Kotimaisen pakasteherneen kylvöt vauhdissa – pakasteherneen viljelypinta-ala noussut
Apetit kasvattaa tulevalla satokaudella merkittävästi avomaankasvisten sopimusviljelyaloja. Erityisesti herneen, perunan ja porkkanan viljelyalat kasvavat. Satokauden tavoitteena on viljelyttää yhteensä yli 35 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia sopimusviljelijöiden pelloilla. Apetitin Räpin koetilalla testataan uusia viljelylajikkeita ja -menetelmiä.
Pakasteherneen viljelyyn, puintiin ja käsittelyyn panostetaan
Suomalainen pakasteherne on tunnettu korkeasta laadustaan. Tarkan puintiaikataulun ja lyhyiden etäisyyksien ansiosta herne saadaan pellolta pakkaseen noin kahdessa tunnissa. Näin kotimaisen pakasteherneen maku ja rakenne säilyvät ensiluokkaisina. Apetit nostaa alkavalla satokaudella sopimusviljellyn pakasteherneen viljelyalan reiluun 1800 hehtaariin.
Lisääntyvät hernehehtaarit tarkoittavat, että myös ajoituksen merkitys pakasteherneen viljelykauden ja puinnin ympärillä kasvaa.
”Suomen viljelyolot määrittävät tarkkaan kotimaisen herneen viljelysesongin. Sovitamme siis kasvaneet viljelyhehtaarit siihen aikaikkunaan. Olemmekin seuranneet kevään etenemistä todella tarkasti, jotta pelloilla ollaan oikeassa aikataulussa eri viljelykauden vaiheissa”, sanoo Apetitin viljelypäällikkö Gunta Cirule.
Ensimmäiset pakasteherneen kylvöt päästiin tänä vuonna aloittamaan äitienpäivän alla. Tästä herneen kylvöt ovat jatkuneet portaittain säiden lämmetessä. Herneet kylvetään tarkan suunnitelman mukaan, jotta puinti kesällä sujuu mahdollisimman jouhevasti ja herneen kypsyyden kannalta juuri oikeaan aikaan. Puintisesongilla hernettä puidaan ympäri vuorokauden.
Kotimainen pakasteherne on tuotteena ainutlaatuinen. Itse tuotteen lisäksi myös Apetitin hernepuimurit ovat Suomessa uniikkeja. Tulevalle satokaudelle Apetitin puintitiimi saa käyttöönsä upouuden hernepuimurin. Apetit on myös investoinut Säkylän pakastetehtaan satokausituotannon tehostamiseen esimerkiksi uusimalla pakasteherneen vastaanottopään.
Koetoiminnassa uusia lajikkeita sekä kasvinsuojelukokeita
Koetoiminta Räpin tilalla jatkuu erityisesti hernelajikkeiden jatkotutkimuksen parissa. Koetilalla tehtävien hernekokeiden lisäksi sopimusviljelijät testaavat lajikkeita peltokokein. Herneen lisäksi alkavalla satokaudella lajikekokeita tehdään esimerkiksi porkkanalla ja lantulla.
”Testaamme esimerkiksi erilaisia porkkanalajikkeita sekä lantun uusia lajikkeita. Käytämme tuotannossa erilaisia porkkanalajikkeita, ja Räpillä keskitymme tänä satokautena erityisesti viipaleporkkanaan. Myös kikhernettä koskevia kokeita jatketaan neljän hehtaarin alalla”, tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki kertoo.
Kasvilajiketestien lisäksi Räpillä tehdään kasvinsuojelukokeita koisokasvien torjuntaan.
”Mustakoiso on esimerkiksi herneen viljelyssä hankala kasvi, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana Satakunnan alueella lisääntynyt mm. lintujen ja laitteiden mukana”, Huhdanmäki kertoo.
Öljykasvien viljelyalojen odotetaan nousevan
Räpin koetilalla kylvetään myös kevätrypsiä osana RypsiRapsi-foorumin koetoimintaa. Vuonna 2023 perustettu foorumi kokoaan yhteen öljykasvikentän toimijat ja pyrkii kehittämään öljykasvien viljelyä ja sen kannattavuutta.
Kotimaisten öljykasvien viljelypinta-alan sekä satotasojen kasvattaminen on Apetitille merkittävää kotimaisen raaka-aineen saannin kannalta. VYR:n* 2024 kylvöalakyselyn mukaan kotimaisen rypsin ja rapsin viljelyalan odotetaan nousevan.
”Syysöljykasvien talvehtiminen näyttää kohtuulliselta. Alueellista vaihtelua on paljon: siinä missä toiset ovat joutuneet tekemään uusintakylvöjä, on myös keskinkertaisia ja hyviäkin kasvustoja. Odotukset ovat kuitenkin positiiviset”, kertoo Apetitin kehitysasiantuntija Mikko Kaase.
Viime päivinä lämmennyt sää on vauhdittanut peltojen kuivumista ja kylvöt ovat lähteneet kunnolla käyntiin.
"Kevätrapseja on päästy jo kylvämään ja nyt toiveissa olisikin sopivia sateita, jotta kasvuun lähtö olisi nopeaa. Kevätrypsien kanssa ei ole vielä kiire ja totutusti rypsit kylvetään viljankylvöjen jälkeen. Rypsin myöhästytystä kylvöstä on saatu paljon hyviä kokemuksia, mutta riittävän kosteuden kanssa kannattaa olla tarkkana”, Kaase toteaa.
*Vilja-alan yhteistyöryhmä, Kylvöalakysely 2/2024
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuuspäällikköApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lue lisää: apetit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia22.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.
The nutritional recommendations emphasize a plant-based diet – plant protein BlackGrain is used to improve the characteristics of food products22.11.2024 10:30:00 EET | Press release
The significance of plant-based diet is emphasized in nutritional recommendations. Adding vegetables to the diet is recommended for both health and environmental reasons. The amount of Finnish plant proteins could be increased considerably. The BlackGrain From Yellow Fields® plant protein answers to the recommended need. BlackGrain is an innovative food ingredient processed from turnip rape and rapeseed.
Kotimaisuus on suomalaisille tärkeä valintakriteeri kasviöljyn valinnassa – yli 40 prosenttia valitsee rypsi- tai rapsiöljyn terveellisyyden vuoksi13.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti kuluttajakyselyllä* suomalaisten käyttötottumuksia ja valintakriteerejä kasviöljyihin liittyen. Kotimaisuus, monikäyttöisyys ja terveellisyys ovat suomalaisten tärkeimmät syyt valita rypsi- tai rapsiöljy. Yli puolet suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa. Rypsi- tai rapsiöljyä käytetään enemmän kuin oliiviöljyä.
Apetit Rypsiöljy on nyt Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy6.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Apetit rypsiöljyn nimi muuttuu Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyksi. Tuote pysyy ennallaan. Nimenmuutokseen on vaikuttanut Ruokaviraston suositus muuttaa elintarvikkeiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyssä käytetään raaka-aineena kotimaista rypsiä ja rapsia. Muutoksen yhteydessä tuote tuodaan osaksi Apetit Kotimainen -tuoteperhettä. Apetitin vähittäiskaupassa myytävä rypsi- & rapsiöljy on aiemminkin puristettu 100-prosenttisesti kotimaisesta raaka-aineesta.
Apetitin uutuuksissa maistuvat lempeän tulinen nduja sekä mausteinen harissa21.10.2024 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin syksyn uutuudet tuovat pakastealtaseen lämpimiä makuja: pehmeän tulinen Superior Nduja-pepperonipizza, mehevän juustoinen Margherita-pizza tuplapakkauksessa, pehmeän Tomaattinen linssikeitto, mausteiset Falafel Harissa -pyörykät sekä värikäs Kotimainen Wok Satokausi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme