Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lakkolakien hyväksyminen lisää vastakkainasettelua työmarkkinoilla

Jaa

Ammattiliitto JHL on huolissaan uusien lakkolakien vaikutuksista työmarkkinoihin. Suomi siirtyy niiden seurauksena yhä kauemmas muista Pohjoismaista.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström on pettynyt siihen, että eduskunnassa jyrättiin lopullisesti läpi kiristykset poliittisiin lakkoihin ja tukilakkoihin keskiviikkona. Samalla lakkosakkoja korotettiin rajusti ja ne ulotettiin yksittäisiin työntekijöihin.  

– Työntekijöihin kohdistuva sakko on erittäin poikkeuksellinen rangaistus Työntekijät eivät voi enää ottaa täysimääräisesti kantaa politiikkaan. Etäännymme samalla perinteisestä pohjoismaisesta työmarkkinamallista.

– Lakko-oikeudessa ei ole kyse vain palkasta ja työehdoista, vaan myös muista työhön liittyvistä sosiaalisista ja taloudellisista oikeuksista. Ensin hallitus yrittää tukkia ay-liikkeen suun ja vaikutusvallan lakkolailla. Sitten se vie työnantajien toiveet läpi.

Ekström arvioi, että lakkolainsäädännön kiristäminen ei ole ohimenevä tavoite vain tällä hallituskaudella muuttaa työelämän pelisääntöjä lakimuutosten kautta.

– Linja jatkuu samana tulevaisuudessa, jolloin keskusteluun voi nousta esimerkiksi toisin sopimisen mahdollisuus järjestäytymättömässä kentässä työehtosopimuksista riippumatta.

– Kun lakko-oikeutta rajoitetaan, niin työntekijöiden on vaikeampaa puolustaa omia oikeuksiaan. Hallitus runnoi lakkolait läpi kovalla kiireellä, jotta työntekijöiden lakko-oikeutta päästään rajoittamaan mahdollisimman nopeasti. Hallitus ummisti lisäksi korvansa arvovaltaisten asiantuntijoiden, kuten Kansainvälisen työjärjestön ILOn, arvostelulta.

Ekström muistuttaa, että monet näistä heikennyksistä ovat sellaisia, joita yksikään hallituspuolue ei kertonut avoimesti kannattavansa ennen eduskuntavaaleja. Jotkut niistä ovat jopa täydellinen täyskäännös vaaleja edeltäneistä lupauksista.

– Ainoa keino umpisolmun ratkaisemiseen on työmarkkinoiden uudistaminen tasapuolisesti. Yksipuolisen sanelun sijaan ratkaisuja pitää hakea yhdessä, sekä työntekijöitä että työnantajia kuunnellen. 

Ekström toivoo hallituksen kuuntelevan edes kansan enemmistöä tässä asiassa.

– Ylen tuoreessa kyselyssä vain 31 % on erittäin tyytyväinen/tyytyväinen hallituksen toimintaan työmarkkinoiden uudistamisessa. 68 % on vähintäänkin tyytymätön ja heistä 38 % erittäin tyytymättömiä.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL:n sote-kysely: Kalliin vuokratyövoiman käytölle on olemassa vaihtoehtoja – lue mitä mieltä jäsenet ovat20.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote

JHL:n sosiaali- ja terveysalan kyselyn vastaajat näkevät, että vuokratyövoiman käyttöä voidaan vähentää, kun vakituisten työntekijöiden määrää lisätään ja työoloja parannetaan. Tärkeinä pidetään myös kilpailukykyistä palkkaa sekä työn ja vapaa-ajan parempaa yhteensovittamista. Hyvä perehdytys ja selkeä vastuunjako vähentäisivät osaltaan työkuormaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye