Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

”En tiedä, mikä tehtävänkuvani tulisi olla” – työtehtävien epäselvyys kuormittaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä

Jaa

Varhaiskasvatuksen työnantajista ainoastaan 28 % on laatinut varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäväkuvan, ilmenee Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian tuoreesta selvityksestä.

Vuonna 2018 uudistettuun varhaiskasvatuslakiin kirjattiin uutena tehtävänimikkeenä varhaiskasvatuksen sosionomi, mutta laissa ei määritelty sosionomille selvää paikkaa verrattuna muihin ammattilaisiin. Epäselvän tilanteen seurauksena sosionomit ovat alkaneet kaikota varhaiskasvatuksesta, mikä on syventänyt entisestään alan henkilöstöpulaa. 
  
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia selvitti varhaiskasvatuksen työoloja, tehtäviä ja palkkausta jäsenistöltään helmi–maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 418 varhaiskasvatuksessa työskentelevää henkilöä, joista varhaiskasvatuksen opettajia oli 80 %, varhaiskasvatuksen sosionomeja 8 % ja muita 12 % kattavasti eri puolilta Suomea.  
 
Vastanneista lähes puolet, 44 %, ilmoitti, ettei tiennyt, onko varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäväkuvaa laadittu. Talentia painottaakin, että työnantajalla on vastuu laatia tehtäväkuva yhdessä työntekijän kanssa.     
  
– Selkeä tehtäväkuva houkuttelee ihmisiä sekä alan koulutukseen että työpaikkojen etsimiseen. Tehtäväkuvan merkitys työn ohjaamisessa on olennainen, sillä siinä määritellään työntekijän tärkeimmät työtehtävät, sanoo Talentian erityisasiantuntija Anne Rytilahti.   
  
Varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäväkuvaa piti melko tai erittäin epäselvänä 53 % vastanneista.   
  
– Tehtäväkuvani on hyvin ympäripyöreä, eikä suoranaisesti linjaa, mitkä asiat ovat vain varhaiskasvatuksen sosionomin vastuulla, kertoo yksi kyselyyn vastanneista.    
  
Talentian mukaan on olennaista, että jokainen varhaiskasvatuksen sosionomi, opettaja ja päiväkodin johtaja voi keskittyä ydintehtäväänsä lasten kasvatuksessa, opetuksessa ja päiväkodin johtamisessa.   
  
– Epäselvät työnkuvat johtavat siihen, että alan ammattilaisten osaaminen ja tietotaito valuu hukkaan. Varhaiskasvatuksen sosionomi on sosiaalipedagogiikan ja ryhmän pedagogisen toiminnan osaaja sekä yhteistyöpalveluiden järjestelmän osaaja. Hän on mukana lapsiryhmän toiminnassa, osana työyhteisöä, huoltajayhteistyössä ja moniammatillisissa verkostoissa. Varhaiskasvatuksen sosionomin osaamisen ydinalueita ovat myös koko yhteisön toimintakulttuuri ja kulttuurinen moninaisuus. Tämän osaamisen hyödyntämiseksi tarvitaan selkeä työnkuva, Rytilahti painottaa. 

Varhaiskasvatuksen palkkausta parannettava    

Talentian kyselyssä selvitettiin myös varhaiskasvatuksen sosionomien palkkausta. Työntekijäryhmän palkkaus vaihteli vastauksissa 2400–2850 euron välillä. Kaikista vastaajista työntekijäryhmän palkkausta ei tiennyt 53 %. Ainoastaan 10 % vastanneista ilmoitti varhaiskasvatuksen sosionomin palkan olevan sama kuin varhaiskasvatuksen opettajalla.    
   
Talentian mukaan alan ammattilaisille tulisi maksaa parempaa palkkaa, jotta osaajat eivät kaikkoa alalta.   
  
– Erityisen tärkeää olisi se, että varhaiskasvatuksen sosionomeille maksettaisiin vähintään samaa palkkaa kuin varhaiskasvatuksen opettajille, Rytilahti toteaa.   

Varhaiskasvatus kuntoon 1+1+1-mallilla 

Talentia esittää varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan ratkaisuksi 1+1+1-mallia: Jokaisessa päiväkotiryhmässä tulee olla yksi varhaiskasvatuksen opettaja, yksi varhaiskasvatuksen sosionomi ja yksi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja.    
  
– Tämä malli varmistaa, että alan ammattilaiset voivat tehdä koulutustaan vastaavia tehtäviä ja että työtaakka jakautuu tasaisemmin. Tämä puolestaan vaikuttaa myönteisesti työssä jaksamiseen, työhyvinvointiin ja alan pitovoimaan, korostaa Rytilahti.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne RytilahtiErityisasiantuntija

Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikutustoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti varhaiskasvatuksessa.

Puh:09 3158 6028anne.rytilahti@talentia.fi

Tietoja julkaisijasta

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lastensuojeluun suunnitteilla rajut heikennykset: 2600 sosiaalialan ammattilaista vaatii hallitukselta tekoja lastensuojelun puolesta18.6.2024 10:12:20 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallituksen toteuttamien uudistusten listalla on sosiaalihuollon palveluvalikoimaa rajaavat 100 miljoonan euron säästöt, lastensuojelun jälkihuollon ikärajan lasku sekä suunnitellut lastensuojelun kelpoisuuksien ja lastensuojelun asiakasmitoituksen heikennykset. Nämä muodostavat sellaisen yhtälön, että voidaan puhua lastensuojeluvastaisesta hallituksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye