Vihreän siirtymän investoinnit luovat positiivisia odotuksia Satakuntaan
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin jo vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Pitkällä aikavälillä positiivisia odotuksia Satakuntaan luovat mittavat vihreän siirtymän investoinnit. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Satakunnan talouden käännekohdaksi näyttäisi muodostuneen vuoden 2023 kevät. Tuolloin teollisuuden liikevaihto alkoi pudota voimakkaasti. Myöhemmin myös useimmilla muilla aloilla yritysten liikevaihto kääntyi laskuun. Lähiajan suhdanneodotukset ovat eri barometrien perusteella olleet alkuvuoden aikana heikolla tasolla. Myös alueellisissa kehitysnäkymissä arvioidaan Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen pysyvän seuraavan puolen vuoden aikana ennallaan. Käännettä parempaan voidaan kuitenkin odottaa loppuvuonna tai ensi vuoden alkupuolella.
Elinkeinoelämän keskusliiton ylläpitämän dataikkunan mukaan Satakunnassa on suunnitteilla ja osin jo toteutumassa yritysten vihreän siirtymän investointeja lähes 40 miljardin euron arvosta. Pääosa investointiaikomuksista liittyy merituulivoimaan. Muita vihreän siirtymän investointeja on vireillä muun muassa aurinkovoimaan, vetyteknologiaan, kiertotalouteen, biotuotteisiin ja akkuteknologiaan liittyen.
Esimerkiksi P2X Solutions -yhtiön vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentaminen Harjavaltaan on käynnistynyt ja sen on määrä valmistua kesällä. Lisäksi Metsä Group tiedotti hiljattain aloittavansa esisuunnittelun, jonka perusteella yhtiö selvittää investointia pakkaustehtaaseen Raumalle. Jos investointipäätös tehdään, voisi rakentaminen alkaa nopeasti ja tehdas käynnistyä jo vuonna 2027. Myös suuria aurinkoenergia- ja tuulivoimahankkeita on rakenteilla ja suunnitteilla eri puolilla maakuntaa. Monissa suurissa hankkeissa lopullinen investointipäätös kuitenkin vielä viipyy. Joka tapauksessa toteutuvien vihreän siirtymän investointien työllistävä vaikutus on Satakunnassa huomattava.
Talouden taantuma on näkynyt työllisyyden heikkenemisenä
Työvoiman kysyntä on Satakunnassa laskenut ja työttömyys noussut selvästi vuoden takaiseen verrattuna. Määrällisesti eniten on kasvanut työttömien miesten ja toisen asteen koulutuksen saaneiden työttömien työnhakijoiden määrä. Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys on kasvanut eniten rakentamisen ja teollisuuden ammattialoilla, joilla myös lomautukset ovat lisääntyneet. Alkuvuoden aikana irtisanomisia ja lomautuksia koskevien muutosneuvottelujen määrä on ollut kasvussa viime vuoteen verrattuna.
Työttömyyden kasvun arvioidaan Satakunnassa kuitenkin hidastuvan niin, että puolen vuoden päästä työttömien määrä olisi samalla tasolla kuin nyt. Ja ensi keväänä määrän arvioidaan olevan jo jonkin verran nykyistä alempi.
Vaikka työnantajien kokemat rekrytointiongelmat ovat hieman helpottuneet aiemmasta, ovat ne silti edelleen korkealla tasolla. Työvoimapulaa useammin kyse on niin sanotusta kohtaanto-ongelmasta, eli samanaikaisesti monissa ammateissa on sekä paljon avoimia työpaikkoja että korkea työttömyys. Työvoiman saatavuuden odotetaan pysyvän lähiaikoina ennallaan, mutta vaikeutuvan jälleen, kun talous ja työvoiman kysyntä kääntyvät nousuun. Pitkään jatkunut negatiivinen väestönkehitys ja pula osaavasta työvoimasta edellyttävät panostuksia kaiken käytettävissä olevan työvoimapotentiaalin hyödyntämiseen sekä työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton edistämiseen.
Katsauksen arviot on tehty maaliskuun lopun ja huhtikuun alun välisenä aikana. Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2024 -raportti löytyy verkosta osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat.
Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.
Yhteyshenkilöt
Hannu Ahvenjärvityömarkkina-asiantuntijaSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 114hannu.ahvenjarvi@ely-keskus.fiMarja KarvonenylijohtajaSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 111marja.karvonen@ely-keskus.fiAnne JortikkastrategiapäällikköSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 046anne.jortikka@ely-keskus.fiLiitteet
- Odotukset maakunnissa 6 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen, elinkeinoelämä.pdf
- Odotukset maakunnissa 6 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen, työttömyys.pdf
- Odotukset maakunnissa 6 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen, työvoima.pdf
- Odotukset seutukunnissa 6 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen, elinkeinoelämä.pdf
- Odotukset seutukunnissa 6 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen, työttömyys.pdf
- Odotukset seutukunnissa 6 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen, työvoima.pdf
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan talouden ja työllisyyden näkymissä ei vielä merkkejä nopeasta käänteestä parempaan29.10.2024 10:11:00 EET | Tiedote
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammatit työvoimapula-ammattien kärjessä Satakunnassa29.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Satakunnassa arvioidaan vuoden päästä olevan kohtalaista työvoiman ylitarjontaa, kun tarkastellaan kaikkia toimialoja kokonaisuutena. Ennustettu kohtaantotilanne kuitenkin vaihtelee suuresti toimialoittain. Pulaa työvoimasta on etenkin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammateissa.
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa lähes 11 prosentilla vuoden takaisesta22.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Kuituhampun kasvatus on noussut ennätyslukemiin8.10.2024 12:39:39 EEST | Tiedote
Yhä useammalla maatilalla viljellään kuituhamppua, ja suosio näkyy myös Satakunnassa. ELY-keskuksen tarkastajat keräävät viljelyksiltä näytteitä varmistaakseen, että hamppulajikkeilla ei ole huumaavaa vaikutusta.
Nyt on hyvä hetki hakea rahoitusta ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin – Satakunnassa tukea on jaossa 700 000 euroa1.10.2024 09:45:11 EEST | Tiedote
Satakunnan ELY-keskus myöntää rahoitusta maaseudun yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin teemahaussa, joka päättyy 15.11.2024. Investointi voi olla esimerkiksi vesistön kunnostamista, vieraslajien torjuntaa taikka energiajärjestelmän tai vesikasvien niittokoneen hankinta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme