Puutiaiset heräävät viidessä asteessa
Puutiaiset eli punkit lähtevät liikkeelle lämpötilan ylittäessä viisi astetta. Yleinen harhaluulo on, että jokailtainen punkkitarkastus riittäisi puutiasten hallintaan. Pienimmät kehitysmuodot ovat nuppineulanpäätä pienempiä, joten niiden löytäminen lemmikin turkin alta on lähes mahdotonta ja aikaa vievää.
Punkkien aikuismuodot paisuvat verta imiessään ja ovat helpommin löydettävissä, mutta nuoremmat kehitysvaiheet ovat verta imeneinäkin pieniä ja vaikeasti havaittavia. Punkki pysyy kiinnittyneenä ihoon noin viikon ajan, jolloin eläimen immuunivaste irrottaa punkin ihosta hylkimisreaktion ansiosta, joten puremakohtaan kehittyy helposti paikallinen tulehdus. Lemmikkien merkittävimmät punkkien välittämät tartuntataudit ovat borrelioosi ja anaplasmoosi.
Tyypillisimpiä borrelioosin tai anaplasmoosin oireita lemmikeillä ovat kuume, ontuminen, vatsavaivat sekä huonontunut yleiskunto. Oireet voivat ilmetä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua tartunnasta, minkä takia yhteyttä punkin puremaan voi olla vaikea löytää. Mitä kauemmin punkki on kiinnittyneenä lemmikkiin, sitä suuremmaksi tartunnan riski kasvaa.
Paras tapa suojata lemmikki on käyttää suojaavaa ja estävää lääkitystä
Jos huomaat, että lemmikkiisi on kiinnittynyt punkki, voit poistaa sen tarttumalla punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja kiertämällä punkki varovasti irti. Osa punkin imukärsästä jää lähes aina ihon sisälle ja voi aiheuttaa paikallisen tulehduksen. Apteekista saatavat punkkipihdit tai punkkilasso ovat hyviä työkaluja irroituksen. Tarkkaile puremakohtaa muutamien päivien ajan ja ota tarvittaessa yhteys eläinlääkäriin, jollei tulehdus rauhoitu puhdistuksella.
Lemmikin ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää ajan kuluessa. Punkinpuremaa voi puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Tarvittaessa lemmikkiä tulee estää nuolemasta puremakohtaa tulehdusten ehkäisemiseksi.
- Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Yleensä punkin purema voidaan hoitaa kotona, mutta tarvittaessa punkin irrotus ja tulehtuneen puremakohdan jälkihoito voidaan tehdä myös klinikalla, Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Sanna Silvonmäki opastaa.
Sama punkkien häätölääke ei sovi koiralle ja kissalle
Alueilla, joilla punkkeja esiintyy paljon, kannattaa lemmikki suojata punkeilta lääkkeiden avulla. Lääkitys kannattaa aloittaa heti, kun lämpötila ulkona alkaa keväällä nousta, jotta suoja on mahdollisimman tehokas.
Sama punkkilääke ei aina sovi sekä kissalle että koiralle. Osa koirille tarkoitetuista lääkkeistä voi olla kissoille jopa hengenvaarallisia. Jos samassa kodissa asuu sekä kissoja että koiria, on tärkeää keskustella sopivimman punkkihäätölääkkeen valinnasta eläinlääkärin kanssa. Tilanne voi olla vakava, jos kissa pääsee esimerkiksi nuolemaan koiran turkille valeltua liuosta. Permetriiniä sisältävät punkkien häätölääkkeet ovat kissoille hyvin vaarallisia.
Koiralle suun kautta annettava tabletti tappaa kerta-annoksena punkkeja joko kuukauden tai kolmen kuukauden ajan lääkkeestä riippuen. Paikallisvaleluliuokset vaikuttavat tavallisesti noin neljä viikkoa ja ne levitetään lemmikin iholle. Punkkipannat vaikuttavat 6–8 kuukautta ja niitä pidetään kaulassa koko ajan. Osa pannoista sisältää ympäristölle vahingollisia aineita. Tällaiset pannat tulee ottaa pois, jos lemmikki menee uimaan.
- Punkkilääkkeet – kuten muutkin lääkkeet – voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa lemmikille haittavaikutuksia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi paikalliset iho-oireet tai yleisoireet kuten pahoinvointi. Sama lääkevalmiste ei välttämättä sovi kaikille saman perheen lemmikeille. Mahdollisista lääkeaineallergioista ja muista yliherkkyyksistä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa, Silvonmäki neuvoo.
Lisätietoja: Eläinlääketieteellinen johtaja, eläinlääkäri Sanna Silvonmäki, 040 538 6876
Evidensia-verkoston 47 eläinlääkäriasemaa- ja sairaalaa tarjoavat lemmikille kattavan hoidon vuorokauden ympäri koko Suomessa. Evidensia-verkostoon kuuluvat Evidensia ja Omaeläinklinikka ovat osa IVC Evidensiaa, Euroopan suurinta eläinlääkäripalvelujen tarjoajaa, johon kuuluu yli 2 500 eläinlääkäriasemaa ja -sairaalaa 20 maassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari PulkkinenViestintäpäällikköEvidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Puh:040 702 7568jari.pulkkinen@evidensia.fiTietoja julkaisijasta
Evidensia-verkostoon kuuluu 11 ympäri vuorokauden päivystävää eläinsairaalaa ja 37 eläinlääkäriasemaa ympäri Suomea. Sairaalat toimivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Raisiossa, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kuopiossa ja Oulussa. Evidensian etäeläinlääkäri neuvoo maksutta kaikissa eläinten terveyteen ja sairaudenhoitoon liittyvissä asioissa numerossa 020 1800 900 sekä ohjaa tarvittaessa hoitoon sopivimpaan paikkaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Evidensia växer och investerar i Finland genom att öppna en toppmodern smådjursklinik i Karleby28.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Evidensia Djurvårdstjänster öppnar en ny djurklinik, KarleVet, i Karleby i mars-april. Kliniken skapar 18 arbetsplatser för veterinärmedicinska yrkespersoner.
Evidensia kasvaa ja investoi Suomessa avaamalla huippumodernin pieneläinklinikan Kokkolaan28.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Evidensia Eläinlääkäripalvelut avaa uuden eläinklinikan, KarleVetin Kokkolaan maalis-huhtikuussa. Klinikka luo 18 työpaikkaa eläinlääketieteen ammattilaisille.
Veterinärens tips för en säker jul för husdjur18.12.2024 09:15:19 EET | Tiedote
Julen är en fest för oss människor, men den medför många faror för våra husdjur. Det kan vara en utmaning att hålla koll på vad djuren sysselsätter sig med mitt i julstöket. Med några råd från veterinären kan du skapa en säker jul för ditt husdjur.
Eläinlääkärin niksit lemmikin turvalliseen jouluun18.12.2024 09:05:38 EET | Tiedote
Joulu on meille ihmisille juhlaa, mutta tuo lemmikille paljon vaaroja. Eläinten touhuja on haastavaa valvoa jouluaskareiden tiimellyksessä. Muutamalla eläinlääkärin neuvolla voit luoda omalle lemmikillesi turvallisen joulun.
Övervikt hos husdjur är ett växande hälsoproblem10.12.2024 09:59:32 EET | Tiedote
Minna Rinkinen, veterinär och expert på husdjursnäring vid Evidensia, vill uppmärksamma finska husdjursägare på faran med övervikt hos hundar och katter. Precis som hos människor orsakar övervikt hälsoproblem även hos husdjur. Man bör vara särskilt noggrann med att ge godsaker.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme