Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

D-Ark Lab: där stenar talar och märkliga föremål möter ”toppar" bland designklassikerna – publiken intar en aktiv roll i museets samling

Dela

I Designmuseets galleri öppnar den 24 maj ett nytt gemenskapligt laboratorium för museiarbete, som inbjuder besökarna till en aktiv interaktion med museiföremålen. D-Ark Lab fungerar som en levande testplattform för experiment och nya former av deltagande kring museisamlingen, vilket banar vägen för det nya museet och fräscha sätt att uppleva det.

Den öppna offentliga öppningen av D-Ark Lab firas lördagen den 25 maj med ett varierat program som pågår hela dagen kl. 11–18. Inträdet är gratis. Se programmet (på finska)

Utställningsarkitekten Marjut Alitalos konceptuella modellering av D-Ark Labb.
Utställningsarkitekten Marjut Alitalos konceptuella modellering av D-Ark Labb.

Arkitekturmuseets och Designmuseets nya laboratorium dyker tillsammans med publiken ner i hjärtat av museisamlingarnas betydelse. I D-Ark Lab kan besökare experimentera, känna, diskutera och minnas tillsammans med museiföremål. Samtidigt reflekterar vi på egen hand och tillsammans över de berättelser som avslöjar sig genom de utställda museiföremålen, och över hur vår egen tanke relaterar till och formar dessa berättelser. Vilken presentationsmetod får föremålens berättelser att leva? 

"På vägen mot ett nytt arkitektur- och designmuseum är det aktuellt att utforska sätt och möjligheter att närma sig välkända museimaterial på ett nytt sätt. I D-Ark Lab vill vi bjuda in olika publiker och gemenskaper till en dialog med samlingen", säger Leena Svinhufvud, den ena av labbets kuratorer.

D-Ark Lab är uppdelat i tre enheter. I Diskussionslabbet riktas uppmärksamheten mot sätten att presentera arkitektur- och designinnehåll. Älskade designklassiker från Arabia presenteras som en fenomenhelhet, med en praktfull miniatyrmodell av Arabias fabriksområde från 1948 i centrum. Modellen är förstärkt med digitalt innehåll producerat i samarbete med studenter på Metropolia University of Applied Sciences. Ordet går också till en av stenarna i fasaden till Nordiska Aktiebanken för Handel och Industri. Huset, ritat av arkitektfirman Gesellius-Lindgren-Saarinen, låg på Unionsgatan 34 från 1904 till 1934. Nu berättar stenen för besökarna historien om ett enskilt samlingsföremål och inbjuder oss att reflektera över dess position/öde inom museets samling.

Diskussionslabbet bjuder också in besökare att röra vid och pröva på designföremål ur museets brukssamling. Hur är det att sitta i Eero Aarnios stol Pastill? Vid sidan av klassiker visas mindre kända, till och med udda föremål. En del föremål har en taktil lockelse eller väcker minnen av dofter och stämningar man upplevt till exempel kring ett överdådigt kaffebord. I Samlingslabbet hålls öppna workshopar och diskussioner.

Utställningslabbet utgör platsen för D-Ark Labs växlande samlingsbaserade utställningar. Den första utställningen i utrymmet visar Leena Elina Valkeapääs forskningsbaserade utställning Bästa Möjliga Modell – Designsmuseets första föremål baserad på föremål som förvärvats från världsutställningarna i Wien (1873) och Paris (1878). Dessa föremål var de första förvärven till Designmuseets samlingar och ger som helhet en glimt av hur man såg på dåtiden, nutiden och framtiden i slutet av 1800-talet. Varför valdes just dessa föremål till att bli en del av museets samling?

Den interaktiva och pedagogiska utställningen A&DO Lab med sina program inbjuder särskilt skolgrupper att lösa frågor relaterade till en god lokal miljö. A&DO Lab, som turnerade i Finland från 2021 till 2023 som en del av Designmuseets museovisionsprojekt, är ett exempel på en museiutställning där framtida museisamlingsinnehåll valdes genom dialog med lokala samfund. Besökare uppmanas också att reflektera över sin lokala miljö i D-Ark Labs nu pågående dokumentationsevenemang, där alla kan bidra med bilder från en egen god lokal miljö till museets bildbanktjänst.

Arkitekturmuseets och Designmuseets samlingar i siffror


Arkitekturmuseet och Designmuseet, med sina internationellt unika samlingar, slogs samman i början av 2024. Museernas samlingar omfattar nu:

75 000 föremål
550 000 ritningar
280 000 fotografier
850 miniatyrmodeller

Design +arkitektur + att förundras tillsammans = D-Ark Lab


Det gemensamma museilaboratoriet är öppet på Designmuseets Studio från den 24 maj 2024 till den 31 december 2025.

Kuratorer: Leena Svinhufvud, Petteri Kummala
Utställningsarkitektur: Marjut Alitalo
Design av Utställningslabbet: Kerttu Lundell
Grafisk design och visualisering: Salla Bedard, Dog Design
Tack till: Eero Aarnio Originals, Yrkeshögskolan Metropolia: Tania Chumaira, Markku Luotonen,
Finska kulturfonden

För mer information och intervjuförfrågningar:


Ilona Hildén
Kommunikationsspecialist
press@designmuseum.fi
Tel. 044 358 2175

Pressbilder tillgängliga på den här länken >

Arkitekturmuseets och Designmuseets Öppethållningstider:


Juni 1–30:
Mån 11–18
Tis 11–20
Ons–sön 11–18

Juli–augusti 1–31:
Mån–fre 11–20
Lör–sön 11–18

Kontakter

Andra språk

Följ Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye