Rakennusten purkamiselle on vaihtoehtoja – kun ne vain selvitetään
Purku-uhan alle joutuu jatkuvasti monenlaisia ja yhä nuorempia rakennuksia, kun niiden käyttötarve lakkaa ja korjausvelka kasvaa. Tapaustutkimukset Hämeessä tekivät näkyväksi, ettei kaavoituksen yhteydessä olemassa olevan rakennuskannan säilyttämistä välttämättä selvitetä lainkaan.

Purkamisen ja rakentamisen ekologiset vaikutukset jäävät tapauksissa vielä sokeaksi pisteeksi, vaikka samaan aikaan kunnat ovat voineet asettaa kunnianhimoisiakin ilmasto- ja kestävyystavoitteita. Kiertotaloudessa nykyinen rakennuskanta on kuitenkin nähtävä uusin silmin: käyttökelpoisena resurssina.
Kiertotalouden edistämiseksi huomiota kiinnitettävä resurssitehokkuuteen
Hämeen ELY-keskus on saanut päätökseen hankkeen, jossa tarkasteltiin kiertotalouden edistämiskeinoja kuntien kaavoituksessa ja rakentamisessa. Tapauksina oli kymmenen kaava- tai suunnitteluhanketta, jotka koskivat erilaista rakennuskantaa 1920–1970-luvuilta, kuten kouluja, kerrostaloja, toimistotalo ja seurakuntakeskus. Ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa tuotiin tosielämän kohteiden kautta näkyviin erilaisia arvoja, joita rakennetussa ympäristössä on.
Kaavoitusvaiheen on tunnistettu vaikuttavan keskeisesti kiertotalouden edellytyksiin rakennetussa ympäristössä, mutta usein se käsitetään kapeasti kierrättämisenä. Rakentamisala on yksi suurimmista luonnonvarojen kuluttajista sekä jätteen ja ilmastopäästöjen aiheuttajista. Materiaalien kulutusta ei kuitenkaan tyypillisesti mitata ja seurata – toisin kuin esimerkiksi energiankulutusta. Rakentamisessa, korjaamisessa ja purkamisessa resurssitehokkuutta on tarve tarkastella paljon laajemmin. Olemassa olevan rakennuskannan käyttäminen, korjaaminen ja hyödyntäminen uusiin käyttötarkoituksiin on ensisijaista. Kunnalla on kaavoittajana, lupapäätösten tekijänä ja kiinteistöjen omistajana keskeinen rooli kiertotaloussiirtymässä, mutta samalla resurssit, osaaminen ja keinovalikoima voivat olla vähäisiä sekä taloudelliset paineet kovia.
Katse olemassa olevan rakennuskannan erilaisiin arvoihin
Suomi tavoittelee kiertotaloussiirtymää 2035 mennessä. Tiedeyhteisö pitää siirtymää välttämättömänä, sillä luonnonvarojen kulutukseen puuttuminen on keskeistä ilmastopäästöjen, jätteen ja luontokadon välttämiseksi. Ollakseen kestävää, myös kulttuuriset ja sosiaaliset näkökulmat on otettava huomioon.
Kiertotalous tähtää materiaalien ja resurssien käytössä pitämiseen niiden arvo säilyttäen. Rakennuksissa on kiinni taloudellista pääomaa ja kalliita luonnonvaroista jalostettuja materiaaleja. Hanke on nostanut tarkasteluun myös kestävyyden muut kuin ekologiset ja taloudelliset ulottuvuudet. Myös käyttöpotentiaali, kulttuuriset ja sosiaaliset arvotekijät voivat olla moninaisia.
Hankkeen tuottama artikkeli Vaihtoehtoja purkamiselle esittää keinoja, joiden avulla eri arvoja voidaan puntaroida kaavoitusprosesseissa.
- Vaihtoehtoja purkamiselle – Katse olemassa olevan rakennuskannan monipuolisiin arvoihin
- Rakennettu ympäristö kiertotalouden edistämisessä -hanke ja artikkelisarja tapaustutkimuksista
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Reetta Nousiainen, erityisasiantuntija, Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 193, reetta.nousiainen@ely-keskus.fi
Annukka Lyra, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö
puh. 0295 250 326, annukka.lyra@gov.fi
Kuvat

Liitteet
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
ELY-keskus peruskorjaa neljä siltaa Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueella vuonna 202517.4.2025 12:15:00 EEST | Tiedote
ELY-keskus aloittaa tänä vuonna neljän sillan peruskorjauksen Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueilla. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja pidentää siltojen käyttöikää. Hankkeessa korjataan neljä siltaa, jotka on rakennettu 1960-, 1980- ja 1990-luvuilla.
Hämeeseen tarvitaan sateita, ettei kesällä vaivaa kuivuus16.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Hämeen monet järvet ovat märän talven jälkeen olleet varhaisessa laskussa jo helmikuusta lähtien. Myös pohjavedenpinnat ovat kääntyneet laskuun ja loppukevään aikana on tarvetta runsaille sateille, ettei vesi lopu kesken sekä pinta- että pohjavesistä.
Hämeenlinnan tunneli suljetaan liikenteeltä kahdeksi yöksi 14.–16.4. ajosuunta kerrallaan11.4.2025 09:45:28 EEST | Tiedote
Valtatie 3:lla sijaitseva Hämeenlinnan tunneli suljetaan kahdeksi yöksi 14.–16.4. kello 22–05 väliseksi ajaksi pesua varten.
Päällystystyöt Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä alkavat huhtikuussa10.4.2025 10:57:00 EEST | Tiedote
Päällystystyöt Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä alkavat huhtikuussa, ja ensimmäiset sopimukset on jo solmittu. Alustavasti työt alkavat 22. huhtikuuta, jolloin GRK Suomi Oy aloittaa työnsä sääolosuhteiden salliessa.
Hämeen ELY-keskuksen maksamat rakennerahaston ja maaseuturahaston tuet vuonna 20247.4.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Hämeen ELY-keskuksessa maksetaan laajasti rakennerahaston ja maaseuturahaston rahoittamia tukia. Vuonna 2024 ELY-keskus teki Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelle yhteensä 2 191 maksupäätöstä ja maksettu summa oli vähän yli 26 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme