Palvelujen verkoston kehittämisen strategisista linjauksista neuvottelutulos

Jaa

Aluevaltuuston neuvottelutoimikunta pääsi valtuustoryhmien enemmistön kanssa neuvottelutulokseen aluehallituksen sille antamassa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen verkoston kehittämisen valmistelutehtävässä palvelustrategian mukaisesti.

Aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan käsittelyssä olivat hyvinvointialuejohtajan luonnos esityksestä palvelujen verkoston kehittämiseksi sekä laajasti eri sidosryhmien lausuntoja, kannanottoja ja näkemyksiä. Neuvottelutuloksessa ovat mukana seuraavien puolueiden aluevaltuustoryhmät: Kok., SDP, RKP, Vihr., Vas., KD, Liike Nyt ja Bellator.

Hyvinvointialueella järjestettiin jokaisessa alueen kunnassa asukastilaisuus, henkilöstöltä kysyttiin palvelujen verkoston kehittämisestä mielipiteitä, julkisessa otakantaa.fi-verkkopalvelussa annettiin 190 vastausta ja kunnilta, lautakunnilta, vaikuttamistoimielimiltä ja muilta tärkeiltä sidosryhmiltä saatiin päätöksenteon tueksi yhteensä 29 lausuntoa. 

— Olen iloinen, että valtuustoryhmien laaja enemmistö politiikan eri laidoilta muodosti yhteisen näkymän palvelujen verkoston tulevaisuuden suuntaviivoista, ja siitä, millä ohjenuoralla palveluja lähdetään kehittämään. Asukkaat, henkilöstö ja alueen kunnat otettiin laajasti mukaan valmistelutyössä ja me päättäjät olemme kiitollisia, että saimme todella paljon tietoa, jota voimme hyödyntää myös tulevassa päätöksenteossa, sanoo aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Helena Marttila.

Aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan neuvottelutuloksen mukaiset palvelujen verkoston kehittämisen linjaukset sekä aiemmin palvelustrategiassa ja vuoden 2024 talousarviossa tehdyt linjaukset​ on kerrottu liitteessä palvelualueittain. Liitteessä on kuvattu linjaukset terveysasema- ja aikuisten sosiaalipalvelujen sekä suun terveydenhuollon palvelujen, perhekeskuspalvelujen verkosto​n, sairaalapalvelujen, ikääntyneiden ja vammaisten asumispalvelujen sekä pelastus- ja ensihoitopalvelujen osalta.

— Uutisoinnissa jää usein vähemmälle huomiolle se, että hyvinvointialueet edistyvät päivä päivältä ja työtä tehdään jatkuvasti. Sote-uudistus ei tapahtunut tammikuussa 2023, vaan se vasta alkoi. Tämä strategiatyö on oikeastaan sen polun alussa, jossa pääsemme testaamaan hyvinvointialueen leveämpien hartioiden tuomaa hyötyä ja tekemään niitä asioita, jotka ovat olleet koko sote-uudistuksen ideana. Yhteisenä tahtotilana oli erityisesti turvata palveluja koko alueelle esimerkiksi liikkuvien palvelujen muodossa ja varmistaa, että tiettyjä palveluja löytyy jatkossakin riittävän läheltä. Tämän lisäksi sovimme muun muassa palvelujen verkoston toimeenpanon prosessista, Marttila kertoo.

Tiedotteen liitteenä olevassa neuvottelutuloksessa on määritelty joitakin keskeisiä käsitteitä palvelujen verkoston kehittämiseen liittyen. Esimerkiksi ​liikkuvilla palveluilla hyvinvointialueella tarkoitetaan palveluratkaisuja, joissa palvelujen saavutettavuuden parantamiseksi hyvinvointialueen työntekijät toimivat varsinaisen toimipisteensä ulkopuolella ja uusia toimintatapoja kehitetään monipuolisesti.

—Monista haasteista huolimatta Länsi-Uusimaa on hyvinvointialueena edelläkävijä. Samaan aikaan olen huolissani tärkeästä kansalaisten luottamuksen rakentamisesta palvelujärjestelmää kohtaan. Tärkeimpänä viestinä näistä neuvotteluista haluan alueemme asukkaille sanoa sen, että työtä on tehty erittäin rakentavassa hengessä ja hyvässä yhteistyössä paitsi valtuustoryhmien myös päättäjien ja viranhaltijoiden kesken. On oikeastaan aika hieno juttu, että meillä on kokonainen valtuusto, joka keskittyy vain näihin ihmisille todella tärkeisiin palveluihin, Marttila toteaa.

Aluevaltuuston tehtävänä on päättää palvelujen verkoston kehittämisen strategisista linjauksista ja määrärahoista. Aluevaltuusto päättää palvelujen verkoston esityksestä kesäkuun 11.6.2024 kokouksessaan.

Aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan tehtävänä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on käsitellä aluevaltuuston työskentelyyn liittyviä kysymyksiä ja ajankohtaisia valtuustossa päätettäviä asioita sekä sovittaa valtuustoryhmien näkemyksiä aluevaltuustoon valmisteilla olevien asioiden osalta. Neuvottelutoimikunnan jäseninä ovat valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdet och organisationerna kom överens om löneförhöjningspotter – de framgångsrika förhandlingarna byggde på förtroende och en stark gemensam vilja4.7.2024 16:39:29 EEST | Tiedote

I Västra Nylands välfärdsområde har man under våren förhandlat om löneförhöjningspotterna i VÄLKA, SOTE-avtalets och Läkaravtalets, och dessa har betalats ut enligt de nationellt överenskomna tidtabellerna. – Genom goda framsteg i förhandlingarna och samarbete med de fackliga organisationerna har vi kunnat betala ut de överenskomna potterna för februari och juni. Det hjälper oss att se till att vårdpersonalen stannar kvar och att retroaktiva korrigeringar inte behöver göras, säger personaldirektör Kimmo Sarekoski. Förhandlingarna om de nya potterna fortsätter på hösten, och harmoniseringen framskrider enligt den planerade tidtabellen. I slutet av 2023 kom välfärdsområdet och Juko överens om att ta i bruk karriärstegssystemet i Tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare. Tidtabellen för beredningen av det nya lönesystemet var oerhört snäv, eftersom man på några månader skulle samordna lönesystemen i närmare tio kommunala organisationer, vars personal överfördes till välfärdsområdet.

Hyvinvointialue ja järjestöt sopivat palkankorotuseristä – onnistuneet neuvottelut perustuivat luottamukseen ja yhteiseen vahvaan tahtoon4.7.2024 16:35:18 EEST | Tiedote

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on kevään aikana neuvoteltu HYVTES:n, SOTE-sopimuksen ja Lääkärisopimuksen palkankorotuseristä ja ne saatiin maksuun valtakunnallisesti sovittujen aikataulujen mukaisesti. – Hyvin edenneillä neuvotteluilla ja yhteistyöllä ammattijärjestöjen kanssa olemme saaneet maksuun sovitut erät helmi- ja kesäkuulta. Tällä pystymme turvaamaan ammattilaisten pysyvyyttä eikä takautuvia korjauksia ole tarpeen tehdä, sanoo henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski. Neuvottelut jatkuvat syksyllä uusien erien osalta ja harmonisointi etenee suunnitellussa aikataulussa. Loppuvuodesta 2023 hyvinvointialueen ja Jukon välillä sovittiin Lääkäreiden virka- ja työehtosopimuksen uraporrasjärjestelmän käyttöönotosta. Uuden palkkausjärjestelmän valmisteluaikataulu oli äärettömän tiivis, sillä muutamassa kuukaudessa tuli yhteensovittaa samaan muottiin liki kymmenen hyvinvointialueelle henkilöstöään luovuttaneen kunnallisen organisaation palkkausjärjestelmät. Alkuvuodesta 2024 huomattiin,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye