Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyivät voimakkaasti Euroopassa vuonna 2023
Euroopan säätä leimasivat viime vuonna ennätyslämmin syyskuu ja pitkät lämpöjaksot. Myös vuoden keskilämpötila hätyytteli ennätyksiä.
Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n mukaan vuosi 2023 oli Euroopassa kaikkien aikojen lämpimin tai toiseksi lämpimin tarkastellusta aineistosta riippuen. Viime vuonna yhdentoista kuukauden lämpötila oli keskiarvoa korkeampi, ja syyskuu oli ennätyslämmin. Myös valtamerien keskimääräinen lämpötila oli ennätyskorkea vuonna 2023. Arktisella alueella vuosi oli kuudenneksi lämpimin ja suurimman osan vuodesta merijään laajuus oli keskiarvoa pienempi.
Tiedot käyvät ilmi European State of Climate 2023 –raportista, jossa kerrotaan, että äärimmäisiin sää- ja ilmastoilmiöihin liittyvät haitalliset terveysvaikutukset ovat lisääntyneet. Erityisesti kovat helleaallot ovat heikentäneet ihmisten terveyttä. Lisäksi myrskyt, tulvat ja metsäpalot aiheuttivat useita ihmishenkien menetyksiä.
“Ilmastonmuutos etenee lähes kaikilla mittareilla mitaten, ja lämpeneminen on ollut maailmanlaajuisesti voimakkainta Euroopassa. Eurooppa ulottuu Pohjoismaissa ja Länsi-Siperiassa arktiselle alueelle, jossa lämpeneminen on ollut jopa nelinkertaista muuhun maailmaan verrattuna. Välimeren alue on maailman toiseksi eniten lämmennyt kolkka. Siellä kärsittiin myös vuonna 2023 kuumuudesta, kuivuudesta ja maastopaloista. Kahden viime kesän helleaallot ovat johtaneet kymmeniintuhansiin kuolonuhreihin ja ennätykselliseen Alppien jäätikön sulamiseen”, kertoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.
Ilmastonmuutoksen nopea eteneminen näkyy myös Suomessa
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2023 oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Koko maan keskilämpötila oli noin 3,2 astetta. Tämä on 0,3 astetta yli vuosien 1991‒2020 keskiarvon. Etenkin tammi-, helmi-, elo- ja syyskuu olivat selvästi tavanomaista lämpimämpiä. Maalis-, heinä-, loka-, marras- ja joulukuu olivat tavanomaista kylmempiä kuukausia. Syyskuu oli myös Suomessa lähes koko maassa ennätyksellisen lämmin.
“Esimerkiksi Helsingissä ilmastonmuutos teki Ilmatieteen laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan syyskuusta noin 1,4 astetta lämpimämmän ja mitatusta ennätyslukemasta noin kymmenen kertaa todennäköisemmän verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi ollut. Pohjoinen sijaintimme ei suojaa meitä täysin myöskään yleistyvien ja kuumenevien helteiden vakavilta terveysvaikutuksilta”, toteaa toimialajohtaja Hannele Korhonen.
“Tutkijamme selvittivät viime vuoden lopulla, että mikäli maapallo lämpenee teollistumista edeltävään aikaan verrattuna kahdella asteella, hellejaksopäivien lukumäärä Suomessa olisi tuolloin 4–10 kertaa niin suuri kuin 1900-luvun lopulla. Lisäksi sellainen hyvin kuuma hellejakso, jollainen koettiin 1900-luvun lopun ilmastossa kerran 10 vuodessa, esiintyisi keskimäärin joka toisena vuotena. Pitkittyneet hellejaksot lisäävät esimerkiksi vanhusten kuolleisuutta merkittävästi”, Korhonen kertoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pääjohtaja Petteri Taalas, Ilmatieteen laitos, p. 050 341 3460, petteri.taalas@fmi.fi
Toimialajohtaja Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos, p. 040 842 4852, hannele.korhonen@fmi.fi
Linkit
- WMO:n tiedote 22.4.2024: Europe experiences widespread flooding and severe heatwaves in 2023
- Ilmastonmuutos voimisti viime syyskuun lämpöennätyksiä Helsingissä
- Hyppäystä globaalissa keskilämpötilassa syyskuussa 2023 on erittäin vaikea selittää pelkästään luonnollisella ilmaston vaihtelulla
- Ilmastonmuutos voimistaa Suomen helleaaltoja
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Uusi verkkosivusto näyttää, kuinka linnut ja hyönteiset liikkuvat Suomen yllä24.4.2025 09:45:05 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen uusi verkkosivusto tarjoaa reaaliaikaisia tietoja ja ennusteita lintujen ja hyönteisten liikkeistä ilmassa. Sivusto on tarkoitettu sekä ammattilaisille että luontoharrastajille.
Pääsiäisen päivitetty sääennuste: kesäisiä lämpötiloja ja paikoin lumi- ja räntäsateita17.4.2025 13:58:04 EEST | Tiedote
Hyvin lämmin ilmamassa yltää etelästä suureen osaan maata perjantaina, mutta jo lauantaina Jäämereltä alkaa virrata Suomeen kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä tulee myös sateita.
Pääsiäisen sää vaihtelee poikkeuksellisen lämpimästä keskimääräisiin lämpötiloihin15.4.2025 13:49:06 EEST | Tiedote
Sään ennustettavuus on tavallista huonompi maan etelä- ja keskiosassa hitaasti liikkuvan rintamavyöhykkeen takia.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyivät voimakkaasti Euroopassa vuonna 202415.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan säätä leimasivat viime vuonna ennätyslämpötilat, rankkasateet ja laajat tulvat. Tuore raportti osoittaa, kuinka nopeasti ilmastonmuutos vaikuttaa Eurooppaan.
Kutsu medialle: Tervetuloa tutustumaan Ilmatieteen laitoksen uuteen säätutkaan Saariselälle10.4.2025 11:41:00 EEST | Kutsu
Ilmatieteen laitoksen kahdestoista säätutka otettiin käyttöön Saariselän Kaunispäällä maaliskuussa 2025. Uusi tutka parantaa sääpalvelua etenkin Pohjois-Suomessa, mutta hyötyjä on koko maan sääennusteille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme