HelsinkiMissio

Korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyskysely: Yksinäisyys näkyy mielenterveysongelmina – vain harvalle on tarjottu apua

Jaa

Kyselyyn vastanneista korkeakouluopiskelijoista puolet koki haitallista yksinäisyyttä ja heistä peräti 43 % tunsi, ettei voi itse vaikuttaa yksinäisyyteensä. Yksinäisyys aiheuttaa mielenterveysongelmia ja vaikeuttaa opintoja. Kyselyyn vastasi 1975 opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista ympäri Suomen. 

Vain harva, 5 % yksinäisyyttä kokevista opiskelijoista oli saanut apua yksinäisyyteensä korkeakoulustaan
Vain harva, 5 % yksinäisyyttä kokevista opiskelijoista oli saanut apua yksinäisyyteensä korkeakoulustaan Kasperi Kropsu

Peräti puolet (51 %) kyselyyn vastanneista korkeakouluopiskelijoista koki yksinäisyyttä melko usein tai jatkuvasti. Yksinäisyyttä kokevat opiskelijat kertoivat, että yksinäisyys heijastuu keskeisesti jaksamiseen (77 %) ja mielenterveyteen (64 %). Yksinäisyys on yhteydessä myös keskittymisvaikeuksiin ja poissaoloihin opinnoista.​ Merkille pantavaa on, että yksinäisyyttä kokevista jopa 43 % vastasi, ettei pysty vaikuttamaan yksinäisyyteen.

”Motivaatiota opiskella tutkinto loppuun ei juurikaan ole, koska kaikki työ täytyy tehdä yksin.”

Vain harva, 5 % yksinäisyyttä kokevista opiskelijoista oli saanut apua yksinäisyyteensä korkeakoulustaan ja joka kymmenes koki, ettei korkeakoulu panosta yksinäisyyden vähentämiseen. Ratkaisuja yksinäisyyden vähentämiseksi korkeakouluissa on kuitenkin olemassa.

– Opinnot voivat olla ajoittain hyvin itsenäisiä, joten on tärkeää mahdollistaa säännöllisiä kohtaamisia opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi. Opiskelijoiden sosiaaliset suhteet kampuksella ja vapaa-ajalla ovat kriittisen tärkeitä jaksamiselle opinnoissa. Sosiaaliset suhteet luovat turvaverkon, jota muiden korkeakouluissa tarjottavien tukimuotojen on vaikea korvata, sanoo HelsinkiMission yksinäisyystyön asiantuntija Pauliina Pudas. 

Opiskelijoista vain 40 % vastasi tapaavansa viikoittain kavereita kasvokkain. Opiskelijoiden ryhmäytymiseen on tärkeää panostaa korkeakouluissa koko opintojen ajan. Opiskelijat tarvitsevat vertaistukea ja sosiaalista vuorovaikutusta koko opintojen ajan, ja tämä tuki vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin.

Ratkaisuja korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseen

Korkeakoulujen ja järjestöjen välinen tiivis yhteistyö ja oikea-aikainen palveluohjaus on keskeistä korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseksi.

 – Opiskelijat tarvitsevat huomiota ja apua yksinäisyyden tunnistamiseen ja puheeksi ottoon läpi opintojen. Korkeakouluissa yksinäisyyttä tulee tunnistaa laajemmin säännöllisten kyselytutkimusten avulla ja tarjota yksinäisyysohjelmaa osana opiskelijoiden hyvinvointipalveluja​ sanoo Pudas.

Keinoja korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseen on kehitetty yhteistyössä järjestöjen ja korkeakoulujen kanssa. Osana Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanketta HelsinkiMissio ja Nyyti ry ovat lisänneet opiskelijoiden ja opiskelijoiden parissa toimivien tietoisuutta yksinäisyydestä ilmiönä ja tarjolla olevista toimista yksinäisyyteen vaikuttamiseksi sekä edistäneet aiheen jalkautumista osaksi korkeakoulujen arkea.

HelsinkiMissio on kouluttanut korkeakoulujen henkilökuntaa yksinäisyyden ymmärtämiseen, tunnistamiseen ja puheeksi ottoon sekä Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) henkilökuntaa HelsinkiMission yksinäisyysohjelman käyttöön.

Nyyti on kouluttanut opiskelijoiden parissa toimivia ammattilaisia käsittelemään yksinäisyyteen liittyviä kysymyksiä opiskelijoiden kanssa ryhmämuotoisesti.

YTHS ohjaa ensimmäisen vuoden opiskelijoita terveysstarttikyselyn yhteydessä palveluiden piiriin. Jos opiskelija kokee haitallista yksinäisyyttä, hänet ohjataan olemaan halutessaan yhteydessä Nyytin vertaisryhmään, omaan terveydenhoitajaan tai HelsinkiMission yksinäisyysohjelmaan suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.​

Kyselyn on toteuttanut HelsinkiMissio syksyllä 2023 (18.10.–1.12.2023)​

Vastauksia keräsivät Nyyti, SYL, Samok, monet ainejärjestötoimijat ja korkeakoulut. Kyselyssä oli 1975 vastaajaa, 62 % yliopistoista ja 39 % ammattikorkeakouluista​.

Kysely on toteutettu osana Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanketta. Hankkeen tavoitteena on vähentää opiskelijoiden kokemaa yksinäisyyttä ja lisätä opiskelijoiden parissa toimivien valmiuksia ja osaamista kohdata yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita.  Hanke on valtakunnallinen ja toiminta on avointa kaikkien korkeakoulujen opiskelijoille sekä opiskelijoiden parissa toimiville. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Nyyti sekä HelsinkiMissio

Tutustu Korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyskysely 2024 -raporttiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristiina Backberg
Viestintäpäällikkö
HelsinkiMissio
kristiina.backberg@helsinkimissio.fi
puh. 044 733 1544

Lisätietoja Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeesta:
Hankepäällikkö
Annina Lindberg
Nyyti ry, Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke
annina.lindberg@nyyti.fi, 050 341 7473

HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö. Tehtävämme on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia.  Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi.

Toimimme lähes sadan ammattilaisen ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme, tuemme ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme yksinäisyyttä lievittäviä palveluja valtakunnallisesti sekä mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisena kohtaamaan muita.

Kutsumme kaikki tekoihin yksinäisyyttä vastaan. Tavoitteemme on, että kukaan ei jää yksin.

helsinkimissio.fi

#YhdessäYksinäisyysVoitetaan

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HelsinkiMissio

Helsingin Messukeskus yhteistyöhön HelsinkiMission kanssa yksinäisyyden vähentämiseksi14.1.2025 06:30:00 EET | Tiedote

Messukeskus aloittaa vuoden 2025 alusta yhteistyön HelsinkiMission kanssa. Messukeskuksen tavoitteena on luoda kasvua kohtaamisista, ja yhteistyö HelsinkiMission kanssa tukee tätä tavoitetta erityisesti sosiaalisen vastuun saralla. Yhteistyön tavoitteena on edistää sosiaalista vastuullisuutta ja tukea HelsinkiMission arvokasta työtä yksinäisyyden vähentämiseksi ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi.

Yhdessä perheiden tukena – Rettigin ja HelsinkiMission kumppanuudella tukea lapsiperheille Uudessa lastensairaalassa10.1.2025 06:30:00 EET | Tiedote

Rettigin ja HelsinkiMission kolmivuotinen kumppanuus (2025–2027) mahdollistaa kaivattua vapaaehtoisten tukea perheille Uudessa lastensairaalassa ja ratkaisuja yksinäisyyden vähentämiseksi. Yhteistyö keskittyy HelsinkiMission perhekaveritoiminnan vahvistamiseen ja laajentamiseen, tarjoten arjen apua ja tukea sairaalaan tuleville perheille. Yhteistyö on konkreettinen esimerkki yrityksen sosiaalisen vastuun kantamisesta.

HelsinkiMission joulutempaus nostaa esiin yksinäisyyden, joka piiloutuu joulunaikaan19.12.2024 06:30:00 EET | Tiedote

HelsinkiMission uuden joulutempauksen toteutus näyttää aluksi joulun iloiselta tuotemainokselta, kunnes se muuttuu muistutukseksi juhla-aikaan piiloutuvasta yksinäisyydestä. Pääkaupunkiseudun ulkomainospinnoilla huomiota herättävä toteutus kääntää joulumainonnan yhteisöllisen kuvaston päälaelleen, kun ruudulle jääkin yksinäinen lapsi tai vanhus. Tempauksella nostetaan esiin todellisuus, joka koskettaa monia yksinäisiä suomalaisia myös joulun pyhinä.

Aamukorva kuuntelee läpi joulun – HelsinkiMission palveluiden loppuvuoden aukioloajat17.12.2024 06:30:00 EET | Tiedote

HelsinkiMission palvelut tukevat nuoria, perheitä, senioreita ja aikuisia myös joulunaikana. Esimerkiksi Aamukorva-puhelinpalvelu on avoinna joka päivä kello 6–8, tarjoten myötätuntoista keskustelutukea ja kuuntelijaa senioreille. Vaikka osa palveluista viettää joulutaukoa, moniin voi varata aikoja tai hyödyntää etäyhteyksiä loppuvuonna HelsinkiMission verkkosivuilla.

Vapaaehtoistoiminta luo kestävää hyvinvointia ja vahvistaa yhteiskunnallista luottamusta4.12.2024 06:30:00 EET | Tiedote

HelsinkiMission vuotuisessa vapaaehtoiskyselyssä suurin osa vastaajista (70 %) kertoo osallistumisen vahvistaneen luottamusta toisiin ihmisiin. Vastaajat ovat vapaaehtoistoiminnassa kohdanneet ihmisiä, joita eivät muuten olisi tavanneet. Kyselyyn vastasi 334 vapaaehtoista. Vapaaehtoistoiminnalla on keskeinen rooli kestävän hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen luottamuksen rakentamisessa. Vapaehtoisia motivoi halu vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan ja lähiyhteisön hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye