Vihreät - De Gröna

Vihreiden Maria Ohisalo ja Tiina Elo: Äitiyspakkaukseen otettava mukaan second hand -tuotteita

Jaa

Kansanedustajat Maria Ohisalo ja Tiina Elo ehdottavat, että äitiyspakkaukseen otettaisiin mukaan second hand -tuotteita.

– Suomessa kaikille synnyttäjille tarjottava äitiyspakkaus on yksi tunnetuimpia hyvinvointivaltion symboleja. Vain hetken käytössä olevien vauvanvaatteiden jakaminen uusina ei kuitenkaan ole kestävää eikä järkevää, kun ottaa huomioon, miten kestämättömällä tasolla luonnonvarojen kulutus on, Maria Ohisalo kertoo.

Äitiyspakkaus on tärkeä tapa tukea lapsen saavia perheitä, ja sitä arvostetaan niin Suomessa kuin maailmallakin. Äitiysavustuksen voi nykyään ottaa pakkauksen sijaan rahana, mutta siitä huolimatta äitiyspakkauksia jaetaan vuosittain noin 30 000. Kaikki pakkauksen tuotteet ovat uusia.

– Luonnonvarojen ylikulutus on yksi suurimmista ajureista luontokadon taustalla. Kulutamme Suomessa muihin EU-maihin nähden eniten materiaaleja henkeä kohden, ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna huhtikuun puolivälissä. Valtio voi vaikuttaa sekä suoraan tuotantoon että kuluttajien asenteisiin esimerkiksi julkisten hankintojen kautta, Tiina Elo muistuttaa.

Yksi konkreettinen keino pidentää tuotteiden kiertoa kuluttajalta toiselle ja sitä kautta edistää kiertotalouden periaatteita olisi lisätä kierrätettyjen tekstiilien ja second hand -vaatteiden osuutta äitiyspakkauksessa.

– Ehdotamme, että äitiyspakkaukseen sisällytettäisiin tulevaisuudessa myös hyväkuntoisia second hand -tuotteita, kuten vauvanvaatteita. Äitiyspakkauksen tuotteet voisi esimerkiksi palauttaa käytön jälkeen takaisin Kelalle jaettavaksi uudelleen eteenpäin, Ohisalo kuvailee.

Ohisalo ja Elo ehdottavat ensimmäiseksi askeleeksi kokeilua, jossa äitiyspakkauksen saajat voisivat kokonaan uuden äitiyspakkauksen sijaan valita osittain second hand -tuotteita sisältävän pakkauksen. Myöhemmin hyväkuntoisten second hand -tuotteiden sisällyttäminen äitiyspakkaukseen voisi vakiintua pysyväksi käytännöksi.

Kelan kyselyn mukaan noin 40 prosenttia asiakkaista olisi valmiita vastaanottamaan ehjiä ja siistejä käytettyjä tuotteita sisältävän pakkauksen. 90 prosenttia kyselyyn vastanneista olisi myös valmis palauttamaan äitiyspakkauksen ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet, jos palautus olisi ilmaista.

– Ihmisillä on halua tehdä kestäviä valintoja myös äitiyspakkauksen osalta. Seuraavaksi tarvitaan poliittista tahtoa tehdä se mahdolliseksi, Elo päättää.

Ohisalo ja Elo jättivät 26.4.2024 hallitukselle toimenpidealoitteen second hand -vaatteiden lisäämiseksi äitiyspakkaukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Ville Niinistö: “Vihreät on takuupuolue sille, että laita- ja äärioikeistolle ei anneta valtaa”18.5.2024 11:19:08 EEST | Tiedote

Europarlamentin jäsen Ville Niinistö korosti Vihreiden puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Vihreiden roolia Eurooppa-myönteisenä takuupuolueena ja äärioikeiston vastavoimana. Niinistön mukaan eurooppalaiset valitsevat nyt, annetaanko valtaa niille, jotka haluavat rakentaa vai niille, jotka rikkovat ja uhkaavat ihmisten sekä EU-maiden välistä yhteisöllisyyttä sekä palvelevat Putinin intressejä.

Atte Harjanne: Näen mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.18.5.2024 10:26:06 EEST | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne nosti puoluevaltuustolle pitämässään puheessa esiin suomalaisten arvostuksen kotimaan luontoamme kohtaan sekä luonnon positiivisen vaikutuksen meidän kaikkien elämänlaatuun. Harjanne kävi läpi hallituksen pitkää syntilistaa surkeasta luonto- ja ilmastopolitiikasta ja korosti, että näkee mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.

Välikysymys: Vihreät vaatii hallitukselta vastauksia epäonnistuneesta luonto- ja ilmastopolitiikasta17.5.2024 13:41:09 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallitus on paperilla sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2035 mennessä. Hallituksen toimet eivät toistaiseksi kuitenkaan tue tavoitetta. Vihreät, SDP ja vasemmistoliitto ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen, jossa puolueet haluavat hallitukselta vastauksia, millä keinoilla se aikoo todella saavuttaa luonto- ja ilmastotavoitteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye