”Koen sellaista yksinäisyyttä, että ei voi kuvailla” – päihderiippuvaisen läheinen jää hätänsä kanssa yksin
Järjestöjen kyselyn mukaan päihteitä käyttävän läheiset jäävät helposti avun ulkopuolelle, eikä heidän tarpeitaan tunnisteta terveydenhuollossa riittävästi. Läheistenpäivänä 5. toukokuuta järjestetään päihderiippuvaisten läheisille tukitapahtumat Helsingissä ja Seinäjoella.
Päihderiippuvaisen läheinen jää tuskansa kanssa liian usein yksin, selviää läheisille tehdystä tuoreesta kyselystä. Vastauksissa läheiset kertovat piinaavasta ahdistuksesta, ulkopuolisuudesta ja muiden tuomitsevista asenteista.
Suomessa sadattuhannet ihmiset kokevat haittaa perheenjäsenen tai muun tärkeän ihmisen päihteiden käytöstä. Päihdejärjestöjen tekemään kyselyyn vastasi kaikkiaan 81 läheistä (vastaukset saatavilla pyynnöstä).
“Koen äitinä sellaista yksinäisyyttä, että tätä ei voi kuvailla. Minulla on päihderiippuvainen lapsi, mutta hän on muille näkymätön. En pysty jakamaan mitään häneen liittyvää sukulaisilleni”, kertoo eräs vastaajista.
”Koen olevani kertakaikkisen syrjässä ja osaton. Minun normaalini on erilainen. Se tuntuu pahalta ja syö ihmisyyttäni”, toteaa toinen.
Päihteitä käyttävien läheiset ovat lain mukaan oikeutettuja tukeen, mutta jäävät usein vaille tarvitsemiaan palveluita. Stigma vaikeuttaa avun hakemista ja näkyy ongelman salailuna. Läheisten kuormitus voi oireilla myös esimerkiksi masennuksena, uupumuksena tai fyysisinä oireina.
Läheistenpäivää vietetään 5. toukokuuta
Kyselyn mukaan myös terveydenhuollon ammattilaisten asenteissa on parantamisen varaa. Läheiset kertovat vähättelystä, syyllistämisestä ja säälistä.
”Ihmisen, joka ei tunne päihderiippuvuutta, on vaikea käsittää läheisen tilanteen kuormittavuutta. Etenkin päihteiden käyttäjän toistuvat kriisitilanteet vaativat läheisiltä suuria ponnistuksia oman arjen ja hyvinvoinnin kustannuksella”, sanoo Tukikohta ry:n läheistyön kehittäjä ja läheistyöntekijä Marja Oivo.
”Moni kokee, että ei ole tullut kohdatuksi tai ymmärretyksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Se lisää yksinäisyyden kokemusta.”
Toukokuun 5. päivänä vietettävän Läheistenpäivän tarkoitus on muistaa ja tukea läheisiä, joiden elämään toisen ihmisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Vuoden 2024 teemana on ”Et ole yksin”. Tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitsisi jäädä tuskansa kanssa ilman tukea.
”Kunpa joku viisas olisi heti alkuun sanonut, että kaltaisiani päihdeongelmaisen läheisiä on tuhansia”, läheinen kertoo kyselyssä.
Läheisille järjestetään tapahtuma Helsingin Pasilassa sunnuntaina 5.5.2024 klo 12–18. Tarjolla on työpajoja, keskustelumahdollisuus ammattilaisen kanssa, kokemusasiantuntijan kertomuksia, työpajoja ja keittolounas. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Myös Seinäjoella järjestetään livetapahtuma. Lisätietoa: laheistenpaiva.fi
Tapahtuman järjestää Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto, johonkuuluvat A-Kiltojen Liitto, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, FinFami Uusimaa ry, Irti Huumeista ry, Helsingin kaupunki, Kalliolan klinikka, KRIS Etelä-Pohjanmaa ry, Nuorten Ystävät / Verto, Myllyhoitoyhdistys, RETS – Rikoksettoman elämän tukisäätiö, Tukikohta ry, Sininauhaliitto ja Suojatie ry.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna PohjolaMyllyhoitoyhdistys
Puh:+358445353219johanna.pohjola@myllyhoito.fiMarja Oivoläheistyön kehittäjä ja läheistyöntekijäTukikohta ry
Puh:044 767 5940marja.oivo@tukikohta.orgKuvat
Tietoja julkaisijasta
Myllyhoitoyhdistys on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka työntekijät ja verkostot omaavat laajasti riippuvuuksiin liittyvää asiantuntemusta. Yhdistyksen tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, päihderiippuvuuteen tai muihin haitallisiin riippuvuuksiin sairastuneiden ja heidän läheistensä auttaminen sekä toipumiskeskeisen riippuvuushoidon kehittäminen.
Lisätietoja: www.myllyhoitoyhdistys.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Myllyhoitoyhdistys ry
Mediakutsu: Koulutus addiktiosta toimittajille ja viestijöille 8.10. klo 9-11.3017.9.2024 07:40:00 EEST | Kutsu
Maksuton verkkokoulutus tarjoaa työkaluja ammattitaitoiseen ja uskottavaan raportoimiseen riippuvuuksista sekä päihteiden käytöstä ja käyttäjistä.
Kutsu: Seminaari päihdehoidosta Yhdysvalloissa opioidikriisin keskellä11.1.2024 08:15:00 EET | Kutsu
Miten päihderiippuvuutta hoidetaan nykyään Yhdysvalloissa? Kuinka maan opioidikriisi on vaikuttanut hoitomenetelmiin? Maksuton seminaari on tarkoitettu sote- ja päihdealan ammattilaisille sekä muille kiinnostuneille, ja siihen voi osallistua myös etänä.
Kutsu: Seminaari addiktioista ja päihdehoidosta 22.11.18.10.2023 08:00:00 EEST | Kutsu
Miten addiktio näkyy nuorten elämässä, entä millaista on somelääkärin työ? Millaisia ongelmia on päihdepalveluissa, ja miksi asiakkaiden yhdenvertaisuus ei siellä aina toteudu? Miten sitkeästä läheisriippuvuudesta pääsee eroon? Maksuttomassa seminaarissa puhuvat somelääkäri Atte Virolainen (Lääkäri Atte), laulaja-lauluntekijä Jippu ja oikeustieteen tohtori Heidi Vanjusov.
Mediakutsu: Koulutus addiktiosta toimittajille ja viestijöille 10.10. klo 9-11.303.10.2023 08:00:00 EEST | Kutsu
Maksuton verkkokoulutus tarjoaa työkaluja ammattitaitoiseen ja uskottavaan raportoimiseen riippuvuuksista sekä päihteiden käytöstä ja käyttäjistä.
Kutsu: Päihde- ja muut riippuvuudet työelämässä -koulutuspäivä 25.11.2.11.2022 07:30:00 EET | Kutsu
Kuinka tunnistaa päihde- ja muut riippuvuudet ja kohdata ne viisaasti ja tuloksellisesti työyhteisössä? Miten puheeksiotto tapahtuu, entä miten alkoholistit piilottelevat juomistaan töissä? Media on tervetullut maksuttomaan ammattilaistapahtumaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme