Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoidon turvallisuus lisääntyy perhehoitajan sosiaaliturvaa parantamalla
Perhehoitoliiton puheenjohtajana jatkaa kotkalainen Minna Ahokas. Liitto muistuttaa, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä.
Toimeksiantosuhteinen perhehoito on yksityiskodeissa annettavaa hoivaa ja huolenpitoa lapsille ja nuorille, ikäihmisille, kehitysvammaisille ihmisille ja mielenterveystoipujille, jotka tarvitsevat tuekseen turvallista koti- ja perhearkea. Perhehoidon järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet.
Perhehoitoa säätelevää perhehoitolakia (263/2015) tulee päivittää. Nykyisen lain perusteella moni tärkeä perhehoitajan arkeen ja asemaan vaikuttava asia jää sen varaan, mitä perhehoitaja ja hyvinvointialue sopivat keskenään toimeksiantosopimuksessa. Tämä sopimuksenvaraisuus ajaa perhehoitajia keskenään eriarvoiseen asemaan ja lisää perhehoitoperheiden turvattomuutta, sillä perhehoidon resurssit, erityisosaaminen ja toimintakäytännöt vaihtelevat hyvinvointialueittain.
Perhehoitoa koskevan lainsäädännön kehittäminen jäi kesken vuonna 2014, kun nykyistä perhehoitolakia säädettiin. Nykylaki antaa kyllä hyvinvointialueille monipuolisia mahdollisuuksia järjestää hoidettavan tarpeisiin perustuvaa perhehoitoa. Lainsäädännössä ei ole kuitenkaan määritelty riittävästi etenkään niiden perhehoitajien asemaa, jotka tarjoavat osavuorokautista perhehoitoa, toimivat hoidettavan kotona tai sijaistavat toisia perhehoitajia.
Selvityshenkilö etsimään kokonaisratkaisua perhehoidon ongelmakohtiin
Perhehoitaja hoitaa merkittävää yhteiskunnallista hallintotehtävää. Jotta perhehoitaja voi toimia tehtävässään turvallisin mielin, lainsäädännön tulisi mahdollistaa nykyistä joustavampia siirtymiä perhehoitotehtävän ja työelämän välillä. Nykytilanteessa esimerkiksi perhehoidon ja työttömyysturvan yhteensovittaminen on käytännössä hankalaa, mikä aiheuttaa perhehoitajalle taloudellista epävarmuutta.
Perhehoito saattaa päättyä ennakoimattomasti hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, jos hoidettavan tarpeet muuttuvat. Tällaisessa tilanteessa myös perhehoitajan toimeentulo on uhattuna, sillä työllistyminen muuhun tehtävään ei välttämättä onnistu nopeasti. Myöskään perhehoitajana jatkaminen ei toisaalta ole aina mahdollista siinä tapauksessa, jos perhehoitaja siirtyy työelämään.
Joitakin ongelmia voidaan ratkaista hyvinvointialueiden tasolla lisäämällä yhteistyötä, kehittämällä perhehoidon toimintaohjeita ja solmimalla toimintaohjeiden pohjalta toimeksiantosopimuksia, joissa perhehoidon erityisyys huomioidaan nykyistä paremmin. Perhehoitajien asemaan liittyy kuitenkin myös sellaisia ongelmakohtia, jotka korjautuvat vain lakimuutoksilla.
Jyväskylässä 20.4.2024 kokoontunut Perhehoitoliiton liittokokous pitää välttämättömänä, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä kehitetään. Perhehoitoliitto esittää myös, että valtiovalta nimeäisi selvityshenkilön eri ratkaisuvaihtoehtojen oikeusvaikutusten selvittämiseksi ja kokonaisratkaisun löytämiseksi.
Minna Ahokas jatkaa Perhehoitoliiton puheenjohtajana
Liittokokous valitsi kotkalaisen perhehoitaja Minna Ahokkaan, 49, jatkokaudelle Perhehoitoliiton puheenjohtajaksi. Kyseessä on Suomen Perhehoitajat ry:tä edustavan Ahokkaan kolmas kaksivuotiskausi liiton puheenjohtajana.
Niin ikään erovuorossa ollut hallituksen jäsen, liiton varapuheenjohtaja Hannu Haukilahti (Keski-Pohjanmaan Perhehoitajat ry) valittiin uudelleen hallitukseen. Uusina hallitukseen nousivat muiden erovuoroisten jäsenten tilalle Minna Koistinen (Pohjois-Savon Perhehoitajat ry) ja Joel Sällälä (Suomen Sijaiskotinuoret Sinut ry).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja LehtiharjuToiminnanjohtaja, Perhehoitoliitto ry
Puh:040 310 1441merja.lehtiharju@perhehoitoliitto.fiMinna AhokasPuheenjohtaja
Puh:050 359 8514minna.ahokas@perhehoitoliitto.fiPerhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa ja tukee perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto on perustettu vuonna 1983. Liittoon kuuluu 19 perhehoitajien alueellista jäsenyhdistystä ja sijaiskotinuorten yhdistys Sinut ry. Yhdistyksissä on lähes 4 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Sijaisvanhemmista on huutava pula – Sijaisperhe mullisti Peppi Puljujärven maailman9.9.2024 12:06:58 EEST | Tiedote
Tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria asuu lastensuojelulaitoksissa. Jotta yhä useampi heistä voisi kasvaa perheen kanssa, Suomeen tarvitaan lisää sijaisvanhempia. Heitä etsitään Ajoissa kotiin -kampanjalla, jota suojelee somevaikuttaja Peppi Puljujärvi.
Ministeriön suositus hyvinvointialueille: Turvatkaa perhehoidon resurssit14.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi laatusuositus kannustaa hyvinvointialueita liittämään perhehoidon entistä vahvemmin osaksi ikäihmisten palveluiden kokonaisuutta. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoito auttaa turvaamaan ikäihmisten elämänlaatua ja vähentämään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.
Perhehoidon päivät kokoaa 350 lastensuojelun ammattilaista Seinäjoelle tällä viikolla7.11.2023 10:47:51 EET | Tiedote
8.–9. marraskuuta järjestettävän suurtapahtuman pääpuhujia ovat muun muassa psykologit Tuija Korhonen ja Saara Salo. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan pääpuheenvuoroja.
Sijaisvanhemmista on pulaa – Erityisesti vieraskielisiä perhehoitoperheitä on liian vähän31.8.2023 13:40:13 EEST | Tiedote
Uusien sijaisvanhempien ja muiden perhehoitajien rekrytointikampanja "Ajoissa kotiin" alkaa maanantaina 4. syyskuuta. Tiktok-sossut Maija Haapala ja Camilla Jokela kannustavat mahdollisimman monenlaisia ihmisiä harkitsemaan sijaisvanhemmuutta.
Hallitusohjelma ei huomioi riittävästi perhehoidon kehittämistarpeita26.6.2023 10:50:50 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton mielestä on valitettavaa, että hallitus suunnittelee lastensuojelun jälkihuollon päättyvän jatkossa jo 23-vuotiaana. Vuorotteluvapaan poistamisesta aiheutuisi perhehoitajille ongelmia, joita helpottaisi hoitovapaaoikeuden laajentaminen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme