Schneider Electricin ja Jamkin työelämäyhteistyössä ratkottiin aitoja automaation kehittämishaasteita
Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jamkin opiskelijaryhmä pääsi toteuttamaan syksyllä 2023 työelämäprojektin, jossa hyödynnettiin automaatioratkaisuihin erikoistuneen Schneider Electricin EcoStruxure Automation Expert -ympäristöä. Tavoitteena oli tuottaa toimeksiantajalle havaintoja ympäristön käytettävyydestä uuden käyttäjän näkökulmasta. Projekti toteutettiin osana Jamkin Future Factory -opintoja, joissa opiskelijatiimit ratkovat työelämän aitoja kehittämishaasteita.
Sähkö- ja automaatiotekniikan lehtori Teppo Flyktman ohjasi projektiryhmää, jossa mukana olivat 3. vuoden automaatioinsinööriopiskelijat Oskar Baldwin, Matti Ojaniemi, Tomas Kiilakoski ja Elias Paalavuo sekä sähkötekniikan opiskelija Atte Heinonen. Viiden hengen opiskelijaryhmä toteutti jakson aikana energiatekniikan laboratorion lisävesimoduulin ohjausten ohjelmoinnin. Ohjelmoinnin lisäksi opiskelijat saivat arvokasta kokemusta työelämätaitojen harjoittelusta, projektin aikatauluttamisesta ja yrityksen kanssa kommunikoinnista.
– EcoStruxure Automation Expert oli meille kaikille opettajaamme myöten uusi sovellus, mikä toi omat haasteensa projektin alkuun. Kun viimein pääsimme tekemään työtä Schneiderin ohjelman puolella, niin työ oli mielenkiintoista ja jopa yllättävän jouhevaa, opiskelijaryhmää johtanut Baldwin kertoo.
Schneider Electricin puolelta projektissa oli mukana järjestelmäarkkitehti Tommi Niininen, joka kiitteli opiskelijoiden työtä.
– Koko tiimi tarttui projektiin hyvällä ja uteliaalla asenteella. Opiskelijat osoittivat erinomaista omaksumiskykyä, ja he kykenivät omalla selvitystyöllään ja testauksilla luomaan hyvin nopeassa aikataulussa prosessiohjausjärjestelmän kokonaisuuden.
Uusi näkökulma ohjelmointiin
Opiskelijat toteuttivat projektin aikana ohjaukset laboratorion vesiprosessilaitteistolle, johon kuului sulku- ja säätöventtiileitä, pumppuja, mittalähettimiä sekä useita eri kenttäväylätekniikoita. Laitteelle tehtiin Automation Expertillä myös käyttöliittymä, josta voitiin muun muassa asettaa pumppuja pyörimään tietyllä nopeudella ja säätää venttiileitä haluttuun asentoon.
– Vesiprosessin ohjelmointi on hyödyllinen osa automaatio-opintoja, sillä harjoitusympäristön avulla pystyy tutustumaan automaatio-ohjelmiston toimintaan ja samalla siihen liittyviin ohjelmistokirjastoihin, Paalavuo kertoo.
Työskentely Automation Expertin kanssa poikkesi totutusta, mutta opiskelijat kiittivät mahdollisuutta tutustua tapahtumapohjaiseen ohjelmointiin perustuvaan järjestelmään. Automation Expert ei myöskään ole sidottu minkään tietyn valmistajan laitteistoihin, vaan se perustuu avoimeen standardiin.
– Ohjelmiston käyttäminen toi tietyn vapauden valita, millaisia komponentteja halusimme työssä hyödyntää. Kokonaisuuden toteuttaminen opetti paljon projektin elinkaaresta ja siitä, että työ ei ole aina suoraviivaista etenemistä, Ojaniemi sanoo.
Vaikka työ vei aikaa, oli se loppujen lopuksi kaikkien mielestä antoisaa.
– Meillä meni paljon aikaa siihen, että saimme informaation kulkemaan oikealla tavalla ohjelmiston ja laitteistojen välillä. Kun väylä kerran oli saatu konfiguroitua ja vesiprosessilaitteen eri osat keskustelemaan keskenään, niin homma toimi hienosti, Kiilakoski vahvistaa.
Tulevaisuuden työelämän taitoja
Opiskelijat olivat samaa mieltä siitä, että tässä projektissa opitut asiat tulevat olemaan hyödyksi tulevassa työelämässä. Schneider Electricin ratkaisulle he näkivät erityisesti käyttöä suurissa ja uusissa automaatiolaitteistoissa. Ohjaavana opettajana toiminut Flyktman kiittää Schneider Electricin Tommi Niinistä erinomaisesta projektitoimeksiannosta.
– Opiskelijat saivat projektin aikana arvokasta kokemusta uudesta ohjausjärjestelmästä ja väyläratkaisuista mutta ennen kaikkea projektimaisesta toiminnasta yhdessä yrityskumppanin kanssa. Itsellenikin oli todella mielenkiintoista nähdä ohjausten toteutus Automation Expert -ratkaisulla.
Schneiderin Niininen kertoi yhteistyön avanneen silmät sille, millaisena Automation Expert ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen näyttäytyy ensikertalaisille käyttäjille.
– Teollisuuden alalla toimitaan entistä digitaalisemmin, mikä lisää uudenlaisen osaamisen tarvetta. Kuten projektiryhmäläisetkin totesivat, uuden teknologian ja ohjelmointitavan oppiminen ei lopulta vienyt paljon aikaa. Kyse oli ajatusmaailman muuttamisesta. Tämäntyyppiset opintojaksot auttavat opiskelijoita soveltamaan opintojaan työelämään. He oppivat näkemään kokonaisuuksia ja hyödyntämään objektipohjaisen ohjelmoinnin mahdollisuuksia. Uskomme Schneiderilla ohjelmistopohjaisen automaatioratkaisun tulevaisuuteen, joten on hienoa päästä tutustuttamaan opiskelijat sen maailmaan.
Myös opiskelijat itse kokivat oppimisjakson kehittäneen heidän työelämätaitojaan oikeaan suuntaan.
– Moni aiemmilla kursseilla opiskeltu asia naksahti ohjelmiston kanssa työskennellessä kohdilleen. Riman asettaminen tarpeeksi korkealle kiritti koko porukkaa eteenpäin, Baldwin kiteyttää.
Lisätietoja:
Järjestelmäarkkitehti Tommi Niininen, Schneider Electric
Sähkö- ja automaatiotekniikan lehtori Teppo Flyktman, Jyväskylän AMK
Yhteyshenkilöt
Sirpa IkolaVice President, Strategy & Development, Schneider Electric Finland
Puh:+358 40 638 6639sirpa.ikola@se.comTietoa Schneider Electricistä
Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla. Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.
Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.
Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric
Tekoälyn monipuolinen hyödyntäminen turvaa kiinteistöt myös loma-aikoina17.12.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Monet kuntien, hyvinvointialueiden ja yritysten kiinteistöt hiljenevät lomakaudella, ja esimerkiksi koulut tai terveysasemat saattavat olla täysin tyhjillään. Kiinteistöjen kannalta tilojen tyhjeneminen tuo omat haasteensa, sillä väärin säädetty kiinteistöautomaatio voi aiheuttaa kaikessa hiljaisuudessa ongelmia. Apu löytyy kiinteistöautomaatiojärjestelmään liitettävistä tekoälyratkaisuista.
Schneider Electricin uudet raportit ennustavat tekoälyn vaikutusta energiankulutukseen13.12.2024 10:48:03 EET | Tiedote
Ensimmäinen raportti tutkii tekoälyn sähkönkulutuksen skenaarioita seuraavan vuosikymmenen aikana, kun taas toinen raportti osoittaa, kuinka tekoälykäyttöiset LVI-järjestelmät voivat parantaa energiatehokkuutta. Tutkimukset julkaistiin IEA:n globaalissa konferenssissa.
Schneider Electric lanseeraa uusia ratkaisuja tekoälyn vauhdittamiin energia- ja kestävyyshaasteisiin10.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Viimeisimmät lanseeraukset tukevat yhtiön tavoitetta vähentää digitaalisen infrastruktuurin hiilidioksidipäästöjä ja tarjoavat asiakkaille kestävämpiä, tekoälyvalmiita datakeskusratkaisuja. Uusi GB200 NVL72 -referenssimalli, joka on kehitetty yhdessä NVIDIAn kanssa, tarjoaa todistetun, validoidun ja erittäin energiatehokkaan arkkitehtuurin tukemaan NVIDIAn uutta Blackwell-sirua. Galaxy VXL UPS on alan kompaktein ja tihein kuormansuojausjärjestelmä tekoälyn, datakeskusten ja suurten sähköisten työkuormien käyttöön. Energianhallinnan ja automaation johtava asiantuntija Schneider Electric on kasvattanut kokonaisvaltaisten tekoälyvalmiiden datakeskusratkaisujen tarjontaansa uusilla lanseerauksilla, jotka vastaavat tekoälyjärjestelmien suuren kysynnän aiheuttamiin energia- ja kestävyyshaasteisiin. Ensimmäinen lanseeraus on yhdessä kehitetty NVIDIAn kanssa kehitetty uusi datakeskuksen referenssisuunnittelumalli, joka tukee nestejäähdytteisiä, suuritiheyksisiä tekoälyklustereita, joiden teho
Suurten datakeskusten virransuojauksen uusi standardi – Schneider Electric lanseeraa uuden Galaxy VXL -UPS:n4.12.2024 15:30:00 EET | Tiedote
Kompakti on tärkeä avainsana tulevaisuuden datakeskuksessa. Schneider Electricin uutuus on lattiapinta-alaltaan 52 prosenttia pienempi kuin vastaavat markkinoilla olevat laitteet. Galaxy VXL asettaa uuden standardin tilaa säästävälle UPS-tekniikalle suurissa konesaliympäristöissä.
Schneider Electric esittelee vuoden 2025 teollisuusautomaatioratkaisuja27.11.2024 10:15:43 EET | Tiedote
Tarjoamassa keskitytään avoimeen automaatioon ja digitaalisiin ratkaisuihin, jotka vähentävät järjestelmien monimutkaisuutta ja parantavat niiden suorituskykyä. Uusimpien innovaatioiden tavoitteena on tarjota yrityksille huippuluokan seuraavan sukupolven automaatiota nopeasti kehittyvässä digitaalisessa ympäristössä. AVEVA ja ETAP laajentavat ohjelmistojensa ominaisuuksia tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi. Energianhallinnan ja automaation johtava asiantuntija Schneider Electric tarjosi esimakua vuoden 2025 tulevista innovaatioistaan SPS-messuilla Saksassa. Tapahtumassa esiteltiin automaatioteknologian viimeisimpiä innovaatioita, jotka tulevat määrittämään alan standardeja uudelleen. Schneider Electricin osastolla SPS-messuilla keskityttiin automaatioon ja digitaalisiin ratkaisuihin, jotka on erityisesti suunniteltu vähentämään monimutkaisuutta, parantamaan järjestelmän suorituskykyä ja luomaan avoimia rajapintoja ohjelmistoratkaisujen saumattomaan integrointiin. Schneider Elec
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme