Sitra

Ny valkompass för ungdomar lockar med videor

Dela

I EU-valet kan finländska ungdomar testa en valkompass som planerats för dem. Den gemensamt utformade valkompassen är i videoformat på ungdomarnas begäran. Valkompassen utnyttjar öppen källkod. Med hjälp av källkoden kan vem som helst bygga en egen valkompass.

Topias Dean Sitra

Sitra publicerar tillsammans med Ungdomssektorns takorganisation Allians och OpenVAA-föreningen, som utvecklar en öppen valkompassplattform baserad på öppen källkod, en ny valkompass som ungdomar kan testa för Europaparlamentsvalet 2024. 

I valkompassen kan ungdomarna läsa om kandidater särskilt genom teman och frågor som är viktiga för dem, eftersom den har designats tillsammans med ungdomar och med tanke på deras användning. Ungdomarna har deltagit i både utarbetandet av frågor och i utvecklingen av användargränssnittet. Ungdomarnas önskan var att få mer bakgrundsinformation om teman för röstningen, och av framställningssätten var video den absoluta favoriten. 

Den nya valkompassen avviker från den traditionella bland annat så att i stället för texter erbjuds innehåll som videor. Efter videor som erbjuder bakgrundsinformation tar användaren ställning till påståendet, precis som i traditionella valkompasser. Man kan även läsa innehåll som text om man så önskar. 

Valkompassen har byggts på en plattform som använder öppen källkod. Tack vare den öppna koden kan vem som helst till exempel se rekommendationsalgoritmen och föreslå förbättringar av den. I fortsättningen kan till exempel organisationer smidigt bygga sina egna kompasser och plattformen är öppen även för andra länders användning. 

Syftet är att valkompassen som utvecklats för unga lockar dem att rösta i EU-valet. Valkompasser är extremt populära i Finland och påverkar särskilt ungdomarnas röstningsval.  

“För att säkerställa demokratins framtid är det kritiskt att vi får ungdomarna med i att delta. Valkompassen som gjorts för ungdomar kan göra politiken mer lättillgänglig och öka intresse för att rösta”, säger Kirsi Hantula, ledande expert på Sitra.  

I Finland har valdeltagandet bland unga vuxna länge varit på en lägre nivå än bland äldre åldersgrupper. I EU-valet 2019 röstade bara 24 procent av de 18–24-åriga finländarna.  

Unga vuxna är intresserade av att rösta men nämner att till exempel cynism eller brist på tillräcklig information hindrar dem från att delta.  

”Trots att valdeltagandet bland unga finländare har varit på en mycket låg nivå särskilt i EU-valen har det allmänna intresset för att rösta bland de allra yngsta röstberättigade ökat något under de senaste åren. För att den positiva trenden ska fortsätta behöver vi innovationer som stärker ungdomarnas känsla av delaktighet och stöder intresset för valen”, tillägger Iina Helenius, expert på Allians. 

Den öppna valkompassplattformen har utvecklats av OpenVAA-föreningen med Sitras finansiering. Den nya valkompassen i videoformat för unga har utvecklats i samarbete med OpenVAA, Allians och YouthVAA-forskningsprojektet. Europaparlamentets representation i Finland har gett finansiering för reklamen för valkompassen och produktionen av dess videoinnehåll. 

Valkompassen är öppen på nuortenvaalikone.fi och kan användas ända till EU-valet. Den publiceras samtidigt med Allians traditionella valkompass i textformat, eftersom man vill undersöka båda kompassernas användningsgrad och användarupplevelse.   

Sitra stödjer utvecklingen av valkompasser  

Sitras tema Demokrati och delaktighet utvecklar sätt att delta och demokratins mångfald. Sitra stödjer utvecklingen av valkompasser genom att finansiera byggandet av en öppen valkompassplattform.   

Den nya valkompassplattformen som är avsedd för unga testas i år i Europaparlamentsvalet tillsammans med Allians och YouthVAA-forskningsprojektet som finansieras av Konestiftelsen. Den nya valkompassen för unga byggs på en öppen valkompassplattform som utvecklas av den finländska OpenVAA-föreningen. I YouthVAA-projektet som finansieras av Konestiftelsen undersöks unga användare av valkompasser och deras sätt att använda valkompasser.  

Syftet med projektet Öppen valkompassplattform är att påskynda valkompassernas mångfald och hitta lösningar på deras andra utvecklingsobjekt. I fortsättningen kan man på plattformen bygga valkompasser även för andra val än statliga val, till exempel för organisationernas interna val.  

Sitra ser den öppna valkompassplattformen som en möjlig lösning som förnyar och stärker demokratin så att alla finländare har möjlighet att delta och påverka.  

Nyckelord

Kontakter

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.

Ungdomssektorns takorganisation Allians främjar ungdomars välbefinnande och deras utveckling till ansvarsfulla samhällsmedlemmar. Utan ungdomar har vi ingenting - och utan ungdomsarbete har vi inga välmående ungdomar. Allians erbjuder expertis, tjänster och möjligheter att träffa ungdomsaktörer i organisationer, kommuner och församlingar.

Andra språk

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

I kampen mot folksjukdomar kan naturen ge Finland en ekonomisk vinst på upp till hundratals miljoner euro29.10.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

I Finland har man nu för första gången gjort en bedömning av hur stor ekonomisk vinst naturen kan ge i kampen mot folksjukdomarna. En nyligen genomförd studie visar att naturen kan ge Finland årliga fördelar på upp till hundratals miljoner euro enbart vad gäller förebyggandet av depression och typ 2-diabetes och läkemedelsbehandling av astma. Forskare föreslår ett nationellt naturhälsoprogram för Finland.

Luonto voi tarjota Suomelle jopa satojen miljoonien eurojen hyödyn kansantautien torjunnassa29.10.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu, kuinka iso taloudellinen merkitys lähiluonnon terveysvaikutuksilla voi olla kansantautien torjunnassa. Tuore selvitys osoittaa, että Suomi voi saada luonnon avulla jopa satojen miljoonien eurojen vuotuisen hyödyn pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa. Tutkijat ehdottavat Suomeen kansallista luontoterveysohjelmaa.

Nature can provide Finland with benefits totalling up to hundreds of millions of euros in fighting chronic diseases29.10.2024 02:00:00 EET | Press release

A Finnish report has assessed for the first time the importance of the health effects of nearby nature in fighting chronic diseases. The report indicates that with the aid of nature, Finland could get a benefit worth up to hundreds of millions of euros annually in fighting depression and type 2 diabetes alone, as well as in the use of asthma medication. The researchers propose a national Nature health programme for Finland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye