Taidevaltakunnan ensimmäinen biennaali – Kimmo Ylösen kävelyperformanssi poikkeaa Tampereella
Ensimmäiseen Taidevaltakunta ’24 -biennaaliin valittu Kimmo Ylösen teos "Valtakunnan askelmitta" toteutetaan jo ennen biennaalin avautumista. Ylösen teos on kävellen tehty tutkimusmatka, pitkä performanssi ja yhteisötaiteellinen jalkautuminen Taidevaltakunnan alueella. Kimmo Ylönen pysähtyy Tampereella ja jatkaa Kangasalle perjantaina 24.5. klo 10.30 Tampereen Taivaltajat ry:n saattelemana.
Kimmo Ylönen kävelee kolmion Hämeenlinnasta Tampereelle, Tampereelta Lahteen ja Lahdesta takaisin Hämeenlinnaan. Ylönen lähti matkaan Hämeenlinnasta 14.5. suunnaten Valkeakosken ja Ylöjärven kautta Tampereelle, jonne hän saapuu torstaina 23.5. Matka jatkuu Tampereen taidemuseolta Lamminrahkan koululle Kangasalle perjantaina 24.5. klo 10.30. Ylöstä saattavat matkaan Tampereen Taivaltajat ry:n jäsenet. Takaisin Hämeenlinnan taidemuseon pihalle Ylönen saapuu 13.6. klo 12, jonne häntä voi tulla vastaanottamaan.
Median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan Kimmo Ylöstä ensimmäisen kolmanneksen kuulumisista Tampereen taidemuseolle 24.5. klo 10–10.30 ja lähettämään hänet uudelleen matkaan.
Teoksen reittiä määrittävät valtakunnan historiassa merkittävät paikat, taiteilijan oman elämän kiinnekohdat ja maiseman mainittavat kohdat. Hitaasti kulkien taiteilija tarkastelee tutkimusmatkailijan tavoin Taidevaltakuntaa nyt, pohtii sen suhdetta alueen historiaan tuhat vuotta taaksepäin kurkottavalla aikajänteellä sekä visioi sen tulevaa olemusta. Valtakunnan askelmitta on myös taiteilijan tutkimus siitä, miten tehdä mitoiltaan ja kestoltaan kookas teos, joka tavoittaa paljon ihmisiä, mutta jättää tuskin mitään materiaalijälkeä.
Hitaasti kulkien pyrin poimimaan näkemästäni yksityiskohtia, joiden tulevaa olemusta koetan hahmottaa tutkimalla kohteen historiaa tuhat vuotta taaksepäin kurkottavalla aikajänteellä.
Kimmo Ylönen raportoi matkan varrelta Taidevaltakunnan Instagram-tilille @taidevaltakunta. Valtakunnan askelmitta -teokseen liittyvät päivityksiä pääsee tarkastelemaan tunnisteella #valtakunnanaskelmitta. Kulkiessaan Ylönen jättää jälkeensä erilaisia aarteita, jotka ovat löydettävissä hänen Instagram-päivityksiinsä sisältyvien vihjeiden avulla. Aarteisiin lukeutuu taiteilijan piirrosten ja runojen lisäksi Taidevaltakunta ’24 -biennaalin vapaalippuja sekä Museokortteja. Mikäli taiteilija tulee kierroksellaan vastaan, voi hänen kanssaan jutella tai käydä vaikka heittämässä ylävitoset! Ylösen tunnistaa helposti hänen päällään olevasta oranssista Taidevaltakunnan huomioliivistä.
Valtakunnan askelmitta -teoksen toteutumista tukee Hämeen liitto, Pirkanmaan liitto ja Päijät-Hämeen liitto. Taidevaltakunta ’24 -biennaali saa myös Museoviraston valtionavustusta.
Kimmo Ylönen (s. 1970) on syntynyt ja asunut aikuisuuden kynnykselle asti Ylöjärvellä. Hän asuu ja työskentelee Norrskatan saaressa Paraisten ulkosaaristossa. Ylönen käyttää teoksissaan luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Paikkasidonnainen, aineeton ja katoava materiaali kasvattavat osuutta hänen taiteellisessa työssään.
Hämeenlinnan ja Tampereen taidemuseot sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan vuonna 2022. Taidemuseot kutsuivat alueisiinsa sitoutuneet tai kiinnittyneet taiteilijat mukaan osallistumaan Taidevaltakuntaan ja sen rakentamiseen. Taidevaltakunta-biennaalinäyttelyistä ensimmäinen antaa taiteelle ja taiteilijoille tulevaisuusvallan. Mukaan on valittu 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Näyttelyn järjestää Hämeenlinnan taidemuseo. Taidevaltakunnan ensimmäinen biennaali toteutuu Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeen alueella 14.6.–8.9.2024. Tampereella ja Pirkanmaalla biennaali nähdään 2026 ja Lahdessa ja Päijät-Hämeen alueella 2028. Taidevaltakunta on osa Hämeenlinnan taidemuseon (Kanta-Häme), Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan (Päijät-Häme) ja Tampereen taidemuseon (Pirkanmaa) alueellista taidemuseotyötä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Kangasamanuenssi, Tampereen taidemuseo
Puh:+358 (0)40 801 6873johanna.t.kangas@tampere.fiKuvat
Tampereen taidemuseo
Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.
Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo julkistavat vuoden 2025 näyttelynsä – surrealismin ja muumien juhlaa6.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Tampereen taidemuseo juhlistaa kansainvälisen surrealistisen taiteen satavuotista historiaa Surrealismi – Jaettu uni -näyttelyllä. Vaikuttavaa mediataidetta nähdään maailmankuulun Marco Brambillan Heaven´s Gate -teoksen ja Hanna Haaslahden vuorovaikutteisen Esivanhemmat-näyttelyn myötä. Vuoden nuori taiteilija 2025 julkistetaan tammikuussa. Muumimuseo osallistuu Muumi 80 -juhlavuoteen museon ainutlaatuisesta Muumi-Talosta kertovalla näyttelyllä.
Kutsu Tampereen museoiden johtajien tarjoamalle aamiaiselle kuulemaan 2025 näyttelyistä31.10.2024 07:30:00 EET | Kutsu
Tervetuloa museonjohtajien tarjoamalle aamiaiselle Sara Hildénin taidemuseoon keskiviikkona 6.11.2024 klo 8.30–10. Aterioinnin lomassa kuullaan, mitä Tampereen museoissa nähdään vuonna 2025. Samalla kuullaan muista museoiden ajankohtaisista asioista.
Tampereen taidemuseon pitkäaikainen johtaja Anneli Ilmonen on menehtynyt25.10.2024 17:15:06 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon aiempi johtaja Anneli Ilmonen (s. 1940) on menehtynyt Tampereella 24.10.2024. Anneli Ilmonen toimi Tampereen taidemuseon johtajana vuosina 1968–2004. Häntä ennen museonjohtajina toimivat kuvataiteilijat Gabriel Engberg sekä Reino Viirilä.
Tampereen taidemuseo täynnä Vuoden nuoria taiteilijoita – Suvi Sysi sekä Silmänruokaa-kokoelmanäyttely25.10.2024 13:10:59 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon lauantaina 26.10. avautuvassa syksyn päänäyttelyssä Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa kahden kerroksen lisäksi koko museorakennuksen, sillä ikkunoissa nähdään Sysin sinisävyinen valoteos Enshrine (2024). Alimman kerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Tapahtuman 40-vuotista taivalta juhlistava näyttely käsittää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia.
Valogalleriassa tänä vuonna Joel Slotte: Mosse ja tatuoidut ystävät23.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Tämän vuoden Valogallerian taiteilijaksi on kutsuttu Joel Slotte, Vuoden 2021 nuori taiteilija. Hänen suunnittelemansa Tampereen keskustan seinäpintoihin heijastettava kokonaisuus kantaa nimeä Mosse ja tatuoidut ystävät. Näyttely kytkeytyy Tampereen taidemuseossa 26.10. avautuvaan Silmänruokaa-näyttelyyn, jossa esitellään Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia Tampereen taidemuseon kokoelmista 40 vuoden ajalta. Valogallerian teokset heijastetaan rakennusten seiniin Tampereen keskustassa 24.10. alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme