Digi- ja väestötietovirasto

Digitaitoviikko 20.–26.5.2024: Ratkaisuja ikääntyvän ja monimuotoistuvan Suomen digiosallisuuden edistämiseen

Jaa

Digitaaliset taidot ovat yhä tärkeämpiä arjen asioiden hoitamisessa ja yhteiskunnan toimintaan osallistumisessa. Suomalaiset ovat digiosaamisellaan Euroopan kärkeä, ja osaaminen on vuosien aikana parantunut kaikissa ikäluokissa. Digiosaaminen alkaa kuitenkin heikentyä jo 45-vuotiailla, ja 65–74-vuotiaista suomalaisista enää puolella on vähintään digin perustaidot. Digituen tarvetta on kaikissa ikäryhmissä, mutta mitä iäkkäämmästä ryhmästä on kyse, sitä todennäköisemmin apua tarvitaan.

Kuvake, jossa kerrotaan, että Digitaitoviikko järjestetään 20.-26.5.2024 ja viikon teemana on "Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu - Digi tukee meitä kaikkia".
Digitaitoviikko järjestetään 20.-26.5.2024. Sen teemana on "Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu - Digi tukee meitä kaikkia". Digi- ja väestötietovirasto

– Digitaitoviikko järjestetään, jotta löytäisimme yhdessä ratkaisuja digitalisoituneen arjen ja yhteiskunnan kysymyksiin. Haasteet digitaalisten palveluiden käytössä voivat liittyä paitsi digiosaamiseen, myös palveluiden laatuun ja käytettävyyteen. Esimerkiksi monilla maahanmuuttaneilla on täysi osaaminen digitaaliseen viranomaisasiointiin, mutta palveluiden käyttö muuttuu mahdottomaksi esimerkiksi monimutkaisten sisältöjen tai tunnistautumiseen liittyvien haasteiden vuoksi, toteaa erityisasiantuntija Henriikka Eloluoto Digi- ja väestötietovirastosta.

Digitaitoviikon ammattilaispäivä kokoaa yhteen digituen kehittäjät ja ratkaisut

Digitaitoviikon ammattilaispäivänä eri kohderyhmiä edustavat digituen kehittäjät kokoontuvat ratkomaan digitalisaatioon liittyviä haasteita, joita ikääntyvä ja monimuotoistuva Suomi kohtaa. Päivän aikana keskustellaan muun muassa ikääntymisen ja monimuotoistumisen megatrendeistä ja pohditaan tekoälyn vaikutuksia arkeen. Tapahtuman näyttelytorilla on mukana mm. ikäpuku, jonka avulla voi testata digipalvelujen käyttöä tyypillisen 80-vuotiaan kehossa.

Tapahtuman päätteeksi julkistamme Digitukiteko-tunnustuksen voittajan. Digitukiteko-tunnustus myönnetään toista kertaa ja sen teemana on "Ikääntyvä ja monimuotoistuva Suomi".

– Digituen tarve ja sen sisällöt muuttuvat digitalisaatiokehityksen rinnalla. Samalla ikääntyvä ja monimuotoistuva Suomi tarvitsee ihmislähtöistä ja tarvetta vastaavaa digitukea, jotta kaikki halukkaat pysyisivät mukana digissä. Haluammekin kutsua Digitaitoviikolle mukaan monipuolisesti digipalveluja tuottavia organisaatiota, kuten kuntia, hyvinvointialueita, valtion viranomaisia ja yrityksiä, jakamaan tietoa tarjoamastaan tuesta ja siihen liittyvistä hyvistä käytänteistä, kannustaa johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta.

Median edustajat ovat tervetulleita osallistumaan Digitaitoviikon ammattilaispäivään ja Digitukiteko-tunnustuksen julkistamistilaisuuteen Helsingin Kaupungintalolle to 23.5.2024 klo 9–16.

Tiedustelut: dvv.viestinta@dvv.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvake, jossa kerrotaan, että Digitaitoviikko järjestetään 20.-26.5.2024 ja viikon teemana on "Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu - Digi tukee meitä kaikkia".
Digitaitoviikko järjestetään 20.-26.5.2024. Sen teemana on "Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu - Digi tukee meitä kaikkia".
Digi- ja väestötietovirasto
Lataa

Linkit

Mikä Digitaitoviikko?

Digitaitoviikko on Digi- ja väestötietoviraston vuosittainen digiosaamisen teemaviikko. Viikko järjestetään nyt viidettä kertaa. Digitaitoviikko on kaikille avoin, maksuton tapahtuma.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen https://dvv.fi/digitaitoviikko

Digi- ja väestötietovirasto vastaa digituen valtakunnallisesta koordinaatiosta, toimii digituen kehittäjänä ja digituen tuottajien tukiorganisaationa.

Digituen merkitys on nostettu esille myös Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa. Ohjelmassa on nähty tärkeäksi varmistaa digitaalisten palveluiden ja laitteiden lisääntyessä palveluiden saatavuus ja riittävä tuki myös heille, joille digitaalisten ratkaisujen käyttäminen on vaikeampaa.

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Tack vare befolkningsdatasystemet är det många saker i Finland som sker så gott som automatiskt i medborgarnas ögon8.1.2025 09:05:00 EET | Pressmeddelande

Finlands befolkningsdatasystem är unikt i världen och har betjänat informationsförsörjningen i vårt samhälle i redan 50 år. Den första versionen av systemet blev klar och började användas i slutet av 1974. Tack vare befolkningsdatasystemet behöver personer som bor i Finland till exempel inte själva lämna sina uppgifter till flera olika myndigheter, utan de uppgifter som registrerats i systemet är automatiskt tillgängliga för flera olika aktörer. Systemet innebär även att det inte behöver ordnas någon särskild folkräkning i vårt land. Finland är ett av få länder, utöver bland annat Danmark, där man har kunnat frångå en särskild folkräkning.

Väestötietojärjestelmän ansiosta moni asia tapahtuu Suomessa kansalaisten silmissä kuin automaattisesti8.1.2025 09:05:00 EET | Tiedote

Maailman mittaluokassa ainutlaatuinen Suomen väestötietojärjestelmä on palvellut yhteiskuntamme tietohuoltoa jo 50 vuotta. Järjestelmän ensimmäinen versio valmistui ja otettiin käyttöön loppuvuodesta 1974. Väestötietojärjestelmän ansiosta Suomessa asuvien ihmisten ei esimerkiksi tarvitse itse toimittaa tietojaan usealle eri viranomaiselle, vaan järjestelmään kirjatut tiedot ovat automaattisesti useiden eri toimijoiden käytettävissä. Järjestelmä myös mahdollistaa sen, ettei maassamme tarvitse järjestää erillistä väestönlaskentaa. Suomi on yksi harvoja maita muun muassa Tanskan lisäksi, joissa on voitu luopua erillisestä väestölaskennasta.

Many things happen automatically in the eyes of Finland’s citizens thanks to the population information system8.1.2025 09:05:00 EET | Press release

Globally, Finland’s unique population information system has served our society’s information services for 50 years. The first version of the system was completed and activated in late 1974. Thanks to the population information system, residents of Finland do not have to submit their records to several different authorities separately. Instead, the data recorded in the system is automatically available to several different actors. One of the system's benefits is also that we do not need to organise a separate census in this country. Finland is one of the few countries, in addition to Denmark, that has been able to abandon carrying out censuses.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye