Finnvera Oyj

Taantumasta ja vientihintojen laskusta lähes 14 miljardin euron lovi Suomen vientiin vuonna 2023

Jaa

Suomen vienti laski 13,7 miljardia euroa vuonna 2023 verrattuna tilanteeseen, jossa vienti olisi kasvanut 2000-luvun keskimääräistä vuosivauhtia. Tiputuksesta 9 miljardia euroa selittyy vientihintojen laskulla ja loput on reaalista viennin alentumista, laskee Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Vientitaantumalla on merkittävät vaikutukset kansantalouteen, sillä vientisektori työllistää suoraan ja välillisesti merkittävän määrän ihmisiä. Lisäksi vientiin päätyvät hyödykkeet ovat yleensä korkeamman arvonlisän tuotteita, joten viennin vähenemisestä seuraa myös kansantalouden tuottavuuden laskua. 

Rahtilaiva lähtee satamasta.
Viejien odotusten piristyminen ennakoi viennin kasvukäännettä loppuvuodelle.

Dramaattisten lukujen taustalla on oletus, että Suomen reaalinen eli kiinteähintainen vienti olisi taantuman sijasta kasvanut pitkän aikavälin, vuosien 2000−2022, keskiarvon mukaisesti reilut 3 prosenttia vuosittain. Nimellisen, eli nykyrahassa mitatun, viennin pitkän aikavälin vuosittainen kasvukeskiarvo on noin 5 prosenttia.

− Kansainvälinen kauppa on taantunut, ja Suomelle tärkeiden vientimarkkinoiden talouskehitys on ollut heikkoa. Yritysten näkökulmasta vientimarkkinan kuivuminen tarkoittaa kasvumahdollisuuksien kaventumista ja toiminnan supistumista. Tavaraviennin osalta pohjakosketus koettiin jo viime vuonna, mutta lakkojen täyttämä kevät on uudelleen romahduttanut Suomen tavaraviennin. Maaliskuussa tavaravienti tippui yli 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Pitää toivoa, ettei lakoilla olisi merkittävää vaikutusta enää loppuvuonna vientiin, Mauri Kotamäki sanoo.

Suhdannekellon mukaan viennin käänne voisi tapahtua loppuvuodesta – merkit samanlaisia kuin nousun alla 2021

Miten pitkään vientitaantumasta toipuminen kestää, sitä voi tutkia viennin suhdannekellosta. Kotamäen malli perustuu viennin odotusten kehityksen ja kiinteähintaisen viennin vuosimuutoksen suhteeseen.

Suomen viennin odotukset ja viennin kehitys olivat positiivisia alkuvuodesta 2016 vuoden 2019 kolmannelle neljännekselle asti.

− Vuoden 2019 lopussa viennin odote heikkeni, vaikka vienti edelleen kasvoi, kunnes koronapandemia romahdutti sekä odotukset että viennin ja vaivuttiin syvään taantumaan. Korona peitti alleen laskusuhdanteen, joka olisi muutenkin tullut. Pohja nähtiin 2020 loppupuoliskolla, ja vienti tippui yli 12 prosenttia vuodentakaisesta, Kotamäki sanoo.

Tämän jälkeen odotukset lähtivät elpymään nopeasti. Edessä oli kuitenkin uusi shokki, sota ja kiihtynyt hintojen nousu, ja odotukset painuivat pakkaselle taas vuoden 2022 loppupuolella. Vuotta myöhemmin, loppuvuonna 2023 odotusten lisäksi myös vienti itsessään kääntyi laskuun.

− Viimeisimpien tietojen mukaan viennin kehityksen odotukset ovat elpyneet merkittävästi viime vuoden lopun pohjakosketuksesta. Viejien odotukset ovat nyt samalla tasolla kuin vuoden 2021 lopussa, jolloin vienti edellisen kerran kääntyi nousuun. Vientiodotusten parantuessa myös reaalitalous seuraa pienellä viiveellä perässä. On siis hyvinkin mahdollista, että 2024 jälkipuoliskolla vientiluvut ponnistavat kasvuun vuodentakaiseen verrattuna, Kotamäki sanoo.

Kotamäen mukaan tiedot tavaraviennin kehityksestä touko−kesäkuussa antavat tärkeää signaalia – erityisesti, jos kesäkuun vienti on noususuhdanteista. Ennakkotietoja joudutaan kuitenkin odottamaan elokuulle.

Odotukset kohdistuvat ohjauskorkojen laskuun – ”Painoaan suurempi merkitys”

Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsauksen mukaan yritykset ovat peruneet tai lykänneet investointeja, ja ylivoimaisesti tärkein syy on kustannustaso, joka pitää sisällään korkotason nousuun liittyvät kustannuspaineet. Finnveran kyselyn vastauksissa todettiin, että investoinnit odottavat nyt EKP:n ensimmäistä koronlaskua, jonka jälkeen tilanteen odotetaan purkautuvan nopeastikin. Suomessa inflaatio on laskenut euroalueen keskiarvoa nopeammin, ja Suomen taloudelle EKP:n koronlaskut olisivat kaivattu käänne.

− On todennäköistä, että kesäkuussa keskuspankki laskee ohjauskorkoaan 0,25 prosenttia. Vaikka lasku on melko pieni, sillä tulee olemaan painoaan suurempi henkinen merkitys taloudelle. Tämäkin osaltaan vahvistanee loppuvuotta kohti paranevaa näkymää sekä kotimaisissa investoinneissa että vientiyrityksissä, Kotamäki sanoo.

Lisää aiheesta:

Rahoitus & kasvu -katsaus 1/2024: Vienti yskii ja kaupan esteet lisääntyvät – onko globalisaation aika ohi? (PDF)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878

Kuvat

Viennin suhdannekello.
Viennin suhdannekello: 2 vuosineljänneksen liukuva keskiarvo.
Lataa
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveran Mauri Kotamäki: Kasvua odotetaan, mutta tuleeko sitä – ”On Suomelta hyvä suoritus, jos ennustettu talouskasvu toteutuu 2025”27.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen talous on vihdoin kääntynyt varovaiseen kasvuun. Käänne on seurausta erityisesti viennin suotuisasta kehityksestä, yksityinen kulutus tai investoinnit ovat edelleen taantumassa. Myös viennin elpyminen on vielä heiveröistä eikä hurraahuutoihin ole aihetta, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Talouden käänne on tapahtunut, mutta mihin suuntaan ja millä voimalla, se on avoin kysymys. Suomen taloudessa on paljon kasvupotentiaalia sekä lyhyellä että rakenteellisesti pitkällä tähtäimellä.

Rahoitus & kasvu -katsaus: Suuret palkankorotustavoitteet voivat olla katastrofi kansantaloudelle – Talous ja rahoituksen kysyntä kääntymässä kasvuun12.12.2024 12:43:39 EET | Tiedote

Suomen talous on vihdoin kääntynyt varovaiseen kasvuun. Käänne on seurausta erityisesti viennin suotuisasta kehityksestä, yksityinen kulutus tai investoinnit ovat edelleen taantumassa. Odotukset valoisammalle lähitulevaisuudelle ovat suuret, mutta vaarana on, että työehtosopimusneuvotteluilla vesitetään Suomen kustannuskilpailukyky, joka vielä on kohtalainen. 10 prosentin palkankorotustavoite voisi olla katastrofi Suomen kansantaloudelle, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Odotukset rahoituksen kysynnästä ovat kääntyneet positiivisiksi etenkin palvelualoilla.

Donald Trump näyttää voittavan Yhdysvaltain vaalit - Talous kestää neljä vuotta vuoristorataa, suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, sanoo Finnveran Mauri Kotamäki6.11.2024 09:32:48 EET | Tiedote

Viimeisimpien tietojen mukaan Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien Donald Trump on voittamassa vaalit ja nousemassa uudelle presidenttikaudelle. Jos republikaanit saavat äänivallan myös Yhdysvaltain kongressissa, tämä vahvistaa presidentin asemaa esimerkiksi talouspoliittisissa avauksissa. Voisiko Trumpin kampanjassaan esittämistä kymmenien prosenttien tuontitulleista kaikille maille tulla totta? Tämä on herättänyt etukäteen huolta myös suomalaisviejissä, sillä Yhdysvallat on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista. Luvassa on neljä vuotta vähintään retorista vuoristorataa, mutta Yhdysvaltain ja maailman talous kestää tämän, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Suurimmat tulevan presidenttikauden riskit liittyvät Yhdysvaltojen demokratiaan ja geopolitiikkaan, Kotamäki sanoo.

Finnveran lainaa mikroyritysten kasvuun myönnettiin 1,6 miljoonaa euroa ensimmäisen kuukauden aikana – Tärkein syy lainan hakemiselle työntekijän palkkaaminen1.11.2024 08:57:03 EET | Tiedote

Finnveran lokakuun alussa käynnistämä puolen vuoden määräaikainen laina mikroyritysten kasvuun on herättänyt paljon kiinnostusta. Ensimmäisen kuukauden aikana lainoja on myönnetty yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Tyypillisin syy lainan hakemiseen on ollut työntekijän palkkaaminen. Laina on tarkoitettu alle 10 henkilöä työllistävän yrityksen kasvua, tuottavuutta tai kilpailukykyä edistäviin rahoitustarpeisiin kuten työllistämiseen tai toiminnan laajentamiseen ja digitalisointiin.

Suomen viennin vanhat kivijalat Yhdysvallat, Saksa ja Kiina murroksessa – Viennin kasvu on haettava tulevaisuudessa uusilta markkinoilta4.10.2024 10:18:47 EEST | Tiedote

Suomen keskeiset vientimarkkinat ovat murroksessa, mikä lisää Suomen viennin kasvattamisen vaikeuskerrointa tulevina vuosina. Yhdysvallat, Saksa ja Kiina ovat olleet perinteisesti suomalaisten vientiyritysten päämarkkinoita, joille yhteenlasketun viennin osuus on yli neljännes kokonaisviennistä, mutta kasvunäkymät näissä maissa ovat alavireiset tai täynnä epävarmuutta. Vientiyritysten kannattaa varautua aktiivisesti etsimään uusia kohdemaita esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Vaikka riskit ovat suurempia, tuototkin voivat toteutuessaan olla korkeita. Keinoja riskeiltä suojautumiseen ja rahoituksen hyödyntämiseen viennissä löytyy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye