Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja
Ennaltaehkäistävissä olevien sairauksien laiminlyönti ja sairaanhoidon puute aiheuttaa turhia kuolemia.
Lääkärit Ilman Rajoja kuvaa tuoreessa raportissaan gazalaisten fyysisen ja mielenterveyden nopeaa heikkenemistä. Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on tuhottu, ja ihmiset ovat yhä suuremmassa vaarassa sairastua akuuttiin aliravitsemukseen.
Rafahissa sairaalat ylikuormittuvat traumapotilaista, jolloin muut potilaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Alueen ainoalla jäljellä olevalla synnytysosastolla synnytysten määrä on viisinkertaistunut sodan eskaloitumisen jälkeen.
Kohonneen verenpaineen, diabeteksen, astman, epilepsian ja syöpien hoitoon liittyvät konsultaatiot ovat lisääntyneet, mutta potilaat eivät saa tarvitsemaansa seurantaa tai lääkitystä. Mikäli kroonisesti sairaan potilaan vointi heikkenee, heitä ei voida juurikaan auttaa, sillä Gazassa ei ole hoitoon tarvittavia lääkkeitä tai välineistöä. Potilaiden lähettäminen jatkohoitoon erikoissairaanhoitoon viivästyy ja on usein yksinkertaisesti mahdotonta.
Sota Gazassa on kestänyt yli kuusi kuukautta, ja sen tuho ulottuu Israelin pommituksissa ja ilmaiskuissa tapettuja ihmisiä laajemmalle. Gazassa asuvien palestiinalaisten on huomattavan vaikea päästä asianmukaiseen terveydenhuoltoon. Suuri määrä kuolemia olisi ehkäistävissä tarjoamalla riittävästi terveydenhuollon palveluita.
Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa potilaita muun muassa Rafahissa, eteläisessä Gazassa. Terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen ja epäinhimilliset elinolosuhteet lisäävät myös epidemioiden ja psyykkisten traumojen pitkäaikaisvaikutusten riskiä.
Elinolosuhteet Rafahissa pahentavat olemassa olevia terveysongelmia
Gaza’s Silent Killings -raportti perustuu lääketieteelliseen aineistoon ja potilaiden kertomuksiin. Niiden perusteella on selvää, että nykyiset elinolot Rafahissa ovat hengenvaaralliset. Puhtaasta juoma- ja pesuvedestä on äärimmäinen pula. Roskat ja likavesi kertyvät kaduille. Pienelle maa-alueelle on kerääntynyt yli miljoona ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan Gazan pohjoisosasta.
Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Rafahissa viikoittain keskimäärin 5000 lääkärin konsultaatiota, joista monet liittyvät epäinhimillisten olosuhteiden aiheuttamiin terveysongelmiin. Yli 40 prosenttia konsultaatioista koskee ylähengitystieinfektioita, ja epäiltyjen hepatiitti A -tapausten määrä on kasvanut. Lokakuusta joulukuuhun 2023 alle viisivuotiaiden lasten ripulitapausten määrä oli 25-kertainen verrattuna samaan ajankohtaan edellisenä vuonna.
Ennen nykyistä konfliktia alueella ei esiintynyt aliravitsemusta. Kuluvan vuoden tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana Lääkärit Ilman Rajoja hoiti 216 alle viisivuotiasta kohtalaisesti tai vaikeasti aliravittua lasta.
Gazan väestön – myös hoitohenkilökunnan – mielenterveys on sietokyvyn äärirajoilla. Useimmilla järjestön klinikoille saapuvilla potilailla on vakavia mielenterveyden häiriöitä, mutta psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut puuttuvat Gazasta täysin.
”Vaikka Gazassa kuolleiden määristä uutisoidaan, terveydenhuollon romuttumisesta johtuvat kuolemat jäävät muun uutisoinnin varjoon”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäapuohjelmien johtaja Mari-Carmen Viñoles. ”Terveydenhuoltojärjestelmän romuttaminen on hiljaista tappamista”, hän jatkaa.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on ollut huomattavia vaikeuksia tuoda lääkinnällisiä tarvikkeita ja humanitaarista apua Gazaan Israelin viranomaisten aiheuttamien viivästysten ja rajoitusten vuoksi. Myös toimintaympäristö on turvaton. Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa, että nykyisen katastrofin lisäksi maahyökkäys Rafahiin aiheuttaisi mittaamattoman suurta vahinkoa. Järjestö vaatii Gazaan välitöntä ja pysyvää tulitaukoa.
Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa:
Lääkärit Ilman Rajoja toimii tällä hetkellä kolmessa sairaalassa Gazassa: Al-Aqsan sairaalassa (keskinen alue), Rafah Indonesian -sairaalassa ja Emirati -synnytyssairaalassa (Etelä-Gazassa), sekä Rafahissa kolmessa terveydenhuollon toimipisteessä Al-Shabourassa ja Al-Mawasissa.
Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Gazassa kirurgista tukea, haavanhoitoa, fysioterapiaa, synnytyksen jälkeistä hoitoa, perusterveydenhuoltoa, rokotuksia ja mielenterveyspalveluja. Useiden sairaaloiden järjestelmällinen piiritys ja evakuointimääräykset pakottavat kuitenkin toimintaa yhä pienemmälle alueelle ja rajoittavat kykyä vastata ihmisten tarpeisiin.
Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa myös 300 kuutiometriä puhdasta vettä päivässä eri puolilla Rafahia ja pyrkii jatkuvasti lisäämään tarjotun veden määrää. Maaliskuussa järjestö perusti uuden suolanpoistolaitoksen Al-Mawasiin meriveden käsittelemiseksi juomakelpoiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Reetta KorhonenTiedottaja, mediayhteydenotot
Puh:044 019 0060anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.orgKuvat
Linkit
Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka on erikoistunut sairaanhoitoon. Pelastamme ihmishenkiä ja lievitämme kärsimystä siellä, missä hätä on suurin. Hoidamme ihmisiä aina riippumatta heidän etnisestä, uskonnollisesta tai poliittisesta taustastaan. Kerromme myös näkemästämme inhimillisestä hädästä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja
Lääkärit Ilman Rajoja: Israelin on lopetettava täysimittainen sota gazalaisia vastaan, ja sen liittolaisten on lopetettava sodan mahdollistaminen4.10.2024 09:54:06 EEST | Tiedote
Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut Gazassa noin 27 500 potilasta väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi vuoden aikana. Yli 80 prosenttia vammoista liittyy pommituksiin.
Lääkärit Ilman Rajoja lisää hätäapua Libanonissa25.9.2024 09:23:26 EEST | Tiedote
Järjestö laajentaa sairaanhoitoa vastaamaan Libanonin kasvaneita humanitaarisia tarpeita.
Tuhansia lapsia vaarassa kuolla lähiviikkoina ilman humanitaarisen avun lisäämistä Sudaniin17.9.2024 07:41:11 EEST | Tiedote
Lääkärit Ilman Rajoja vaatii ruoan, lääkkeiden ja välttämättömien tarvikkeiden välitöntä toimittamista Zamzamin pakolaisleirille Sudaniin.
Mediatilaisuus: gazalaisten tilanne entistä epäinhimillisempi2.9.2024 08:10:00 EEST | Kutsu
Suomalainen Linda Nyholm palaa kuun vaihteessa avustustyöstä Itä-Jerusalemista, jossa hän toimi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan viestintäpäällikkönä noin kahden kuukauden ajan. Gazassa pommitukset, taistelut ja evakuointimääräykset ajavat ihmiset yhä pienemmälle alueelle. Pienellä alueella ihmisten terveysongelmat ja humanitaariset tarpeet ovat räjähtäneet, ja iho-ongelmat ja muut tarttuvat taudit leviävät erityisesti lasten keskuudessa. Sairaaloiden kapasiteetti auttaa potilaita on olematon. Ihmiskohtalot Gazassa niin potilaiden kuin järjestön työntekijöidenkin kohdalla ovat lohduttomia. “Aina kun kuvittelet, että tilanne ei voi mennä enää pahempaan suuntaan, se pahentuu taas”, Nyholm kertoo. Tule kuulemaan lisää mediatilaisuuteen. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteeseen anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Huom
Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä12.6.2024 08:49:49 EEST | Tiedote
Kesäkuun aikana yli 800 ihmistä on saanut surmansa ja yli 2400 haavoittunut Israelin joukkojen voimakkaissa pommituksissa ja maahyökkäyksissä Gazan kaistalla. Viime viikkoina hyökkäykset ovat näkyneet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemissa hoitolaitoksissa Rafahissa ja Gazan keskiosassa erittäin suurina potilasmäärinä. Paikallisten terveysviranomaisten mukaan pelkästään lauantaina 8. kesäkuuta kuoli 274 ihmistä. Tuolloin yli 60 vakavasti loukkaantunutta potilasta, myös tajuttomia lapsia, toimitettiin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemaan Nasserin sairaalaan. Samaan aikaan al-Aqsan sairaalassa järjestö tuki lääkintäryhmiä, jotka ottivat vastaan 420 haavoittunutta ja 190 kuollutta. Uhrien joukossa oli sielläkin paljon lapsia. Vastaanotetuilla oli irronneita raajoja, vakavia vammoja, palovammoja ja avomurtumia. "Miten yli 800 ihmisen, myös pienten lasten, tappamista yhden viikon aikana ja satojen muiden vammauttamista voidaan pitää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisena
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme