Hillitön yhteiskuntasatiiri syrjäytyneen keski-ikäisen kulttuurimiehen yrityksestä palata parrasvaloihin
Autofiktio, #metoo, woke- ja cancel-kulttuuri joutuvat kaikki suurennuslasin alle Nina Lykken satiirisessa romaanissa Emme ole täällä pitämässä hauskaa (Gummerus). Oman osansa saavat niin kirjailijat, kustantajat, tapahtumajärjestäjät kuin kulttuurijournalismikin. 19 kielelle käännetty ja Norjan suurimmalla kirjallisuuspalkinnolla Bragella palkittu Nina Lykke tunnetaan tarkoista ja mustan humoristisista huomioistaan.

Iltapäivällä, siihen aikaan vuorokaudesta kun Knut on jo kauan sitten luopunut kaikista yrityksistään kirjoittaa, hän katsoo sen sijaan YouTubesta videota kivessyövästä. Knut on valinnut tämän videon, koska se tuntuu samalla tavalla epämiellyttävältä kuin kirjoittamisen vaatima ponnistelu, ja siksi hän kokee tekevänsä jotain tuottavaa. Mutta juuri kun hän aikoo tarkistaa onko hänellä kasvaimia, sähköpostiin kilahtaa viesti.
Knut A. Pettersen on keski-ikäinen kirjailija, joka ei ole onnistunut toistamaan kaksikymmentä vuotta sitten kirjoittamansa romaanin menestystä. Viimeisimmällä käsikirjoituksellaan hän halusi vastata kriitikoiden syytöksiin, joiden mukaan hän edustaa etuoikeutettua, valkoista keskiluokkaa, mutta kirjaa ei koskaan julkaistu. Nyt Knut on kutsuttu panelistiksi Lillehammerin kirjallisuusfestivaaleille. Hän tarttuu tilaisuuteen, vaikka olosuhteet ovat haastavat: yksi kanssapanelisti on hänen ex-vaimonsa uusi aviomies ja toinen on nuori naiskirjailija, joka on tehnyt Knutista naurunalaisen autofiktiivisessä romaanissaan. Mutta Knutilla ei ole mitään menetettävää.
Nina Lykke (s. 1965) on palkittu norjalainen kirjailija, jonka läpimurtoromaani Ei, ei ja vielä kerran ei (2019) hurmasi niin lukijat kuin kriitikotkin ja myi kotimaassaan yli 70 000 kappaletta. Toinen suomennettu romaani Kohonnut riski (2021) voitti Norjan suurimman kirjallisuuspalkinnon Bragen. Emme ole täällä pitämässä hauskaa (2024) on hänen kolmas romaaninsa.
Nina Lykke: Emme ole täällä pitämässä hauskaa
alkuteos Vi er ikke her for å ha det morsomt
suomentanut Sanna Manninen
271 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Antti Virmavirta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva HerrainsiltaViestintäpäällikkö
Puh:040 5146 360eeva.herrainsilta@gummerus.fiKuvat
Linkit
Gummerus
Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen4.4.2025 08:48:19 EEST | Tiedote
Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme. Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.
ENNAKKOTIEDOTE: ”Minulla oli kerran seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.” – Andrev Waldenin August-palkittu perheromaani ei moralisoi28.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote
Ruotsalaisen Andrev Waldenin omakohtainen esikoisromaani Miehenpuolet (Gummerus) on ollut valtaisa menestys kotimaassaan yli 300 000 kappaleen myynnillä. Kirjan käännösoikeudet on ostettu useisiin maihin, ja siitä on tekeillä filmatisointi. Kuvaus rankasta lapsuudesta, rikkinäisestä perheestä, köyhyydestä ja miehenä olemisen vaikeudesta on samaan aikaan hurja, humoristinen, harkittu ja rosoinen. Andrev Walden esiintyy toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla yhdessä Samuli Putron kanssa. Miehenpuolet ilmestyy Jaana Nikulan suomentamana 28.4.
ENNAKKOTIEDOTE: Millaiset säännöt tarvitaan, jos parisuhde avataan? Avoimesti yhdessä (Gummerus) on älykäs ja romanttinen tarina nykyrakkaudesta ruuhkavuosien moukaroimassa parisuhdearjessa26.3.2025 09:38:35 EET | Tiedote
Millaisia paineita yksiavioisuus luo ja mitä omalta puolisolta saa odottaa suhteessa omien tarpeiden tyydyttämiseen? Kuinka rehellinen parisuhteessa pitää olla? Tarvitseeko vapauden ja onnellisuuden olla keskenään ristiriidassa? Isabel Nylundin Avoimesti yhdessä (Gummerus) on ajankohtainen nykykomedia rakkaudesta, pitkästä parisuhteesta ja pakkomielteestä. Se tutkii avointa suhdetta 2020-luvun Tukholmassa.
Valloittaa, piirittää, antautua ja haavoittua – Suvi Valli pohtii runoissaan sodan ja rakkauden kieltä21.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Suvi Vallin neljäs runokokoelma tuo taistelun makuuhuoneeseen. Sotilas-kokoelman (Gummerus) runot kertovat rakkaudesta ja himosta, valloittamisesta ja vallasta sekä miehen ja naisen sukupuolirooleista. Suvi Valli on palkittu jyväskyläläinen runoilija, esseisti ja kääntäjä.
Gummerus julkaisee Sanna Marinin muistelmateoksen 4.11.10.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Suomen entisen pääministerin Sanna Marinin odotettu kirja Toivo on tekoja ilmestyy suomeksi samaan aikaan englanninkielisen alkuteoksen Hope in Action: A Memoir About the Courage to Lead (Scribner) kanssa 4.11.2025. Muistelmissaan Marin kertoo tiestään politiikan huipulle sekä avaa näkemyksiään johtajuudesta ja muutoksen aikaansaamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme