Jo kolmannes varsinaissuomalaisista yrityksistä on varautunut kestävyys- ja vastuullisuusraportointiin
EU:n vastuullisuussääntelyyn varautuminen on verrattain hyvällä mallilla Varsinais-Suomen alueen yrityksissä. Turun kauppakamari kysyi jäsenyrityksiltään, onko yrityksessä tehty konkreettisia toimia EU:n kestävyys- ja vastuullisuusraportoinnin suhteen. Kyselyyn vastanneista 143 varsinaissuomalaisista yritysjohtajasta kolmannes kertoi tehneensä toimia (33 %).
Kestävyystiedon (CSRD) raportointiin toimintakertomuksessa velvoittava kestävyysraportointidirektiivi koskee suuria yhtiöitä. Yritykset siirtyvät CSDR:n piiriin vuoteen 2026 mennessä. Raportointia odotetaan yli 250 henkilön yrityksiltä, listatuilta pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä, suurilta osuuskunnilta sekä yrityksiltä, joiden taseen loppusumma on yli 20 miljoonaa euroa ja liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa. Komissio on tekemässä raportointiin odotettuja höllennyksiä, joiden aikataulu on vielä avoin.
“Vastuullisuus tarkoittaa pohjimmiltaan yritystoiminnan vaikutuksia ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan sekä ylipäätään parempaa ja kestävämpää liiketoimintaa. EU:n ilmastotavoitteet ovat saavutettavissa yhteistyössä yritysten kanssa, jotka kehittävät, tarjoavat ja käyttävät vihreitä tuotteita ja ratkaisuja sekä investoivat Euroopassa”, Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen toteaa.
Kuten elinkeinoelämän järjestöt ovat todenneet, seuraavalla komissiokaudella on kiinnitettävä erityistä huomiota sääntelyn määrään, laatuun ja vaikutuksiin. Jokaisen lakialoitteen kohdalla on arvioitava vaikutukset niin yritysten kuin koko Euroopan kilpailukykyyn ja hallintotaakkaan. Ahonen korostaa, että tarpeettomat ja päällekkäiset raportointivelvoitteet on poistettava.
Vastuullisuustyössä yrityksiä kannustavat raportointiin monet tekijät. Näistä suurimpia ovat maine, riskienhallinta, kustannussäästöt, työnantajamielikuva sekä uudet liiketoimintamahdollisuudet. Yritysten vastuullisuustyöhön on tarjolla runsaasti täsmätietoa ja koulutuksia alueellisilla kauppakamareilla ympäri Suomen ja Keskuskauppakamarilla.
”Vastuullisuuden huomiointi ylipäätään on käynyt yritystoiminnassa entistä tärkeämmäksi. Muun muassa yrityskumppaneita valittaessa vastuullisuusvelvoitteita tarkastellaan yhä useammin ja tarkemmin. Kauppakamarien viime elokuussa tekemässä pk-hallitusbarometrissa jo lähes kahdella kolmasosalla vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat osa strategiaa. Strategian lisäksi vastuullisuus liittyy riskien hallintaan ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin”, sanoo Ahonen.
Kestävyysraportointi jo käytössä
Turussa toimiva Uniogen Oy on suomalainen terveysteknologian edelläkävijäyritys. Se kehittää entistä parempia ratkaisuja syöpien ja infektiotautien diagnostiikkaan sekä toimii sopimusvalmistajana ja toimittajana isoille kansainvälisille yrityksille. Vaikka yritykselle itselleen kestävyysraportointi ei ole vielä pakollista, yritys haluaa kuitenkin olla edelläkävijöiden joukossa myös vastuullisuustyössä. Toimialan yrityksille ja asiakkaille vastuullisuus on myös erityisen lähellä jokapäiväistä työtä.
”Hiilijalanjäljen laskentaa on yrityksessämme harjoiteltu vuodesta 2021 lähtien, ja ensimmäinen varsinainen vastuullisuusohjelma luotiin vuonna 2022. Teimme silloin kattavan olennaisuusanalyysin, jossa otettiin huomioon sidosryhmät, tehtiin arvoketjuanalyysi ja noudatettiin kaksinkertaisen olennaisuuden periaatetta. Tänä keväänä julkaistaankin jo Uniogenin historian toinen vastuullisuusraportti”, kuvailee prosessia yrityksen vastuullisuusasiantuntija Maija Jortikka.
Uniogenin haasteet vastuullisuustyössä ovat samanlaisia kuin monilla muillakin raportointia aloittavilla; datan hajanaisuus ja alkuvaiheessa tiedon vähäisyys. Seuraavaksi yrityksellä edessään ovat raportoinnin ja ohjauksen kehittäminen sekä olemassa olevan vastuullisuusohjelman siirtäminen CSRD-maailmaan.
Kysely raportoinnista tehtiin helmikuussa 2024, ja siihen vastasi 143 Turun kauppakamarin jäsenyrityksen edustajaa.
Lisätietoa aiheesta:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Turun kauppakamari, vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen, puh. 050 594 9641, krista.ahonen@kauppakamari.fi
Uniogen Oy, Vastuullisuusasiantuntija Maija Jortikka, puh. 045 133 6690, maija.jortikka@uniogen.com
Kuvat
Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari
Yrityksillä on odotuksia TE-palvelujen uudistukselta15.11.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamari kysyi viimeisimmässä Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyssään yrityksiltä odotuksia ensi vuoden alusta voimaan tulevaa TE-palveluiden uudistusta kohtaan. Uudistuksen myötä työvoimapalvelut siirtyvät TE-toimistolta paikallistasolle. Varsinais-Suomeen on tulossa Turun ja Salon työllisyysalueet. Turun työllisyysalueeseen kuuluu 23 kuntaa ja Salon alueeseen neljä.
Kielitaidon puute on rekrytointien esteenä13.11.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Kauppakamarien osaajakyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä noin kolmannes on rekrytoinut kansainvälisiä työntekijöitä viimeisen viiden vuoden aikana. Turun kauppakamarin jäsenistön vastaajista 63 prosentilla on tällä hetkellä vähintään yksi työntekijä taustaltaan ulkomaalainen.
The Tall Ships Races -tapahtumalle tunnustusta28.10.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta myöntää vuosittain Vuoden elinkeinopoliittinen kuntateko -tunnustuksen kunnalle tai kuntaa lähellä olevalle henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminut aktiivisesti elinkeinoelämän toimintaympäristön kehittämiseksi. Tänä vuonna tunnustuksen sai The Tall Ships Races ja Turun solmima ankkurisatamasopimus. Tunnustus jaettiin 28.10. tällä kertaa Elinkeinopolitiikan foorumissa Turussa, nyt jo 14:nnen kerran.
Varsinais-Suomen seudulla yritykset eivät vähennä markkinoinnin ja viestinnän budjetteja15.10.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen alueen yrityksillä on tarvetta kehittää viestintää ja markkinointia. Taloudelliset resurssit ja aika koetaan haasteiksi, mutta tulevan kahden vuoden aikana viestinnän ja markkinointiviestinnän budjetteja ollaan lisäämässä.
Varsinais-Suomessa on pulaa ammattiosaajista10.10.2024 07:03:02 EEST | Tiedote
Kauppakamarien yhteisen kyselyn mukaan liki puolella yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta, ja 59 prosenttia yrityksistä kertoo osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä. Varsinais-Suomessa pulaa on hieman keskiarvoa vähemmän. Eniten pulaa on ammattiosaajista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme