Avotulentekokielto voimassa koleasta säästä huolimatta
Maastopalot ovat työllistäneet Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta viimeisen viikon aikana. Päivystävä päällikkö haluaa muistuttaa, että kaikenlainen avotulen teko on kielletty, kun maastopalovaroitus on voimassa. Varoitustermistöä on uudistettu niin, että käytössä on entisten ruohikko- ja metsäpalovaroitusten sijasta nyt vain yksi yhteinen termi ”maastopalovaroitus”.

Maastopalovaroitus on ollut voimassa Uudellamaalla viime lauantaista lähtien. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueen muodostavat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula ja Vantaa. Alueella on palopäällikkö Markus Kuosmasen mukaan ollut lauantaista 4.5. lähtien yhteensä 15 maastopalotehtävää.
Maastopalovaroitus perustuu Ilmatieteen laitoksen määrittelemään maastopaloindeksiin, jossa maaston kuivuutta lasketaan käyttäen apuna säähavaintoja, kuten sademäärää, ilman lämpötilaa ja tuulta. Vaikka ilma on ollut vuodenaikaan nähden kolea, ei maastopalovaaraan ole tulossa lähipäivinäkään muutosta, ja Ilmatieteen laitos varoittaa maastopalovaarasta ainakin tiistaihin saakka.
”Pieni vesisade ei poista maastopalovaroitusta. Kaikenlainen avotulen teko on kielletty maastopalovaroituksen aikana. Kaikista maastopalovaroituksen aikana tulleista maastopalotehtävistä ilmoitamme poliisille”, muistuttaa palopäällikkö Markus Kuosmanen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.
Pallo- ja kertakäyttögrillit ovat avotulta
Avotulta ovat esimerkiksi kevytrakenteiset suoraan maapohjalle asetettavat ja helposti tuulessa kaatuvat grillit ja vastaavat muut tulisijat. Kertakäyttögrillejä, retkeilyssä käytettäviä risukeittimiä eikä kevyitä pallogrillejä saa käyttää, kun maastopalovaroitus on voimassa.
Nuotioiden tekeminen ja risujen poltto ovat myös avotulen tekemistä. Avotulella tarkoitetaan lisäksi muuta vastaavaa tulen tekemistä tai käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.
Pelastuslain tarkoittamaksi avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä tulisijoja, joista tuli ei voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi tuulelta suojatut grillit, muuratut tiiliset tai kiviset tulisijat ja huuvalla varustetut grillikatokset.
Maastopalovaroitus korvaa erilliset ruohikkopalo- ja metsäpalovaroitukset
Keväästä 2024 alkaen Ilmatieteen laitos ei anna enää ruohikko- ja metsäpalovaroituksia, vaan kaikki varoitukset ovat nyt nimeltään maastopalovaroituksia. Uusi termi on määritelty uudistetussa pelastuslaissa, joka tuli voimaan vuoden 2024 alussa.
Maastopalovaroituksissa on kolme eriväristä vaaratasoa, keltainen, oranssi ja punainen. Suurten ja nopeasti etenevien maastopalojen todennäköisyys kasvaa oranssissa ja punaisessa luokassa. Avotulentekokielto on voimassa kaikissa vaaratasoissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markus KuosmanenpalopäällikköKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Puh:09419410markus.kuosmanen@vakehyva.fiKuvat

Linkit
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Tehtävänämme on pelastustoiminnan järjestäminen, onnettomuuksien ehkäisy sekä häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautuminen toiminta-alueellamme.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kuuluu hallinnollisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueeseen, mutta palvelee myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Toimimme kahdeksan kunnan alueella tiiviissä yhteistyössä lähialueiden pelastuslaitosten ja muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
VAKEn onnistumista uudistusohjelman toteuttamisessa kiitettiin1.4.2025 09:38:35 EEST | Tiedote
Aluevaalien läheisyys kuului painokkuutena aluevaltuuston kokouksen lukuisissa puheenvuoroissa.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muutostukikeskustelut päättyivät: Alueella tehdään oikeita asioita28.3.2025 13:28:37 EET | Tiedote
Valtioneuvosto (VN) käynnisti viime lokakuussa muutostukiprojektinneuvottelut kuuden hyvinvointialueen kanssa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) osalta muutostukineuvottelut päättyivät tänään. Lopputulemana todettiin, että alueella tehdään oikeita asioita ja suunta on hyvä.
VAKEn vanhusten hoiva-asumisen yt-neuvottelut päättyivät: ei irtisanomisia – uusia työntekijöitä haussa27.3.2025 08:01:00 EET | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) vanhusten palvelujen hoiva-asumisen palvelualueen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 03.03.2025. Ketään ei irtisanottu, ja useissa yksiköissä avautui uusia työpaikkoja.
Aluehallitus hyväksyi VAKEn tilinpäätöksen 202425.3.2025 12:38:50 EET | Tiedote
VAKEn uudistusohjelman tehokkuus näkyy tilinpäätöksessä menojen reiluna alittumisena.
VAKEssa merkittäviä onnistumisia uudistusohjelman tavoitteissa24.3.2025 15:14:34 EET | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (VAKE) on ollut käynnissä vuodesta 2024 lähtien kuusivuotinen uudistusohjelma, jonka tavoitteissa on onnistuttu merkittävästi jo ensimmäisen vuoden aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme