Helsinki viljelee hiiltä sitoen – pellot vehreinä koko kasvukauden
Helsingin kaupungin maisemapelloilla on siirrytty uudistavaan viljelyyn. Kaikki Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran hoidossa olevat pellot Tuomarinkylässä ja Haltialassa ovat vuodesta 2022 lähtien olleet uudistavan viljelyn piirissä. Menetelmän avulla maisemapellot pyritään pitämään hiilijalanjäljeltään nettonegatiivisina. Pellot siis sitovat hiiltä enemmän kuin päästävät sitä ilmakehään.
Uudistavassa viljelyssä maan hiilipitoisuutta lisätään viljelemällä runsaasti biomassaa tuottavia kasvustoja, ruokkimalla maan pieneliöstöä ja pitämällä pellot kasvipeitteisinä mahdollisimman suuren osan vuodesta. Samalla maan voimakasta muokkaamista vältetään.
Päätös uudistavaan viljelyyn siirtymisestä tehtiin neljä vuotta sitten Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kanssa, ja ensimmäiset pellot viljeltiin uudistavalla menetelmällä vuonna 2021. Kokemukset ovat olleet opettavaisia. Staran vastaavan luontomestarin Aleksi Kankareen mukaan Helsingin pellot soveltuvat hyvin uudistavaan viljelyyn.
– Hoidamme Tuomarinkylän kartanon ja Haltialan tilan kartanomaiden perinnemaisemaa maatalouden keinoin. Koska maisemapelloilla ei ole tuotantotilojen satopaineita, voimme kokeilla eri viljelymenetelmiä rohkeammin, Aleksi Kankare sanoo.
– Myös yleinen ilmapiiri kannustaa ilmastoystävällisiin, vesistöjä suojeleviin ja luonnon monimuotoisuutta tukeviin tekoihin. Jaamme mielellämme tietoa uudistavan viljelyn kokemuksistamme myös muille.
Peltojen hiilinegatiivisuuden toteutumista seurataan laskennallisesti. Laskennassa hyödynnetään esimerkiksi uudistavaan viljelyyn kuuluvien kerääjäkasvien sekä varsinaisen viljelykasvin keskimääräistä kykyä sitoa hiiltä itseensä.
Pellot saavat lisää vihreitä viikkoja
Viljelytavan muutos näkyy kaupunkilaisille pidempään vehreinä peltoina. Uudistavassa viljelyssä peltojen ”vihreät viikot” lisääntyvät, kun pelloille kylvetään varsinaisen viljelykasvin lisäksi kerääjäkasveja.
– Kun pelto on vihreä koko kasvukauden ajan, maassa olevilla mikrobeilla on syötävää, eikä orgaanista ainesta katoa samalla tavoin kuin kynnetyltä pellolta, Aleksi Kankare sanoo.
Kerääjäkasvi kasvaa ensin viljelykasvin varjossa. Puinnin jälkeen kerääjäkasvi jää pellolle, saa valoa ja pitää pellon vehreänä syksyyn saakka. Samalla se nappaa itseensä liukoisia ravinteita ja ehkäisee niiden valumista vesistöihin. Lisäksi kerääjäkasvi ehkäisee peltomaan rappeutumista: kasvin juuret sitovat maata, eivätkä sateet vie maata mukanaan.
Viljelytavan muutos tuo myös lisätyötä. Kun maan voimakkaasta muokkaamisesta ja rikkakasvien torjunnassa käytetystä glyfosaatista on luovuttu, peltojen rikkakasvit lisääntyvät. Nyt rikkakasveja torjutaan useilla matalilla muokkausajoilla. Matalilla muokkausajokerroilla myös estetään kerääjäkasvien muuntuminen ei-toivotuiksi rikkakasveiksi.
Kaupungin pelloilla kasvaa viljoja, öljykasveja ja maisemakasveja
Helsingin peltojen kylvöt alkavat yleensä vapun tienoilla maan kuivuttua. Tulevana kesänä Tuomarinkylän ja Haltialan pelloilla viljellään 46,5 hehtaaria kevätrypsiä, 45 hehtaaria kevätvehnää, 37,6 hehtaaria kauraa ja 8,5 hehtaaria kevätohraa. Lisäksi pelloilla kasvaa muun muassa rehunurmea, auringonkukkaa ja maisemakasveja. Kasvien kylvöalat vaihtelevat vuosittain.
Yhteensä Helsingin kaupungilla on peltoja noin 330 hehtaaria. Niistä noin 260 hehtaaria on viljeltyjä peltoja ja noin 70 hehtaaria luonnonhoitonurmea.
Pelloilta saatava sato myydään pääosin maatalouden keskusliikkeisiin. Nurmirehua ja pieni määrä viljaa käytetään Haltialan eläinten ruokana. Viljaa syötetään myös Helsingin riistaruokintapaikoilla käyville eläimille.
Lisätietoja:
vastaava luontomestari Aleksi Kankare
p. 040 137 3859
aleksi.kankare@hel.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 60 prosenttia Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 300 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.stara.hel.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Stara
Stara imuruoppaa Vuosaaren Kangaslammen – materiaali kiertää Helsingin kaupungin viherrakennuskohteisiin11.11.2024 12:57:56 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara ruoppaa Vuosaaressa sijaitsevan Kangaslammen. Lammesta ruopataan arviolta 5 000 – 8 000 kuutiometriä lietettä. Menetelmänä käytetään Helsingissä harvinaista imuruoppausta sekä geotuubeja, joihin ruoppausmassat sijoitetaan läjitettäviksi.
Helsingin rantavesistä 97 kuutiota roskaa – siivousta tehtiin veneillä ja sukeltamalla6.11.2024 08:28:07 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki keräsi noin 97 kuutiometriä roskaa pääkaupungin rantavesistä kesäkaudella 2024. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara siivosi Helsingin rantoja kesän ajan neljällä veneellä. Kerätyn meriroskan määrä on suurin piirtein samalla tasolla kuin edeltävinä vuosina.
Staran ensilumikisassa arvuutellaan, milloin lumi sataa Helsinkiin – talvien suuri vaihtelu hankaloittaa ennustamista16.10.2024 09:31:14 EEST | Tiedote
Ensilumikisassa yritetään arvata päivä, jolloin Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran aura-autot lähtevät lumitöihin Helsingin kantakaupungissa ja sen lähialueilla. Kisassa seurataan aurattavan lumen ilmestymistä Kehä ykkösen eteläpuoleisille alueille, joilla Stara toimii.
Helsinki etsii ratkaisuja tekstiilijätteen vähentämiseen – vanhoista tekstiileistä tehdään jatkossa kuitua14.10.2024 12:55:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki vähentää sekajätteeseen joutuvan tekstiilijätteensä määrää. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara kuljetti syyskuussa ensimmäisen lastin Helsingin vanhoja tekstiilejä Paimioon. Siellä tekstiilijäte jauhetaan ja siitä tehdään kuitua.
Muutoksia Helsingin katujen ja viheralueiden ylläpidossa – Staran hoitamat alueet muuttuvat 1.10.1.10.2024 08:36:52 EEST | Tiedote
Helsingin katu- ja viheralueiden ylläpito muuttuu monin paikoin 1. lokakuuta. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran aiemmin hoitamista alueista siirtyvät yksityisten urakoitsijoiden hoitoon Ylä-Malmi, Tapanilan pohjoinen osuus, Tapaninvainio, Pukinmäki, Torpparinmäki, Vuosaari ja Östersundom. Staran hoitoon palautuu Etelä-Pakila eli Kehä I:n eteläpuoli Pakilasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme