Ratu-kustannuslaskennalla on nyt mahdollista laskea samanaikaisesti suunnitteluratkaisujen kustannuksia ja CO2-päästöjä
Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavat yhteensä noin kolmanneksen Suomen ilmastopäästöistä. Hankkeen päästöihin voidaan vaikuttaa merkittävästi tuomalla CO2-päästölaskenta kustannuslaskennan rinnalle. Ratu-kustannuslaskennan uudella CO2-päästölaskenta-ominaisuudella rakenne-, materiaali- ja tuotevaihtoehtoja voidaan verrata jo hankkeen suunnitteluvaiheessa sekä tehdä tietoon pohjautuvia valintoja kustannusten, CO2-päästöjen ja aikataulun näkökulmasta.

Energiatehokkuus ja uusiutuvat energiamuodot pienentävät rakennusten ilmastonpäästöjä. Samalla rakennushankkeen aikaisten ilmastopäästöjen vähentäminen nousee yhä tärkeämmäksi. Ilmastopäästöjä voidaan pienentää suunnitteluratkaisuilla, valitsemalla vähäpäästöisiä rakennustuotteita, vähentämällä työmaalla materiaalihukkaa ja kasvattamalla kierrätysastetta.
Yksi tehokkaimmista keinoista rakennushankkeen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen on niiden huomioiminen kustannusten rinnalla jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Ratu-kustannuslaskentaan kehitetty CO2-päästölaskenta-ominaisuus on tähän ketterä työkalu. Se tukee myös uuden rakentamislain tavoitteita.
Ratu-kustannuslaskennan CO2-päästölaskenta-ominaisuus tarjoaa käyttäjilleen kattavan kuvan rakennushankkeen hiilijalanjäljestä ja auttaa tunnistamaan hankkeen suurimmat CO2-päästölähteet. Ratu-kustannuslaskennan avulla tilaajat ja suunnittelijat voivat vertailla eri rakenne- ja materiaaliratkaisuiden kustannuksia ja CO2-päästöjä sekä tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.
Kun CO2-päästölaskenta tehdään jo hankkeen alkuvaiheessa, voidaan parhaiten vaikuttaa hankkeen tavoitteisiin ja jatkosuunnittelua ohjaaviin suunnitteluratkaisuihin, joilla suurin osa hankkeen kustannuksista ja päästöistä sidotaan. Hankkeen edetessä suunnitelmiin on vaikeampi tehdä laajoja muutoksia ilman lisäkustannuksia.
’’Ratu-kustannuslaskenta tarjoaa avoimen kustannus-, työmenekki- ja CO2-päästötiedon eri rakenneratkaisujen ja materiaalien päästöjen sekä kustannusten vertaamiseen ja optimointiin, niin tila- kuin rakennusosa- ja suoritepohjaiseen laskentaan’’, kertoo tiimipäällikkö Suvi Utriainen Rakennustiedosta. ’’Ratu-kustannuslaskenta tarjoaa työkalun myös hankkeen aikataulutukseen ohjelman kääntäessä hetkessä rakennusosapohjaisen laskennan hankkeen aikataulusuunnittelun pohjaksi’’ jatkaa Utriainen.
Ratu-kustannuslaskennan tiedot pohjautuvat tutkittuun Ratu-menekkitietoon sekä kattavaan rakennekirjastoon, johon päivitetään vuosittain materiaalien ja tuotteiden hinnat. ’’Koska Ratu-kustannuslaskennassa kustannukset avataan panostasolle saakka, on käyttäjän mahdollista tarkentaa tietoja yritys- ja tuotekohtaisilla tiedoilla’’, avaa Suvi Utriainen ohjelman sisältävän avoimen kustannustiedon tarjoamia hyötyjä.
Ratu-kustannuslaskenta, aikaisemmalta nimeltään RT-kustannuslaskenta, on Rakennustieto Oy:n, Mittaviiva Oy:n ja Ihme-3d Oy:n kehittämä ja ylläpitämä palvelu. CO2-päästölaskenta-ominaisuuden kehityshanke sai tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RRF).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi UtriainenTiimipäällikkö, Rakennustieto Oy
Puh:0400 477 003suvi.utriainen@rakennustieto.fiMatti LahtinenTietohallintojohtaja, Mittaviiva Oy
Puh:09-2516 8803matti.lahtinen@mittaviiva.fiJussi PaakinahoToimitusjohtaja, Ihme-3d Oy
Puh:040 559 9045jussi.paakinaho@ihme3d.comLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rakennustieto Oy
Suomen ensimmäiset viiden tähden Rakennustiedon ympäristöluokitukset myönnetty kahdelle rakennushankkeelle; Musiikkitalo hyödyntänyt YL-luokitusta kiinteistöjohtamisessa28.2.2025 07:50:00 EET | Tiedote
Ensimmäisenä asuinkerrostalona Suomessa parhaan viiden tähden luokituksen Rakennustiedon ympäristöluokituksessa (YL-luokitus) sai M2-Kotien Järvenpään Myllytie 14. Ensimmäisenä toimitila- ja palvelurakennuksena parhaaseen viiden tähden luokitukseen ylsi Peltokaaren päiväkoti Tuusulan Jokelassa. Maailman vilkkaimpiin konserttitaloihin lukeutuvalle Helsingin Musiikkitalolle myönnettiin YL-luokituksen Käyttö-kriteeristön luokituksessa kolme tähteä, joka on erittäin hyvä saavutus vaativia erikoistiloja ja -tekniikkaa sisältävälle erikoisrakennukselle. Rakennustiedon ympäristöluokitus on auttanut Musiikkitaloa parantamaan energiatehokkuutta ja ympäristöasioiden hallintaa.
KUTSU: Aamiaistilaisuus 12.2.2025 klo 8.00 - 11.00 Musiikkitalossa Rakennustedon ympäristöluokituksen hyötyjen ja uusien luokitusten juhlistamisen äärellä10.2.2025 10:30:36 EET | Kutsu
Musiikkitalolle on myönnetty Rakennustiedon ympäristöluokituksen (YL-luokitus) Käyttö2023. Tervetuloa kuulemaan YL-luokituksen hyödyistä Musiikkitalon kiinteistöjohamisessa. YL-luokitus on tukenut Musiikkitalon tekemää työtä esimerkiksi kiinteistön energiansäästön parissa sekä energiakustannnuste ja samalla hiilijalanjäljen pienentömisessä. Tapahtumassa kuulet monipuolisesti asiakkaidemme kokemuksia YL-luokituksen käytöstä uudis- ja korjausrakentamisen hankkeiden ympäristövastuulliosuuden johtamisessa. Tilaisuudessa juhlistetaan myös uusia YL-luokituksen saaneita hankkeita.
Rakentamislain keskeiset muutokset nyt Rakennustiedon palveluissa30.1.2025 09:56:17 EET | Tiedote
Rakennustieto julkaisi palveluissaan 10.1.2025 RakL säädösmuutokset -säännöskorttisarjan, joka sisältää selkeästi koottuna ja tiiviissä muodossa uuden rakentamislain keskeisimmät muutokset. Uusi säännöskorttisarja helpottaa rakentamislain tuomien muutosten ymmärtämistä ja niiden huomioimista käytännön työssä.
Tuotetieto hiililaskuri – markkinoiden sujuvinta rakennuksen hiilijalanjäljen laskentaa4.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Rakennustieto julkaisee 4.12.2024 uuden Tuotetieto hiililaskuri -palvelun, jonka avulla voi laskea rakentamislain mukaisen rakennuksen hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen sekä laatia ilmastoselvityksen vaatiman rakennustuoteluettelon ja materiaaliselosteen. Rakentamislaki edellyttää, että vuoden 2026 alusta lähtien paritaloa isommille uudisrakennuksille tulee laskea hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki sekä laatia rakennuksen sisältämistä tuotteista luettelo. Hiilijalanjälki tarkoittaa rakennuksen aiheuttamia päästöjä ja hiilikädenjälki rakennuksella vältettyjä päästöjä.
Rakentamisen laajojen tuoteskaalojen EPD-selosteet kustannustehokkaasti Rakennustiedon Komponentti-EPD:llä13.9.2024 08:55:23 EEST | Tiedote
Tarve tarkalle tuotekohtaiselle päästötiedolle on kasvanut nopeasti. Tuotevalmistajilla, joilla on laajoja tuoteskaaloja eri tuotevariaatioilla, EPD-selosteiden tuottaminen vie aikaa ja taloudellisia resursseja. Rakennustieto on yhdessä Granlund Oy:n kanssa kehittänyt EPD-selosteiden laadintaan ratkaisun, jossa EPD-selosteen tiedot luodaan kerralla tuotteessa samanlaisena toistuville komponenteille. Tämä helpottaa tarkkojen EPD-selosteiden laatimista yrityksille, joilla laaja tuoteskaala syntyy tuotteissa käytettävistä toistettavista komponenteista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme