Ny enhet för distanstjänster inom hemvården öppnar i Vemo
Distansvård är en hemvårdstjänst där man tar bild- och ljudkontakt med klienten genom en surfplatta. Den distanstjänstenhet som öppnas i Vemo kommer att betjäna ett stort område i Egentliga Finlands nordvästra delar.

Hemvårdstjänst på distans inom tjänster för äldre utvidgas stegvis över hela Egentliga Finlands välfärdsområde. Nästa enhet för centraliserad distanstjänst öppnar i Vemo under maj månad 2024.
Med distansvård avses en hemvårdstjänst där skötaren tar bild- och ljudkontakt till en surfplatta som levererats till klientens hem. Skötaren tar kontakt med klienten från en särskild enhet för distanstjänster inom hemvården. Hemvårdstjänst på distans är redan i bruk på flera orter i Varhas område.
− Vi har letat över hela Varhas område efter arbetslokaler som lämpar sig för distansvård. I Vemo finns lämpliga lokaler som ägs av välfärdsområdet vid serviceboendeenheten Margareeta-koti. Den centraliserade hemvården har fått ett positivt mottagande i våra möten med regionens hemvård. Härnäst inleds rekryteringen av skötare och igångsättningen av verksamheten. Jag väntar ivrigt på att denna nya enhet får slå ut i blom så här inför sommaren, säger distanstjänstansvarig Niina Wahlsten vid tjänster för äldre.
Distansstjänstenheten i Vemo kommer ett betjäna hemvårdens klienter i Nystad, Letala, Vemo, Tövsala, Pyhäranta, Gustavs, Virmo, Nousis och Masku. Det område som dessa kommuner utgör tillsammans är en stor geografisk helhet som innefattar flera kommuncentra samt många små tätorter och landsbygd. Området har också en lång strandlinje och flera öar.
För närvarande finns det drygt 600 klienter vid den regelbundna hemvården i det område som den nya distanstjänstenheten ska betjäna.
− I Nystad, Masku, Nousis, Virmo och Letala ha distansvård i liten skala varit en del av hemvården redan tidigare. Dessa klienter behåller samma apparater och tjänster som tidigare, och vid behov kan tjänsternas innehåll utvidgas ytterligare, säger Niina Wahlsten.
Distansvården är en del av hemvårdens övriga tjänster
Hemvårdens distansbesök görs med hjälp av en lättanvänd surfplatta. Tjänsten för distansvård kräver inte särskilda tekniska kunskaper av klienten. Tjänsten är väl lämpad för klienter som behöver stöd, vägledning eller övervakning av sitt välbefinnande, till exempel när det gäller näring eller läkemedelsbehandling. Målet är att öka klientens självständighet och stödja boendet hemma. Lämpligheten av distansvård bedöms alltid klientspecifikt och klienten får hjälp med att bekanta sig med användningen av surfplattan.
– Distansvård är alltid en del av hemvårdens övriga tjänster. Besök inom distansvården planeras tillsammans med klienten och hemvården för att stödja klientens behov och vårdplan. Vid sidan om de skötare som fysiskt besöker klienterna blir distansvårdens skötare med tiden lika bekanta för klienten som de skötare som gör besök i hemmet. En varm interaktion lyckas bra även när den sker på distans, säger Wahlsten.
Med hjälp av surfplattan kan klienten också hålla kontakt med sina närstående, vilket underlättar kontakten till exempel om avstånden är långa. En anhörig kan ringa ett videosamtal till klientens surfplatta från sin egen dator, smarttelefon eller surfplatta.
Hemvårdens klienter kommer att få information om distansvården direkt från hemvården i takt med att tjänster tas i bruk.
Hemvårdens distanstjänster utvidgas
Öppnandet av distanstjänstenheten i Vemo är en del av utvidgningsplanen för distanstjänster för äldre inom välfärdsområdet. Utvecklingen kommer att möjliggöra införandet av hemvård på distans i hela Varhaområdet. I utvidgningsplanens första skede inleder distanstjänstenheterna verksamheten genom att erbjuda distansvårdsbesök till hemvårdens klienter.
Distanstjänstenheterna är centraliserade verksamheter, med utbildade skötare som gör distansvårdsbesök under alla veckodagar. Senare kommer olika tjänster som bygger på sensorteknik att läggas till distanstjänstenheternas serviceutbud.
Utöver hemvårdens besök möjliggör distansvård gruppaktiviteter på distans, till exempel morgonprogram, övningar för hjärnan, lässtunder, stolgymnastik eller bingo. Gruppverksamhet bedrivs också i samarbete med olika medborgarorganisationer, såsom församlingar, utbildningsinstitutioner och olika organisationer.
Distansvård har varit en centraliserad verksamhet i Åbo redan i flera år. Distanstjänstenheten i Åbo producerar tjänster också till Reso och Rusko. Klienterna och deras anhöriga har gett bra respons på distansvården och antalet klienter har stadigt ökat. Kunderna har upplevt att vårdbesök på distans möjliggör en god interaktion med skötaren. Dessutom har både klienter och anhöriga berömt möjligheten att kommunicera med varandra med hjälp av distansvårdens surfplatta.
I Salo startade distansvårdsverksamheten i början av 2024 och klientantalet ökar hela tiden. Enheten i Salo producerar för närvarande tjänster till Salo, Somero, Pemar och Sagu.
Nyckelord
Kontakter
Niina WahlstenDistanstjänstansvarig, tjänster för äldreVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:044 772 6106niina.wahlsten@varha.fiEgentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Välfärdsområdesfullmäktige i Varha 9.4.2025: Beslut om servicenivå för prehospital akutsjukvård och räddningsväsende9.4.2025 20:46:39 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) godkände vid sitt sammanträde på onsdagskväll beslutet om servicenivån för den prehospitala akutsjukvården 2025 och ändringar i beslutet om räddningsväsendets servicenivå 2024-2025.
Varhan aluevaltuusto 9.4.2025: ensihoidolle ja pelastustoimelle palvelutasopäätös9.4.2025 20:46:39 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) aluevaltuusto hyväksyi keskiviikkoillan kokouksessaan ensihoidon palvelutasopäätöksen vuodelle 2025 ja muutoksia pelastustoimen vuosien 2024–2025 palvelutasopäätökseen.
Varha förnyar kriterierna för beviljande av organisationsbidrag9.4.2025 15:46:31 EEST | Pressmeddelande
Målet är ett bättre allokerat och mer effektivt bidragssystem.
Varha uudistaa järjestöavustusten myöntämisperusteet9.4.2025 15:46:31 EEST | Tiedote
Tavoitteena on kohdennetumpi ja vaikuttavampi avustusjärjestelmä.
Varhan aluehallituksen 8.4.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja8.4.2025 17:31:57 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum