Arkkitehtuuri- ja designmuseo

D-Ark Labrassa kivet puhuvat ja oudot esineet kohtaavat ”täyden kympin” designklassikot – yleisölle aktiivinen rooli museokokoelman äärellä

Jaa

Designmuseon galleriassa avautuu 24. toukokuuta uusi yhteisöllinen museotyön laboratorio, jossa kävijä kutsutaan aktiiviseen vuorovaikutukseen museoesineiden kanssa. D-Ark Labra on elävä testialusta kokeiluille ja uudenlaiselle osallisuudelle museokokoelman äärellä matkalla kohti uutta museota ja uusia kokemisen tapoja.

D-Ark Labran avoimia yleisöavajaisia juhlistetaan lauantaina 25.5. monipuolisella ohjelmalla koko päivän ajan klo 11–18. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Katso ohjelma tästä

Näyttelyarkkitehti Marjut Alitalon luonnostasoinen mallinnus D-Ark Labrasta
Näyttelyarkkitehti Marjut Alitalon luonnostasoinen mallinnus D-Ark Labrasta

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon uudessa laboratoriossa sukelletaan museokokoelmien merkityksellisyyden ytimeen yhdessä yleisön kanssa. D-Ark Labrassa voi kokeilla, tunnustella, keskustella ja muistella yhdessä museoesineiden kanssa. Samalla pohditaan yksin ja yhdessä, millaisia tarinoita esille nostettujen museoesineiden kautta avautuu, ja miten oma ajattelumme kiinnittyy näihin tarinoihin ja muokkaa niitä. Entä millainen esitystapa herättää esineiden tarinat henkiin?   

”Matkalla kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota on ajankohtaista tutkia tapoja ja mahdollisuuksia tutkia tuttuja museoaineistoja uudella tavalla. D-Ark Labrassa haluamme kutsua erilaisia yleisöjä ja yhteisöjä dialogiin kokoelman kanssa”, kertoo toinen labran kuraattoreista Leena Svinhufvud.  

D-Ark Labra jakautuu kolmeen kokonaisuuteen. Keskustelulabrassa huomio kiinnittyy arkkitehtuurin ja muotoilun sisältöjen esittämisen tapoihin. Arabian rakastetut designklassikot esitellään ilmiökokonaisuutena, jonka pääosassa on upea pienoismalli Arabian tehdasalueesta vuodelta 1948. Pienoismallia on rikastettu digitaalisilla sisällöillä, jotka on toteutettu yhteistyössä Metropolian muotoilun opiskelijoiden kanssa. Ääneen pääsee myös esimerkiksi yksi Pohjoismaiden Osakepankin pääjulkisivun kivistä. Arkkitehtuuritoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen suunnittelema talo sijaitsi Unioninkatu 34:ssa vuosina 1904–1934. Nyt kivi kertoo kävijälle yksittäisen kokoelmaesineen tarinan ja kutsuu pohtimaan sen asemaa/kohtaloa museon kokoelmassa.  

Keskustelulabra kutsuu myös koskettelemaan ja kokeilemaan designesineitä museon käyttökokoelmasta. Millaista on istua Eero Aarnion Pastilli-tuoliin? Klassikoiden rinnalla esillä on vähemmän tunnettuja, jopa omituisia esineitä. Osa esineistä on materiaaliltaan hauskantuntuisia tai herättää muistoja esimerkiksi yltäkylläisen kahvipöydän ääressä koetuista tuoksuista ja tunnelmista. Kokoelmalabrassa järjestetään avoimia työpajoja sekä keskusteluja.   

Näyttelylabra muodostaa D-Ark Labran vaihtuvien kokoelmalähtöisten näyttelyiden paikan. Ensimmäisenä tilassa on esillä Leena Elina Valkeapään tutkimukseen perustuva Parasta mahdollista mallia – Designmuseon ensimmäiset esineet -näyttely Wienin (1873) ja Pariisin (1878) maailmanäyttelyistä hankituista esineistä. Nämä esineet olivat ensimmäiset hankinnat Designmuseon kokoelmiin, ja kokonaisuutena ne avaavat näkymän siihen, millaisena menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus nähtiin 1800-luvun loppupuolella. Miksi juuri nämä esineet valittiin osaksi museokokoelmaa?   

Toiminnallinen ja oppimiseen innostava A&DO Labra -näyttely ohjelmistoineen kutsuu erityisesti koululaisryhmiä ratkomaan hyvään lähiympäristöön liittyviä kysymyksiä. Suomea vuosina 2021–2023 Designmuseon Museovisio-hankkeen osana kiertänyt A&DO Labra on esimerkki museonäyttelystä, jossa museon tulevia kokoelmasisältöjä on valittu dialogisin menetelmin yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa. Kävijät kutsutaan pohtimaan lähiympäristöään myös D-Ark Labran nykydokumentointitempauksessa, jossa jokainen voi lisätä kuvia omasta hyvästä lähiympäristöstään museon Kuvaholvi-palveluun. 

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmat lukuina  

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kansainvälisesti ainutlaatuisinen kokoelmineen ovat yhdistyneet vuoden 2024 alussa. Museoiden kokoelmat kattavat nyt:  
  
75 000 esinettä  
550 000 piirustusta  
280 000 valokuvaa  
850 pienoismallia.

Design + Arkkitehtuuri + yhdessä ihmetteleminen = D-Ark Labra 

Yhteisöllinen museotyön laboratorio on avoinna Designmuseon Studiossa 24.5.2024–31.12.2025 . Siirry näyttelysivulle tästä 

Kuraattorit: Leena Svinhufvud, Petteri Kummala   
Näyttelyarkkitehtuuri: Marjut Alitalo 
Näyttelylabran suunnittelu: Kerttu Lundell 
Graafinen suunnittelu ja visualisointi: Salla Bedard, Dog Design
Kiitokset: Eero Aarnio Originals, Metropolia Ammattikorkeakoulu: Tania Chumaira ja Markku Luotonen, Suomen Kulttuurirahasto

Lisätiedot ja pressikuvat:

Ilona Hildén  
Viestinnän asiantuntija  
press@designmuseum.fi
Puh. 044 358 2175 

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo ovat avoinna 

Kesäkuussa 1.–30.6.   
ma 11–18  
ti 11–20  
ke–su 11–18  

Heinä–elokuussa 1.7.–31.8.  
ma–pe 11–20  
la–su 11–18  

Talvi- ja kevätkaudella 1.9.–31.5.  
ti 11–20  
ke–su 11–18  
ma suljettu  

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23
00130 Helsinki

Museo ovat avoinna
Ti 11–20
Ke–su 11–18

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Arkkitehtuuri- ja designmuseo

Arkitektur- och designmuseets utställningar 2025 lyfter fram tre oväntade mästare21.11.2024 12:30:42 EET | Pressmeddelande

Under år 2025 lyfter Arkitektur- och designmuseets utställningar fram tre unika mästare inom kreativitetens sfär, som genom sitt arbete inspirerar nya generationer av formgivare. Utställningarna hedrar Maija Lavonen, en pionjär inom finsk textilkonst; Marie-José Van Hee, en belgisk arkitekt och mottagare av Alvar Aalto-medaljen; samt Tove Jansson, skapare av Mumindalen och av fantasifulla rum.

Arkkitehtuuri- ja designmuseon vuoden 2025 näyttelyt nostavat esille kolme yllättävää mestaria21.11.2024 12:30:42 EET | Tiedote

Vuonna 2025 Arkkitehtuuri- ja designmuseon näyttelyt nostavat valokeilaan kolme omaleimaista luovuuden mestaria, jotka inspiroivat esimerkillään uusia suunnittelijasukupolvia: suomalaisen tekstiilitaiteen uudistajan Maija Lavosen, Alvar Aalto -mitalilla palkitun belgialaisen arkkitehdin Marie-José Van Heen sekä Muumilaakson suunnittelijan ja mielikuvituksellisten tilojen luojan Tove Janssonin.

Arkitektur- och designmuseet presenterar en ny sida av Tove Jansson hösten 202524.10.2024 09:46:24 EEST | Pressmeddelande

Tove Jansson är känd som en lysande författare och bildkonstnär, men hon var även en mästare på att skapa utrymmen. Jubileumsåret Mumin 80 kulminerar i en utställning på Arkitektur- och designmuseet som öppnar i oktober 2025 och ger en unik inblick i Toves och Mumins värld. Utställningen utforskar hur Tove Jansson såg på arkitektur och design i sitt eget liv och hur detta återspeglas i berättelserna om Mumindalen.

Arkkitehtuuri- ja designmuseo esittelee uuden puolen Tove Janssonista syksyllä 202524.10.2024 09:46:24 EEST | Tiedote

Tove Jansson tunnetaan loistavana kirjailijana ja kuvataiteilijana, minkä lisäksi hän oli mestarillinen tilojen luoja. Muumi 80 -juhlavuosi huipentuu Arkkitehtuuri- ja designmuseossa lokakuussa 2025 avautuvaan näyttelyyn, joka tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Toven ja Muumien maailmaan. Näyttelyssä tutustutaan siihen, miten Tove Jansson näki arkkitehtuurin ja muotoilun omassa elämässään, ja miten se ilmenee Muumilaakson tarinoissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye