EVA: EU- ja Nato-myönteisyys yhdistää laajasti kansaa – suomalaiset haluavat EU:lta yhtenäisempää ulkopolitiikkaa
Suomalaisten suhtautuminen Natoon ja Euroopan unioniin on varsin yhtenäistä. Lähes kolme neljästä (72 %) on sitä mieltä, että EU:n tulisi olla yhtenäisempi ulkopolitiikassaan, jotta se olisi uskottava toimija maailmanpolitiikassa, selviää EVAn kevään 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
Tärkeimmät havainnot
- Kaksi kolmesta suomalaisesta (65 %) suhtautuu Suomen EU-jäsenyyteen myönteisesti.
- Lähes kolme neljästä (72 %) on sitä mieltä, että EU:n tulisi olla yhtenäisempi ulkopolitiikassaan, jotta se olisi uskottava toimija maailmanpolitiikassa.
- Aiempaa selvästi suurempi osa (56 %) on nyt sitä mieltä, että EU:n päätöksenteossa tulisi siirtyä nykyistä enemmän enemmistöpäätöksiin ja rajoittaa yksittäisten jäsenmaiden veto-oikeutta.
- Kolme neljästä (76 %) suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti.
Suomalaisista 65 prosenttia suhtautuu myönteisesti maamme EU-jäsenyyteen. 15 prosenttia suhtautuu unioniin kielteisesti, ja 19 prosenttia ottaa neutraalin kannan. Suomalaisten EU-näkemykset ovat heikentyneet viime syksyn huippulukemista hieman (3 %-yks.), mutta pysyttelevät silti selkeästi Venäjän laajamittaista hyökkäystä edeltävää tasoa korkeammalla.
Suomalaisten Nato-jäsenyyden kannatus on pysytellyt käytännössä ennallaan 76 prosentin suhtautuessa Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti. Noin joka kymmenes (9 %) suomalainen suhtautuu liittokunnan jäsenyyteen kielteisesti, ja 14 prosentilla on jäsenyyteen neutraali kanta.
"Suhtautuminen Nato-jäsenyyteen poikkeaa suhtautumisesta EU-jäsenyyteen siten, että laaja myötämielisyys on yhdistänyt kansaa alusta saakka, kun taas EU-jäsenyys jakoi alkuaikoina kansan vahvasti kahteen erimieliseen leiriin. Poliittisesti polarisoituvassa läntisessä maailmassa on hyvä muistaa, että joistakin asioista kansan keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys. Kansallinen turvallisuus on tällainen kysymys", kommentoi tuloksia EVA artikkelin aiheesta kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.
Suomalaiset haluavat EU:lta yhtenäisempää ulkopolitiikkaa
EVA tutki kevään 2024 Arvo- ja asennetutkimuksessa ensimmäistä kertaa suomalaisten suhtautumista yhtenäisempään EU:n ulkopolitiikkaan.
Lähes kolme neljästä (72 %) on sitä mieltä, että EU:n tulisi olla yhtenäisempi ulkopolitiikassaan, jotta se olisi uskottava toimija maailmanpolitiikassa. Merkillepantavaa on, että ulkopoliittisesti yhtenäisemmän EU:n kannatus on korkeampaa kuin myönteinen suhtautuminen Suomen EU-jäsenyyteen.
Myös aiempaa selvästi suurempi osa (56 %) on nyt sitä mieltä, että EU:n päätöksenteossa tulisi siirtyä nykyistä enemmän enemmistöpäätöksiin ja rajoittaa yksittäisten jäsenmaiden veto-oikeutta. Vain 17 prosenttia suomalaisista on eri mieltä asiaa koskevan väittämän suhteen.
Näin kysely tehtiin
Tulokset perustuvat 2 087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 13.3.-21.3.2024. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.
Lisätiedot
Sami Metelinen: Suomalaiset toivovat yhtenäisempää EU:n ulkopolitiikkaa – EU- ja Nato-asenteet pysyvät myönteisinä -EVA Artikkeli torstaina 9.5. kello 6 osoitteessa www.eva.fi
Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sami MetelinenToimituspäällikkö
Puh:+358 40 578 0041sami.metelinen@eva.fiMikko LaaksoViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 383 9432mikko.laakso@eva.fiKuvat
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
EVA: Nuoret eivät luota eläkejärjestelmään – valmius eläkemaksujen korotuksiin pudonnut tuntuvasti4.1.2025 08:01:00 EET | Tiedote
Lähes puolet suomalaisista (48 %) arvioi, että maan eläkejärjestelmät romahtavat tulevaisuudessa niin, ettei ansaittuja eläkkeitä kyetä maksamaan. Alle 45-vuotiaista näin ajattelee enemmistö. Nuorimpien ikäluokkien enemmistö ei pidä enää hyväksyttävinä eläkemaksujen korotuksia, selviää EVAn syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
OIKAISU: "On onni ja etuoikeus saada olla suomalainen"28.12.2024 15:44:06 EET | Tiedote
Oikaisu EVAn tiedotteeseen: "EVA: Suomalaisuuden arvostus on palannut huippulukemista keskiarvoon."
EVA: Suomalaisuuden arvostus on palannut huippulukemista keskiarvoon28.12.2024 08:01:00 EET | Tiedote
Valtaosa suomalaisista pitää edelleen suomalaisuutta onnena ja etuoikeutena, mutta syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että erityisesti taloushuolet ovat himmentäneet kansallistunnetta viime vuosien huippulukemista.
EVA: Suomalaisten verotus ensi vuonna kireintä pitkiin aikoihin17.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomalaisten keskimääräinen verotus kiristyy vuodenvaihteessa, ja vuonna 2025 keskituloisen palkansaajan verotaakka on suurempi kuin kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana, selviää EVAn Verokoneen laskelmista.
Etlan ja EVAn hallituksille uusi puheenjohtaja: Christoph Vitzthum Carl Haglundin seuraajaksi12.12.2024 09:22:52 EET | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nousee Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Carl Haglund jättää puheenjohtajan tehtävän johdettuaan Etlan ja EVAn hallituksia seitsemän vuotta. Samalla Etlan ja EVAn hallituksiin nousee uusia nimiä suomalaisesta yrityselämästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme