Leikkipaikan turvallisuus kannattaa tarkastaa joka kevät
Kevään tullen taloyhtiöiden pihalle ilmestyvät leikkivät lapset, ja heidän turvallisuutensa takia taloyhtiön on tärkeää tarkastaa leikkipaikkojen kunto. Taloyhtiön hallitus on vastuussa siitä, että leikkipaikat ja -välineet ovat turvallisia. Leikkipaikan kuntoa voi arvioida esimerkiksi kevättalkoiden yhteydessä.
Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää leikkivälineiden kuluviin osiin ja siihen, että leikkivälineet, kuten keinut ja kiipeilytelineet, ovat ehjiä. Leikkipaikan alustan täytyy olla iskua vaimentava, esimerkiksi turvahiekkaa.
”Turvahiekkaa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota hiekan laatuun, sillä se vaikuttaa hiekan käyttöikään ja toimivuuteen”, neuvoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston eli Tukesin johtava asiantuntija Jaakko Laitinen.
Leikkipaikan ylläpitotoimet ja muut havainnot kannattaa dokumentoida kirjallisesti esimerkiksi taloyhtiön huoltokansioon. Dokumentoinnin ja esimerkiksi valokuvien avulla pystytään seuraamaan välineiden kuntoa sekä ennakoimaan korjaus- tai uusimistarpeita. Leikkipaikalla saattaa olla myös sellaisia leikkivälineitä, joiden tarkastamiseen taloyhtiön hallituksen tiedot ja taidot eivät riitä.
”Silloin on suositeltavaa tilata ammattilainen tarkastamaan leikkivälineiden kunto”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Minna Anttila.
Aita suojaa leikkijöitä
Taloyhtiön hallituksen kannattaa pohtia, voiko leikkipaikan turvallisuutta parantaa aitaamalla se joiltakin osin tai kokonaan. Pihoilla saattaa liikkua jonkin verran autoja, joita lapset eivät aina huomaa varoa.
Joissakin taloyhtiöissä pihan leikkipaikka on voinut jäädä vähälle käytölle, ja silloin hallitus saattaa harkita sen muuttamista johonkin muuhun käyttöön.
”Ennen kuin leikkipaikkaa ryhdytään muuttamaan muuhun käyttöön, tulee varmistaa rakennusvalvonnasta, onko alueen kaavassa leikkipaikkaa koskeva määräys. On tärkeää muistaa, että niin kauan kuin taloyhtiön hallinnassa olevalla alueella on leikkipaikka, yhtiö vastaa sen turvallisuudesta”, Minna Anttila muistuttaa.
Leikkipaikan turvallisuusvaatimuksia:
- Leikkikenttävälineiden turvallisuutta käsittelevän standardin SFS-EN 1176 mukaan leikkikenttävälineillä, joista voi pudota yli 60 cm korkeudelta tai jotka saavat käyttäjän pakotettuun liikkeeseen, kuten keinut ja liukumäet, on oltava iskua vaimentava alusta, joka kattaa koko putoamisalueen.
- Standardissa on esimerkkejä leikkikenttävälineiden alla yleisimmin käytetyistä iskua vaimentavista materiaaleista, niiden paksuuksista eri putoamiskorkeuksille. Esimerkiksi käyttöönsä soveltuvaa kaarnaa, haketta tai hiekkaa tulee olla vähintään 20 cm paksuinen kerros silloin, kun välineen suurin putoamiskorkeus on enimmillään 2 metriä. Putoamiskorkeuden ollessa yli 2 metriä ja enimmillään 3 metriä tulee vaimentavaa materiaalia olla vähintään 30 cm paksuinen kerros. Irtomateriaalien asennusvaiheessa tulee ottaa materiaalien käytöstä johtuva siirtyminen ja asentaa vähintään 10 cm lisää materiaalia.
- Turvasoraa- ja hiekkaa hankittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota materiaalin laatuun, sillä se vaikuttaa materiaalin käyttöikään ja toimivuuteen. Iskunvaimennuksen osalta merkittävä tekijä on materiaalin hienoaineksen määrä. Hienoaineksen määrää voi tiedustella myyjältä kysymällä materiaalin D60/D10 raekokosuhdetta.
- Standardin SFS-EN 1176 mukaan D60/D10 raekokosuhteen tulee olla korkeintaan kolme. Arvon ollessa viisi tai enemmän alkaa materiaali olla heikkolaatuista.
Lisätiedot medialle:
Minna Anttila, vanhempi lakimies
Kiinteistöliitto
puh. 09 16676361
Jaakko Laitinen, johtava asiantuntija
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
puh. 029 5052 194
Tietoa taloyhtiöille | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Turvallista ja sopuisaa joulua taloyhtiöihin!17.12.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Pian on aika rauhoittua joulunviettoon. Jotta joulu sujuisi taloyhtiöissä turvallisesti ja sopuisasti, kokosimme jouluiset vinkit muistilistaksi.
Rakennusten omistajilla vuosi aikaa huolehtia palovaroitinasiat kuntoon27.11.2024 08:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla on runsas vuosi aikaa huolehtia palovaroittimia koskevat asiat kuntoon, sillä tämän vuoden alussa voimaan tulleen pelastuslain siirtymäaika päättyy vuoden 2025 lopussa. Sen jälkeen rakennuksen omistaja vastaa siitä, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet.
Taloyhtiö on vastuussa myös jalkakäytävän liukkaudentorjunnasta20.11.2024 13:59:40 EET | Tiedote
Sää on muuttunut eteläistä Suomea myöten talviseksi, ja Kiinteistöliiton lakineuvontaan tulee jokatalviseen tapaan kysymyksiä koskien taloyhtiöiden talvikunnossapitoon liittyviä vastuita.
Puolueeton hankesuunnittelu avainasemassa taloyhtiöiden lämmitysremonteissa6.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Jopa kolmasosa taloyhtiöiden lämmitystavan muutoksista tehdään kokonaan ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet taloyhtiöistä käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-alan asiantuntijaa hankesuunnitelman tekemiseen. Tiedot selviävät VTT:n tekemästä tutkimuksesta, jonka tilaajina olivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
Taloyhtiöiden korjaaminen kasvun kynnyksellä5.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta korjausrakentaminen voi ponnistaa uuteen nousuun. Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Barometrin tulosten mukaan korjaamisen kasvuvirettä on eniten pk-seudulla sekä Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme