Älä anna lemmikillesi kyytablettia
Kyykäärmeet aloittavat liikkumisen huhtikuussa ja kyyn purema voi olla kohtalokas koiralle tai kissalle. Kyyn purema vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Kyytablettia tai tulehduskipulääkkeitä ei suositella.
Keväisin aktivoituvat kyykäärmeet viihtyvät parhaiten kuivalla avopaikalla kuten metsäisillä mäenrinteillä, kivikoissa ja hakkuuaukeilla sekä pellonlaidoilla. Uhattuna kyy puree lemmikkiä yleensä kuonoon, päähän tai eturaajaan. Koirat ovat kissoja herkempiä kyyn pureman aiheuttamille vakaville oireille.
Pureman oireina turvotus ja poikkeava käytös
Kyyn myrkky aiheuttaa paikallista kudostuhoa. Kudostuho ilmenee purema-alueelle nopeasti kehittyvänä voimakkaana turvotuksena. Turvotusalueella saattaa olla havaittavissa kaksi pientä, noin 3-4 mm:n etäisyydellä toisistaan olevaa pistoreikää.
Purema-alueella ilmenee yleensä parin tunnin kuluessa punoitusta ja mahdollisesti mustelmaisia ihomuutoksia. Lemmikki on usein vaisu, apea tai levoton ja läähättelevä kivusta johtuen, ja se voi kuolata tai oksennella.
Myös ripulia voi esiintyä. Joskus kyyn myrkky aiheuttaa nopeasti kehittyvän hengenvaarallisen yleistyneen reaktion, joka ilmenee vakavimmillaan yleiskunnon voimakkaana heikkenemisenä.
Hoitamaton kyyn purema voi tappaa
Hoitamattomana kyyn purema voi aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia yleisoireita ja muutoksia elimistössä kuten vakavan shokkireaktion, sydämen rytmihäiriöitä, veren hyytymishäiriön ja munuaisten vajaatoiminnan. Oireiden vakavuuteen vaikuttavat lemmikin ikä ja koko, mahdolliset perussairaudet, puremakohdan sijainti sekä myrkyn määrä ja vahvuus.
Kun havaitset tai epäilet, että lemmikkiäsi on purrut kyykäärme, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin ja hakeudu lemmikkisi kanssa hoitoon. Rajoita lemmikin liikkumista ja vältä puremakohdan käsittelyä.
-
Älä anna lemmikille kyytablettia, sillä lääkkeen sisältämä hydrokortisoni voi peittää tai jopa pahentaa oireita, mikä hankaloittaa eläimen hoitoa myöhemmin. Kyytablettia suositellaan annettavaksi ainoastaan silloin, jos lemmikin hengitys on selvästi vaikeutunut yleistyneen reaktion tai suun sisäosiin osuneen pureman aiheuttaman turvotuksen takia. Tabletin antaminen suun kautta voi toisaalta olla haastavaa tai jopa vaarallista, opastaa Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Sanna Silvonmäki.
Lemmikille ei myöskään saa antaa tulehduskipulääkettä, sillä tulehduskipulääkkeet kuormittavat munuaisten toimintaa ja edesauttavat munuaisten vajaatoiminnan kehittymistä ja voivat pahentaa veren hyytymishäiriötä ja siitä aiheutuvia ongelmia.
Hoitona kivun lievitys ja nesteytys
Eläinlääkärissä kyyn puremaa hoidetaan kivunlievityksellä ja nesteytyksellä, jolla tuetaan elimistön normaalia verenpainetta ja riittävää verenkiertoa munuaisten ja muiden tärkeiden sisäelinten alueelle. Hoidossa käytetään usein myös kyynmyrkyn vasta-ainetta, jolla saadaan useimmiten hyvä ja nopea hoitovaste. Vasta-aineen soveltuvuus testataan eläimellä ennen sen käyttöä.Hyvän tukihoidon avulla lemmikki toipuu yleensä täysin kyyn puremasta. Vakavissa tapauksissa hoitoa saatetaan joutua jatkamaan useita päiviä.
Lisätietoja: Eläinlääketieteellinen johtaja, eläinlääkäri Sanna Silvonmäki, 040 538 6876
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari PulkkinenViestintäpäällikköEvidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Puh:040 702 7568jari.pulkkinen@evidensia.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Evidensia-verkostoon kuuluu 11 ympäri vuorokauden päivystävää eläinsairaalaa ja 37 eläinlääkäriasemaa ympäri Suomea. Sairaalat toimivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Raisiossa, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kuopiossa ja Oulussa. Evidensian etäeläinlääkäri neuvoo maksutta kaikissa eläinten terveyteen ja sairaudenhoitoon liittyvissä asioissa numerossa 020 1800 900 sekä ohjaa tarvittaessa hoitoon sopivimpaan paikkaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Veterinärens tips för en säker jul för husdjur18.12.2024 09:15:19 EET | Tiedote
Julen är en fest för oss människor, men den medför många faror för våra husdjur. Det kan vara en utmaning att hålla koll på vad djuren sysselsätter sig med mitt i julstöket. Med några råd från veterinären kan du skapa en säker jul för ditt husdjur.
Eläinlääkärin niksit lemmikin turvalliseen jouluun18.12.2024 09:05:38 EET | Tiedote
Joulu on meille ihmisille juhlaa, mutta tuo lemmikille paljon vaaroja. Eläinten touhuja on haastavaa valvoa jouluaskareiden tiimellyksessä. Muutamalla eläinlääkärin neuvolla voit luoda omalle lemmikillesi turvallisen joulun.
Övervikt hos husdjur är ett växande hälsoproblem10.12.2024 09:59:32 EET | Tiedote
Minna Rinkinen, veterinär och expert på husdjursnäring vid Evidensia, vill uppmärksamma finska husdjursägare på faran med övervikt hos hundar och katter. Precis som hos människor orsakar övervikt hälsoproblem även hos husdjur. Man bör vara särskilt noggrann med att ge godsaker.
Lemmikkien ylipaino on kasvava terveysongelma10.12.2024 09:52:51 EET | Tiedote
Lemmikkien ravitsemukseen perehtynyt eläinlääkäri Minna Rinkinen Evidensiasta haluaa herätellä suomalaisia lemmikinomistajia koiria ja kissoja vaanivaan ylipainoon. Kuten ihmisillä, ylipaino aiheuttaa myös lemmikeille terveydellisiä ongelmia. Tarkkana tulee olla erityisesti herkkujen antamisessa.
Husdjursägare blev entusiastiska över blodgivning5.12.2024 10:01:14 EET | Tiedote
Den blodbrist för husdjur som MTV rapporterade om fick finska husdjursägare att engagera sig i blodgivning för husdjur. Behovet är stort eftersom blodtransfusioner görs på Evidensias kliniker runt om i landet varannan dag.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme