Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

D-Ark Labrassa kivet puhuvat ja oudot esineet kohtaavat ”täyden kympin” designklassikot – yleisölle aktiivinen rooli museokokoelman äärellä

Jaa

Designmuseon galleriassa avautuu 24. toukokuuta uusi yhteisöllinen museotyön laboratorio, jossa kävijä kutsutaan aktiiviseen vuorovaikutukseen museoesineiden kanssa. D-Ark Labra on elävä testialusta kokeiluille ja uudenlaiselle osallisuudelle museokokoelman äärellä matkalla kohti uutta museota ja uusia kokemisen tapoja.

D-Ark Labran avoimia yleisöavajaisia juhlistetaan lauantaina 25.5. monipuolisella ohjelmalla koko päivän ajan klo 11–18. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Katso ohjelma tästä

Näyttelyarkkitehti Marjut Alitalon luonnostasoinen mallinnus D-Ark Labrasta
Näyttelyarkkitehti Marjut Alitalon luonnostasoinen mallinnus D-Ark Labrasta

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon uudessa laboratoriossa sukelletaan museokokoelmien merkityksellisyyden ytimeen yhdessä yleisön kanssa. D-Ark Labrassa voi kokeilla, tunnustella, keskustella ja muistella yhdessä museoesineiden kanssa. Samalla pohditaan yksin ja yhdessä, millaisia tarinoita esille nostettujen museoesineiden kautta avautuu, ja miten oma ajattelumme kiinnittyy näihin tarinoihin ja muokkaa niitä. Entä millainen esitystapa herättää esineiden tarinat henkiin?   

”Matkalla kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota on ajankohtaista tutkia tapoja ja mahdollisuuksia tutkia tuttuja museoaineistoja uudella tavalla. D-Ark Labrassa haluamme kutsua erilaisia yleisöjä ja yhteisöjä dialogiin kokoelman kanssa”, kertoo toinen labran kuraattoreista Leena Svinhufvud.  

D-Ark Labra jakautuu kolmeen kokonaisuuteen. Keskustelulabrassa huomio kiinnittyy arkkitehtuurin ja muotoilun sisältöjen esittämisen tapoihin. Arabian rakastetut designklassikot esitellään ilmiökokonaisuutena, jonka pääosassa on upea pienoismalli Arabian tehdasalueesta vuodelta 1948. Pienoismallia on rikastettu digitaalisilla sisällöillä, jotka on toteutettu yhteistyössä Metropolian muotoilun opiskelijoiden kanssa. Ääneen pääsee myös esimerkiksi yksi Pohjoismaiden Osakepankin pääjulkisivun kivistä. Arkkitehtuuritoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen suunnittelema talo sijaitsi Unioninkatu 34:ssa vuosina 1904–1934. Nyt kivi kertoo kävijälle yksittäisen kokoelmaesineen tarinan ja kutsuu pohtimaan sen asemaa/kohtaloa museon kokoelmassa.  

Keskustelulabra kutsuu myös koskettelemaan ja kokeilemaan designesineitä museon käyttökokoelmasta. Millaista on istua Eero Aarnion Pastilli-tuoliin? Klassikoiden rinnalla esillä on vähemmän tunnettuja, jopa omituisia esineitä. Osa esineistä on materiaaliltaan hauskantuntuisia tai herättää muistoja esimerkiksi yltäkylläisen kahvipöydän ääressä koetuista tuoksuista ja tunnelmista. Kokoelmalabrassa järjestetään avoimia työpajoja sekä keskusteluja.   

Näyttelylabra muodostaa D-Ark Labran vaihtuvien kokoelmalähtöisten näyttelyiden paikan. Ensimmäisenä tilassa on esillä Leena Elina Valkeapään tutkimukseen perustuva Parasta mahdollista mallia – Designmuseon ensimmäiset esineet -näyttely Wienin (1873) ja Pariisin (1878) maailmanäyttelyistä hankituista esineistä. Nämä esineet olivat ensimmäiset hankinnat Designmuseon kokoelmiin, ja kokonaisuutena ne avaavat näkymän siihen, millaisena menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus nähtiin 1800-luvun loppupuolella. Miksi juuri nämä esineet valittiin osaksi museokokoelmaa?   

Toiminnallinen ja oppimiseen innostava A&DO Labra -näyttely ohjelmistoineen kutsuu erityisesti koululaisryhmiä ratkomaan hyvään lähiympäristöön liittyviä kysymyksiä. Suomea vuosina 2021–2023 Designmuseon Museovisio-hankkeen osana kiertänyt A&DO Labra on esimerkki museonäyttelystä, jossa museon tulevia kokoelmasisältöjä on valittu dialogisin menetelmin yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa. Kävijät kutsutaan pohtimaan lähiympäristöään myös D-Ark Labran nykydokumentointitempauksessa, jossa jokainen voi lisätä kuvia omasta hyvästä lähiympäristöstään museon Kuvaholvi-palveluun. 

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmat lukuina  

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kansainvälisesti ainutlaatuisinen kokoelmineen ovat yhdistyneet vuoden 2024 alussa. Museoiden kokoelmat kattavat nyt:  
  
75 000 esinettä  
550 000 piirustusta  
280 000 valokuvaa  
850 pienoismallia.

Design + Arkkitehtuuri + yhdessä ihmetteleminen = D-Ark Labra 

Yhteisöllinen museotyön laboratorio on avoinna Designmuseon Studiossa 24.5.2024–31.12.2025 . Siirry näyttelysivulle tästä 

Kuraattorit: Leena Svinhufvud, Petteri Kummala   
Näyttelyarkkitehtuuri: Marjut Alitalo 
Näyttelylabran suunnittelu: Kerttu Lundell 
Graafinen suunnittelu ja visualisointi: Salla Bedard, Dog Design
Kiitokset: Eero Aarnio Originals, Metropolia Ammattikorkeakoulu: Tania Chumaira ja Markku Luotonen, Suomen Kulttuurirahasto

Lisätiedot ja pressikuvat:

Ilona Hildén  
Viestinnän asiantuntija  
press@designmuseum.fi
Puh. 044 358 2175 

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo ovat avoinna 

Kesäkuussa 1.–30.6.   
ma 11–18  
ti 11–20  
ke–su 11–18  

Heinä–elokuussa 1.7.–31.8.  
ma–pe 11–20  
la–su 11–18  

Talvi- ja kevätkaudella 1.9.–31.5.  
ti 11–20  
ke–su 11–18  
ma suljettu  

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23
00130 Helsinki

Museo ovat avoinna
Ti 11–20
Ke–su 11–18

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye