Pohjois-Karjalassa satoi keskimääräistä enemmän huhtikuun aikana
Kuukauden keskilämpötila oli Liperin mittausasemalla noin 1,1 astetta ja Nurmeksessa 1,4 astetta keskimääräistä viileämpi. Vedenkorkeudet olivat pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna korkeammalla. Alueen sadanta oli keskimääräiseen verrattuna noin kaksinkertainen. Alueen suuriin säännöstelemättömiin vesistöihin ennustetaan tavallista korkeampia kevättulvia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa keskimääräistä viileämpi. Maakunnan pohjoisosissa keskilämpötila oli keskimääräiseen verrattuna 1,4 astetta ja etelämmässä 1,1 astetta viileämpi.
Maakunnan sadekertymä oli noin kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Huhtikuun sademäärä oli 67 mm, kun keskimäärin sataa 34 mm.
Runsaslumisesta talvesta huolimatta lunta oli kuukauden viimeisenä päivänä maakunnassa enää paikoitellen. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Jakokoskella, Höytiäisellä, Koitajoella ja Jänisjoella 21–94 mm välillä.
Järvien vedenkorkeudet olivat huhtikuun keskiarvon yläpuolella. Huhtikuun lopussa vedenkorkeus oli Kermajärvellä 52 cm, Varisvedellä 66 cm, Kajoonjärvellä 25 cm ja Viinijärvellä 42 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli kuukauden lopussa 66 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee vielä noin 10 cm kesäkuun alkuun mennessä.
Pielisen vedenkorkeus oli noin 62 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Touko-kesäkuun vaihteeseen ajoittuvan tulvahuipun ennustetaan nousevan keskimääräistä kevättulvaa selvästi korkeammalle tasolle. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 30–50 cm kesäkuun alkuun mennessä tämänhetkisestä tasostaan.
Veneiden omistajien on syytä tarkistaa veneidensä kiinnitykset. Ranta-asukkaita muistutetaan tarvittaessa suojaamaan rantarakennelmia viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti.
Vesistöjen keskivirtaamat olivat huhtikuussa pitkän aikavälin keskiarvoihin verrattuna reilusti suurempia. Kaltimon virtaama oli noin 336 m3/s, kun se keskimäärin on noin 190 m3/s. Lieksanjoen, Koitajoen, Varisveden ja Saramojoen virtaamat olivat noin kaksinkertaisia keskimääräiseen verrattuna. Höytiäisen ja Jänisjoen virtaamat olivat noin kolminkertaisia keskimääräiseen verrattuna.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli huhtikuun lopussa Ilomantsin Kuuksenvaarassa 48 cm, Kontiolahden Jaamankankaalla 50 cm, Kontiolahden Jakokoskella 9 cm ja Nurmeksen Juutilankankaalla 32 cm ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Mittauspisteissä routaa oli keskimäärin 2 cm.
Orivesi-Pyhäselällä oli vielä 10.4.2024 jäätä 48 cm ja Pielisellä 61 cm, mutta kuukauden lopussa jään paksuus ei ollut enää mitattavissa. Rantojen sulaminen on edennyt nopeasti ja alueella on suuria vaihteluita jään paksuuden suhteen. Maakunnan eteläosissa jäät ovat jo lähteneet etenkin virtapaikkojen läheisyydestä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 162, vaihde p. 0295 026 000
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Juuan veet ja vaarat – Pohjois-Karjalan ensimmäinen Helmi-keskittymä7.4.2025 15:11:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on valmistellut alueellisen Helmi-METSO -yhteistyöryhmän kanssa maakunnan ensimmäisen Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvan Juuan veet ja vaarat -keskittymän. Keskittymä nimettiin joulukuussa 2024. Juuassa sijaitsevan keskittymän tavoitteena on edistää ja jatkaa luonnontilan parantamista niin suojelualueilla kuin niiden ulkopuolella. Juuan veet ja vaarat -keskittymästä järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Juuan kunnantalon valtuustosalissa tiistaina 15.4.2025 klo 18 alkaen.
Maaseuturahoitus luo uusia työpaikkoja Pohjois-Karjalan maaseudulle – katsaus vuoteen 20242.4.2025 09:03:31 EEST | Tiedote
Maaseuturahoitus vauhditti uusien työpaikkojen syntymistä Pohjois-Karjalassa. Viime vuonna rahoitetut yrityshankkeet toivat arviolta 48 uutta työpaikkaa, ja maatalous tarjoaa edelleen mahdollisuuksia uusille yrittäjille. Vuonna 2024 hankkeiden aiheina korostuivat huoltovarmuus ja varautuminen.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vuosikatsaus v. 202425.3.2025 14:41:37 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus saavutti viime vuoden tulostavoitteet hyvin. ELY-keskusten toimintaa ohjaavat neljä yhteistä tavoitetta: lisäämme elinvoimaa, toteutamme kestävää ja puhdasta siirtymää, edistämme varautumista ja kokonaisturvallisuutta, sekä turvaamme hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.
Pohjois-Karjalassa oli helmikuussa 11 107 työtöntä25.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli helmikuun lopussa 11 107 työtöntä työnhakijaa, 1 086 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuna oli 1 104. Lomautettujen määrä vähentyi 66 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.
Helmikuu oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä lämpimämpi24.3.2025 13:32:50 EET | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin 3,7 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat maakunnan isoissa vesistöissä vielä matalalla. Lunta satoi keskimääräistä vähemmän. Jäänpaksuudesta suuri osa oli edelleen teräsjäätä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme