Fair Care – Reiluutta omaishoitajille
Euroopassa on hoivakriisi. Väestö ikääntyy ja hoitajista on pulaa. Ikääntyneiden, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hoito jää yhä useammin läheisten ja omaisten harteille. Omaishoitajaliitto vaatii, että seuraavalla kaudellaan Euroopan parlamentti panostaa läheis- ja omaishoitajien tukemiseen.
Läheis- ja omaishoidon määrää ei usein hahmoteta, vaikka se koskettaa meitä kaikkia tavalla tai toisella. Hoivasta valtaosa on läheisten harteilla. Läheis- ja omaishoito vaikuttaa työvoiman saatavuuteen, julkiseen talouteen ja sosiaaliseen kestävyyteen.
Omaishoitajaliiton keskeisinä tavoitteina on saada omaishoito-ohjelma jokaiseen EU:n jäsenmaahan, omaishoitajat työsuojelun piiriin sekä edistää hoivan ja ansiotyön yhteensovittamista.
Omaishoito-ohjelma jokaiseen jäsenmaahan
Euroopan unionin hoito- ja hoivastrategiassa suositellaan kutakin jäsenmaata laatimaan kansallinen suunnitelma, joka varmistaa laadukkaan pitkäaikaishoidon. Sen osana on kehitettävä myös omaishoitoa.
Omaishoitajaliiton mukaan strategian toimeenpanossa pitää luoda myös EU:n laajuinen omaishoito-ohjelma, jossa määritellään, miten tunnistamme ja tunnustamme omaishoitajuuden sekä mitä oikeuksia kuuluu omaishoitajalle ja hänen hoidettavalle läheiselleen.
Omaishoitajat työsuojelun piiriin
Omaishoito ei ole työsopimussuhteista työtä, mutta hyvin sitova hoivavastuu voi aiheuttaa työnteon kaltaisia terveysriskejä. Omaishoito saattaa kuormittaa psyykkisesti ja fyysisesti ja voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen.
“EU:ssa on säädetty työsuojelusta, mikä määrittää myös jäsenvaltioiden lainsäädäntöä. Työsuojelusäädösten tulisi koskea omaishoitajia aina, kun he ovat omaishoidon tuen kriteerejä vastaavassa sitovassa hoivavastuussa, olipa heillä sopimus tai ei”, Omaishoitajaliitossa katsotaan.
Hoivan ja ansiotyön yhteensovittaminen
Vuonna 2022 Suomen työsopimuslakiin lisättiin EU:n työelämän tasapainodirektiivin mukainen viiden päivän palkaton vapaa vuodessa omaisen tarvitseman hoidon vuoksi.
“Lakiuudistus oli askel parempaan suuntaan, mutta riittämätön. EU:n tulee parantaa direktiiviä niin, että vapaaoikeutta nostetaan vähintään 10 työpäivään ja saattohoidossa 20 työpäivään vuodessa. Myös ansionmenetys pitäisi kompensoida”, Omaishoitajaliitto vaatii.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen oli säätämässä direktiiviä: “Olen ylpeä siitä, että viisi päivää saatiin. Se oli kenkä ovenrakoon. Nyt on aika pidentää vapaaoikeutta. Sen pitäisi olla lastenhoitoon ja vanhempainvapaisiin verrattavissa.”
Pietikäinen painottaa lisäksi, että valtaosa omaishoitajista on naisia. “Jos tämä ei ole sukupuolten tasa-arvokysymys, niin mikä sitten on?”
Omaishoitajaliiton hallituksen toinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Merja Kyllönen on samaa mieltä omaishoitovapaasta.
“Varsinkin saattohoitotilanteessa 20 päivääkin voi olla lyhyt aika. Se oli kuitenkin alku ja kädenojennus siihen, että pystytään olemaan läheisen rinnalla sinä vaikeana aikana. Sairausloma läheisen kuoleman jälkeen voi tulla kalliimmaksi yhteiskunnalle -ja työnantajallekin. Tässä joustovara puolin ja toisin kyllä maksaa itsensä takaisin.”
Omaishoitajaliitto pitää tärkeänä vaikuttamista eri tasoilla, niin alueellisesti, kansallisesti kuin EU:ssakin.
“Vaikka usein katsotaan, että sosiaalipoliittiset asiat eivät ole EU:n päätäntävallassa, siellä vaikutetaan suuriin linjoihin,” Kyllönen muistuttaa. ” Direktiivit puolestaan ohjaavat kansallista lainsäädäntöä.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari-Minna TervonenCarersFinland Omaishoitajaliitto
Puh:+358503684554sari.tervonen@omaishoitajat.fiKuvat
Linkit
Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry
”Kaipaan enemmän vapaata ja kunnon yöunia.”9.10.2024 12:26:45 EEST | Tiedote
Monen omaishoitajan lakisääteiset vapaat eivät toteudu toiveiden mukaisesti. Hoitotehtävää tukevissa palveluissa koetaan paljon vajeita. Sitova hoivavastuu rasittaa yleensä omaishoitajan terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi hoidettavalta läheiseltä puuttuvat usein suunnitelmat sen varalle, että omaishoitaja itse sairastuu äkillisesti.
Hoiva on joukkuelaji1.10.2024 07:34:56 EEST | Tiedote
Euroopan omaishoitajien päivää vietetään sunnuntaina 6.10. Päivän teemana on tänä vuonna Omaishoitajat hoidon kumppaneina – reiluutta omaishoitoon.
Työmarkkinoilla tarvitaan hoivaherätys29.4.2024 12:46:44 EEST | Tiedote
Omaishoitajaliitto kannustaa työmarkkinajärjestöjä lisäämään työehtosopimuksilla palkallisen lyhyen hoitovapaan mahdollisuutta työntekijän perheenjäsenen tai muun läheisen tarvitsemaan hoitoon.
Hoivan perusta on läheisissä ja omaisissa18.4.2024 10:46:44 EEST | Tiedote
Yhteiskunta ei selviä ilman läheis- ja omaishoitoa. Sitä tarvitsevat esimerkiksi iäkkäät vanhemmat ja puolisot, sairaalasta kotiutettavat ja saattohoidettavat. Epävirallinen hoiva muodostaa hoivan selkärangan ja on jopa 80 prosenttia hoivan kokonaisuudesta. Silti se jää vähäteltyyn rooliin, vaikka siihen pitäisi päinvastoin panostaa, koska omaishoito on inhimillistä ja yhteiskunnalle taloudellista.
Omaishoitoyhteisö tuo turvaa22.11.2023 08:52:27 EET | Tiedote
Omaishoitajien viikon teemana on tänä vuonna Yhteisö tuo turvaa. Teemalla halutaan nostaa esiin omaishoitajayhdistysten toiminta yksilön tukena ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme