihmiset huokuvat lämpöä20.9.2024 13:56:28 EEST | Tiedote
Vehka Kurjenmiekka on tämän hetken suosituimpia kirjailijoitamme. Talventaitto-romaani julkaistaan 23.9. Hänen edellinen teoksensa Kellopelisydän on ehdolla Nuori Aleksis -palkinnon saajaksi. Palkinnon voittaja julkistetaan Turun kirjamessuilla 5.10.. Kurjenmiekka juontaa suosittua Nobel tai ei mitään -podcastia ja kertoo haluavansa tavoittaa kirjoissaan klassikkoromaanien taianomaisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme