ELY-keskukset

Kylmyys jarruttaa valkoposkihanhien muuttoa

Jaa

Viikon jakson aikana valkoposkihanhien muutto ei ole juuri edistynyt vapun pientä hyppäystä lukuun ottamatta. 

Valkoposki- ja tundrahanhia Parikkalan Saaren Pohjanrannassa 4.5.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposki- ja tundrahanhia Parikkalan Saaren Pohjanrannassa 4.5.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Viikon jakson aikana valkoposkihanhien muutto ei ole juuri edistynyt vapun pientä hyppäystä lukuun ottamatta. Kolea sää etenkin idässä on hidastanut nurmien kasvukauden alkua. Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja Savossa pellot ovat vielä keltaisena ja ruskeina, joten syötävää valkoposkihanhilla on täällä varsin niukasti.

BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan jaksolla havaittiin eniten muuttavia valkoposkihanhia vappuaattona Helsingin Vuosaaresta, 13 500 hanhea. Toukokuun puolella muuttajamäärät ovat olleet parhaimmillaankin muutamia tuhansia Etelä- ja Kaakkois-Suomessa.

Levähtäviä ja ruokailevia valkoposkihanhia on arvioitu enimmillään 4.5.2024 Kouvolan Jaalanlahdella, 20 000 hanhea. Savon suurin paikallismäärä on puolestaan 2 500 valkoposkihanhea Joroisten Pasalassa vappupäivänä, Etelä-Karjalan 8 000 Parikkalan Pohjanrannassa 4.5. ja Pohjois-Karjalan 8 000 Liperin Siikakoskella 1.5.

Suomessa levähtävän Barentsinmeren valkoposkihanhikannan määrää on vaikea arvioida, mutta se liikkuu karkeasti parissa sadassatuhannessa. Läpimuuttava kanta yhteensä on noin 1,2 miljoonaa valkoposkihanhea.

Suomalais- ja saksalaistutkimusten yhdistetyssä GPS-lähetinhanhiaineistossa kymmenen on Suomessa: viisi Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueelle (Pukkila kolme ja Kouvola kaksi), sekä viisi Karjalassa ja Savossa: Siilinjärvellä, Rantasalmella, Parikkalassa, Polvijärvellä, Liperissä ja Kiteellä. Yksi lähetinhanhi oli useita päiviä Tohmajärvellä, mutta palasi Parikkalaan. Aunuksessa on yksi tai kaksi, Virossa 18, Tanskassa neljä, Saksassa 12 ja Alankomaissa kuusi. 

Miltä vaikuttaa lähipäivien sää valkoposkihanhien muuton kannalta? Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen kertoo:
”Tuleva viikko on kokonaisuudessaan kylmä, aluksi jopa poikkeuksellisen kylmä. Koska näkyvyys on koko ajan erinomainen eikä laajoja sadealueita tai pahaa vastatuulta ole esteenä, voisivat valkoposkihanhet hyvin saapua tällä viikolla Suomeen yhä lisääntyvässä määrin. Ne eivät ole niin arkoja kylmyydelle kuin tropiikista saapuvat pikkulinnut.

Voisi kuitenkin arvioida, että hanhet pysähtyvät tavallista herkemmin ja pitemmäksi aikaa ruokailemaan Suomen pelloille odottaessaan lämpimiä myötätuulia. Ensi viikonlopun tienoilla näyttää kuitenkin siltä, että luoteenpuoleinen viileä ilmavirtaus voimistuu, mikä estää hanhien muuttoa ja toisaalta siirtää siitä kaakkoon, Suomen ohi.”

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Kuvat

Valkoposki- ja tundrahanhia Parikkalan Saaren Pohjanrannassa 4.5.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposki- ja tundrahanhia Parikkalan Saaren Pohjanrannassa 4.5.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 202416.5.2024 11:44:42 EEST | Tiedote

Tänä kesänä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tehdään runsaasti päällystystöitä. Maanteitä päällystetään noin 405 kilometriä sekä jalankulun ja pyöräilyn väyliä noin 45 kilometriä. Päällystysmäärä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna. Tämän kesän pisin yhtäjaksoinen päällystyskohde on seututie 793 Maliskylä - Haapavesi välin päällystäminen 21 km matkalta. Jalankulun ja pyöräilyn väylien päällysmäärä on moninkertainen edellisvuosiin verrattuna. Kohteet sijaitsevat Oulun, Kempeleen, Muhoksen, Iin, Ylivieskan ja Nivalan alueella. Tämän kesän päällystyksillä saadaan parannettua useita huonokuntoisia jalankulun ja pyöräilyn väyliä. Päällystystyömailla nopeusrajoituksia alennetaan työn ajaksi. Noudattamalla nopeusrajoituksia parannat liikenneturvallisuutta ja teet työmaasta turvallisemman niin työntekijöille, kuin tiellä liikkujillekin. Useilla kohteilla on käytössä liikennevalot ja saattoauto, joiden avulla liikenne ohjataan turvallisesti työmaan ohi. Päällystystyöt pyritään tekemään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye