Aso-asuminen turvattua asuntopolitiikan muutoksista huolimatta
Suomen hallitus on ohjelmassaan linjannut, että uusien asumisoikeusasuntojen tuotannon tukeminen valtion toimesta lopetetaan. Asumisoikeuskodeissa jo asuvien sopimuksiin tai ehtoihin linjaus ei vaikuta.
Ylen tänään (29.4.2024) julkaisema asumisoikeusasumista käsittelevä uutinen on herättänyt kysymyksiä ja myös huolestuneita yhteydenottoja.
Suomen hallitus on ohjelmassaan linjannut, että uusien asumisoikeusasuntojen tuotannon tukeminen valtion toimesta lopetetaan. Toteutuessaan tämä tarkoittaa, että uusien asumisoikeusasuntojen rakentaminen päättyy. Asumisoikeusasukkaat voivat asua turvallisin mielin, heihin ei kohdistu välittömiä vaikutuksia. Asumisoikeuskodeissa jo asuvien sopimuksiin tai ehtoihin linjaus ei vaikuta.
Toisin kuin Ylen uutisesta saattaa ymmärtää, Suomessa ei ole tehty päätöstä koko asumisoikeusjärjestelmän alasajosta.
Petteri Orpon johtama hallitus on perustellut uudiskohteiden rahoituksen lopettamista valtiolle muodostuvalla taloudellisella riskillä. Asumisoikeusjärjestelmän lähes 35-vuotisessa historiassa ei ole ilmennyt riskiä, jota ei pystyttäisi ratkomaan järjestelmää kehittämällä.
”Uusia asumisoikeustaloja rakennetaan valtion korkotukilainoilla, ja pitkään jatkuneen nollakorkojen aikana korkotuki ei rasittanut valtiontaloutta. Korkojen noustua Valtion asuntorahaston maksamasta vuosittaisesta noin 100 miljoonan euron korkotuesta vain 11 miljoonaa on kohdentunut aso-asuntoihin”, muistuttaa Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.
Hallituksen asuntopoliittisia linjauksia selvittää parhaillaan useampi työryhmä. Asumisoikeusasumista tarjoavat alan toimijat pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan kohtuuhintaisen asumisen ja pitkäjänteisen asuntopolitiikan puolesta maassamme.
”Hallitus ajaa maamme asuntopolitiikkaa selkeästi markkinaehtoiseen suuntaan. Asuntosäätiössä kannamme huolta erityisesti kohtuuhintaisen asumisen tulevaisuudesta kaupungeissa. Ilman ara-tuotantoa kohtuuhintaista asumista ei ole tarjolla, mikä johtaa siihen, että ihmisiä muuttaa pois kaupungeista ja työvoiman saatavuus heikkenee. Tämä on iso uhka kaupunkien elinvoimalle”, Kankainen sanoo.
Asumisoikeuskoti on kohtuuhintainen vuokra- ja omistusasumisen välimuoto, jossa yhdistyvät joustavuus ja riskittömyys. Suomessa on noin 54 000 asumisoikeusasuntoa, joissa asuu yhteensä yli 100 000 ihmistä.
”Asumisoikeusjärjestelmä on tarjonnut kaupungeille erinomaisen työkalun segregaation torjumiseen. Monipuolisella asuntotarjonnalla ehkäistään alueiden eriarvoistumista. Asumisoikeusasunnot ovat suosittuja, niiden käyttöaste on korkea ja asunnoissa viihdytään pitkään. Aso-järjestelmä on toimiva ja olemassa olevan ns. välimallin asumismuoto. Viisainta olisi kehittää olemassa olevaa järjestelmää kokonaan uuden järjestelmän luomisen sijaan”, toteaa Kankainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa KankainenToimitusjohtaja
Asuntosäätiö
Kuvat
Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme yli 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme oli 194,8 miljoonaa euroa vuonna 2023. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö
Suomalaiset luottavat sisustusmakuunsa – joka toinen ei muuttaisi kotona mitään21.11.2024 09:58:55 EET | Tiedote
Suomalaiset luottavat omaan makuunsa – noin joka toinen meistä ei muuttaisi kotinsa sisustusta mitenkään. Asuntosäätiö selvitti tutkimuksessaan, millaisia sisustajia ja kodinlaittajia olemme. Siinä missä naiset luovat koteihin tunnelmaa monin keinoin, on miesten keskuudessa tunnelman luonti harvinaisempaa. Innokkaimmat kodin tunnelman luojat löytyvät Savosta.
Asuntosäätiön Ville Kaljunen on Vuoden kesätyöntekijä 202410.10.2024 09:11:44 EEST | Tiedote
Vuoden kesätyöntekijäksi Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa on valittu Asuntosäätiössä viime kesänä teknisenä isännöitsijänä työskennellyt Ville Kaljunen. Asuntosäätiö sijoittui neljänneksi parhaaksi kesätyönantajaksi Pienten ja keskisuurten organisaatioiden sarjassa.
Suomalaiset ovat tutkitusti kotihiiriä – olemme kotona jopa 16 tuntia päivässä8.10.2024 10:31:57 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että suomalaisille jokainen päivä on kodin päivä. Lähes puolet meistä viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona, ja kolme neljästä kuvailee itseään kotikeskeiseksi ihmiseksi. Keskimäärin suomalaiset ovat kotona peräti 16 tuntia vuorokaudessa – mieluiten ruudun ääressä tai puolison kanssa. Kodin tärkeyttä juhlistavaa vuotuista Kodin päivää vietetään lauantaina 12.10.
Asuntosäätiön maine jatkoi vahvistumistaan Luottamus ja Maine -tutkimuksessa2.10.2024 11:20:54 EEST | Tiedote
Asuntosäätiö sai mittaushistoriansa parhaan tuloksen Luottamus&Maine-tutkimuksessa. Suomalaiset arvioivat talouden Asuntosäätiön keskeiseksi vahvuudeksi. Erityisesti vastuullisuuteen ja työpaikkaan liittyvät käsitykset vahvistuivat Asuntosäätiön maineessa.
Suomalaiset puolustavat asumisoikeusjärjestelmää – kolme neljästä haluaa vuokraamiselle ja omistusasumiselle välimallin23.9.2024 13:30:27 EEST | Tiedote
Hallituksen ajama asuntopolitiikka herättää huolta suomalaisissa, kertoo Asuntosäätiön tuore tutkimus. Asuntosäätiö selvitti myös kansalaisten kantaa siihen, millaisia asumismuotoja Suomeen tarvitaan. Asumisoikeuskoti on suosituin vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme