Siltalan syksy 2024 – Tietokirjat

Jaa

Siltalan tietokirjasyksy tarjoaa laajan kattauksen yritys- ja taloushistoriasta taiteeseen sekä poliittisesta historiasta ralliautoiluun ja tutkimusmatkailuun Etelämantereella.

Syksyn nimiä joko kirjoittajina tai kirjojen aiheina ovat muiden muassa Pirkka-Pekka Petelius, Markku Kuisma, Toivo Sukari, Ari Vatanen, Oiva Toikka, Håkansin varustamosuku sekä Venny Soldan-Brofeldt ja Helene Schjerfbeck.

Hurmaavassa teoksessa ENSILENTO JA VIIMEINEN MOHIKAANI Pirkka-Pekka Petelius kirjaa muistikuvia lapsuudestaan 1950- ja 60-luvun Suomessa. Pienestä ja henkilökohtaisesta avautuu jotakin yleistä ja samaistuttavaa.

Kirja ilmestyy elokuussa, mediaembargo 15.8.

***

TUULITUKKA, VILLIMIELI – ARI VATASEN ELÄMÄ kertoo alaotsikkonsa mukaisesti rallin maailmanmestarin Ari Vatasen tähänastisen elämäntarinan. Vatasen tie tuupovaaralaisen leskiäidin pojasta rallin maailmanmestariksi ja europarlamentaarikoksi ei ole ollut helppo, mutta hänen elämäänsä on ohjannut tahto elää jokainen päivä täysillä ja oman vakaumuksensa mukaisesti. Kirjan on kirjoittanut toimittaja, kirjailija Helena Liikanen-Renger.

Kirja ilmestyy syyskuussa.

***

USKO, TOIVO JA RAKKAUS – TOIVO SUKARIN TARINA -kirjan kirjoittaa toimittaja Jouni K. Kemppainen. Kuinka kummassa lestadiolaisen suurperheen huonolahjaisesta pojasta tuli suurliikemies, joka on perustanut yhden Suomen suurimmista huonekaluketjuista ja rakentanut jättimäisiä ostoskeskuksia? Sukari kertoo kirjassa suorasukaisesti sekä liiketoimiensa että henkilökohtaisen elämänsä vauhdikkaista kiemuroista.

Kirja ilmestyy syyskuussa.

***

Värikäs on ollut myös Håkansin varustamosuvun historia. Kuuden sukupolven tarinan kertoo Sakari Siltalan ja Teemu Keskisarjan kirjoittama teos MERENPERINTÖ – HÅKANSIN VARUSTAMOSUVUN HISTORIA, johon Håkansit valuttavat suolaisen ja makean merihistoriansa.

Kirja ilmestyy elokuussa.

***

Myös Ilkka Kylävainion elämäkerta on tositarina suomalaisesta yrittäjästä ja yrityksestä. Kylävainion perustama sahayhtiö ei 42 vuoden aikana ällistyttävästi tehnyt yhtenäkään vuonna liiketappiota. KEITELEEN SAMURAI — ILKKA KYLÄVAINIO JA KEITELE GROUPIN TARINA -teoksen on kirjoittanut toimittaja Vesa Kärkkäinen.

Kirja ilmestyy syyskuussa.

***

Perheyityksestä kertoo myös Laura Kolben kirjoittama KOSMOS – RAVINTOLA JA PERHE 1924–2024. Ainutlaatuinen helsinkiläisravintola on toiminut alusta asti samassa huoneistossa ja ollut jo neljännessä polvessa saman perheen – Hepolampien – omistuksessa. Ravintolan historia on samalla myös pääkaupungin ja koko maan historiaa.

Kirja ilmestyy elokuussa.

***

Taloushistoriaa erittäin paljon laajemmin tarkastelee emeritusprofessori Markku Kuisma, joka pitkästä aikaa julkaisee teoksen KANSALLINEN VOITTO JA KAPITALISMIN HENKI – LUONNOSTELMIA MAAILMANTALOUDEN REUNALTA.

Kapitalismi on hyrissyt kehityksen moottorina ainakin viimeiset puoli vuosituhatta. Millaisin keinoin, välityksin ja verkostoin Euroopan pohjoiset periferiat ammoisina vuosisatoina kytkeytyivät ja kytkettiin maanosansa kaupallisiin ja teollisiin keskuksiin, jotka hallitsivat kansainvälisiä hankintaketjuja ja kohta koko maailmaa?

Kirja ilmestyy elokuussa.

***

Kuvataiteen historiaa puolestaan tarjoaa taidehistorian professori emeritan Riitta Konttisen uusi teos KUNPA SAISIN HÄNEN ELÄMÄNSÄ – VENNY SOLDAN-BROFELDT JA HELENE SCHJERFBECK. Helenen ja Vennyn elämäntarinat ovat kuin kaksi rinnakkaista lankaa, jotka tietyissä kohdissa kulkevat ristiin toistensä kanssa.

Kirja ilmestyy syyskuussa.

***

Uudemmasta kotimaisen taiteen historiasta kertoo  Jutta Ylä-Monosen kirja OIVA TOIKKA – TAITEILIJAN ELÄMÄ. Kansainvälisesti palkituksi ja arvostetuksi taiteilijaksi noussut Toikka (1931–2019) sai läpi elämänsä leikkiä rakastamiensa asioiden ja materiaalien kanssa.

Kirja ilmestyy syyskuussa.

null

Poliittista historiaa

tarjoavat Marjaliisa Hentilä ja Seppo Hentilä kirjassaan OIKEUSVALTION ETUVARTIOSSA – ESTER JA KAARLO JUHO STÅHLBERG 1925–1952. Oikeusvaltion puolustaminen oli Ståhlbergien elämäntehtävä. (elokuu)

Matti Hannikainen kirjoittaa SDP:n historian viidennen osan UUDISTUVA PUOLUE JA HYVINVOINTIVALTIO, joka kattaa vuodet 1957–1975. (elokuu)

Aleksi Mainio kertoo kirjassaan JAALAN PYÖVELI – VÄNRIKKI SULO NYKÄSEN RIKOS JA RANGAISTUS miehestä, joka lukeutui kevään 1918 pahimpiin teloittajiin. Hänen hahmossaan yhdistyivät sadistinen julmuus, pikkusieluinen ehdottomuus ja mielipuolisuutta hipova hurmahenkisyys. (syyskuu)

Lähi-idän historiaan paneutuu yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston modernin arabitutkimuksen professorin Rashid Khalidin teos PALESTIINA – SATA VUOTTA ASUTUSKOLONIALISMIA JA VASTARINTAA 1917–2017. Kirjan suomentaa Anna Tuomikoski. (syyskuu)

***

Nykypäivän ja 1900-luvun alun väliä liikkuu Jukka Tuhkurin kirja JÄÄN VOIMA – KERTOMUS ENDURANCEN UPPOAMISESTA JA LÖYTÄMISESTÄ. Kirja kertoo suomalaisen jäätutkijan kokemuksista Endurance22-tutkimusmatkalta. Se kertoo myös tutkimusmatkailija Ernest Shackletonin kokoaman retkikunnan jo heti alkuun tuhoon tuomitusta yrityksestä ylittää Etelämanner rannikolta rannikolle.

Kirja ilmestyy syyskuussa.

***

VOI SIITÄ OLLA ILOAKIN on kirja ikäerosta parisuhteessa. Toimittajapariskunta Jouni K. Kemppainen ja Venla Rossi on teosta varten haastatellut pariakymmentä suomalaista pariskuntaa, joiden keskinäinen ikäero vaihtelee 12 vuodesta 32 vuoteen. He kirjoittavat myös omasta elämästään, ajatuksistaan ja kokemuksistaan, avioparilla itsellään kun on ikäeroa 24 vuotta. Ikäero näkyy ja tuntuu monessa asiassa ja monin tavoin. Ikäeron kautta kirja havainnoi suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevia parisuhdenormeja, kirjoittamattomia sääntöjä ja arjen pieniä yksityiskohtia.

Kirja ilmestyy elokuussa, mediaembargo 22.8.

***

HÄMMÄSTYTTÄVÄÄ RASVANPOLTTOA JA LIHASKASVUA – SUOMEN KOKENEIN TREENARI PALJASTAA SALAISUUTENSA. Personal trainer ja liikuntabiologi Timo Haikarainen on yli kahdenkymmenen vuoden aikana kehittänyt valmennusmenetelmän, jolla aloittelevat asiakkaat kehittyvät ennätysvauhtia ja kokeneiden harjoittelijoiden sekä toivonsa jo lähes menettäneiden painonpudottajien sitkeimmätkin tasanteet voidaan avata. 

Kirja ilmestyy 29.8.

***

Suositusta kaupunkiopaskirjasta 100 Things to Do in Helsinki ilmestyy uudistettu painos. Englanninkielisen kirjan tekijä on toimittaja Katja Pantzar

Kirja ilmestyy kesäkuussa.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Henrik Meinander: Helsinki – Erään kaupungin historia14.2.2025 13:53:55 EET | Tiedote

475-vuotisen historiansa aikana Helsinki on kehittynyt uneliaasta pikkukaupungista yhdeksi Itämeren alueen dynaamisimmista alueista. Minkä vuoksi Kustaa Vaasa ylipäätään perusti kaupungin 1550? Miksi Helsingistä tuli pääkaupunki vuonna 1812, ja miten maailmantalous, kielipolitiikka ja suurvaltapolitiikka ovat vaikuttaneet kaupungin historiaan? Kirja esittelee tavallisten helsinkiläisten elämää, arkkitehtuuria, politiikkaa ja kulttuuria. Meinander nostaa esiin kiehtovia yksityiskohtia Helsingin dramaattisesta historiasta ja palaa usein siihen, kuinka voimakkaasti Helsingin kohtaloa on muovannut kaupungin välitön sijainti meren rannalla. Henrik Meinanderin teos Helsinki – Erään kaupungin historia on elegantti yleisesitys Helsingin historiasta. Se perustuu laajaan tutkimustyöhön ja kirjallisuusaineistoon.

Meren kutsuun on vastattava – Spirit of Helsinki -veneen maailmanympäripurjehdus5.2.2025 11:50:33 EET | Tiedote

Spirit of Helsinki -vene osallistui Ocean Globe Race 2023 -maailmanympäripurjehduskilpailuun ja teki suomalaista purjehdushistoriaa sijoittumalla toiseksi. Jussi Evinsalon kirjoittama kirja Spirit of Helsinki – Meren kutsuun on vastattava kertoo jännittävästä matkasta, jolla toistakymmentä erilaista ihmistä erilaisilla purjehduskokemuksilla kamppailevat saman päämäärän eteen. Harva lopulta tiesi, mihin oli lähdössä. Ocean Globe Race 2023 kunnioitti vuoden 1973 Whitbread Round the World -kilpailua ja se käytiin retrosäännöillä ilman nykytekniikkaa. *** Helsingin messukeskuksessa järjestetään venemessut 7.–16.2. Jussi Evinsalo kertoo messuilla kirjastaan perjantaina 7.2. kello 13.

Puola on samaa maata – Suomalainen tutustumismatka Puolaan4.2.2025 11:40:06 EET | Tiedote

Suomessa on tavattu ajatella, että Puola on toista maata. Onko sittenkään? Puola ja Suomi ovat lähellä toisiaan ja jakavat samaa historiaa. Ainakin kaksi kertaa Puolan onnettomuus on kääntynyt Suomen onneksi. Puolaan verrattuna Suomi on historian Hannu Hanhi, joka on onnekkaasti puikkelehtinut yhteiskunnalliseen vakauteen. Puola on kerta toisensa jälkeen päätynyt tragediaan, kansallinen eripura toistuvana kirouksenaan. Antti Blåfieldin ja Erja-Outi Heinon kirja Puola on samaa maata on suomalainen tutustumismatka Puolaan. Se etsii jakautumisen juuria historiasta, piirtää kuvan polarisaatiosta tässä ajassa ja kysyy Puolan kokemukseen nojaten, miten sen voi välttää. Lokakuussa 2023 Eurooppa ilahtui, kun puolalaiset äänestivät avoimen demokratian puolesta. Antoiko Puola esimerkin siitä, miten katkaista kansallismielisen populismin voittokulku?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye