Menossa kesäksi töihin? Tarkista nämä!
Suuntaatko kesäksi töihin tai oletko aloittamassa ensimmäiset työt? Mahtavaa – näistä saat jo nuorena tärkeää työkokemusta tulevaisuudelle. Muista vielä perehtyä omiin ja työnantajasi oikeuksiin ja velvollisuuksiin, niin työt sujuvat mahdollisimman mukavasti.
1. Tee aina kirjallinen työsopimus
Työsuhteesta ja sen ehdoista kannattaa aina sopia kirjallisesti. Suullisesti sovittuja asioita on jälkikäteen vaikea todistaa, jos sinulla olisi jossakin vaiheessa eriävä käsitys työnantajasi kanssa siitä, mitä olette sopineet. Kirjallisesti tehdystä sopimuksesta on helppo tarkistaa, mitä on sovittu.
2. Sovi ainakin näistä työsopimuksessa
-
Milloin työsuhde alkaa ja päättyy? Onko työsuhde toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen?
-
Minkälaisia tehtäviä sinulla on?
-
Mikä on työaika?
-
Missä työ suoritetaan ja onko mahdollista tehdä etätyötä?
-
Millä perustein palkka määräytyy, kuinka paljon palkkaa maksetaan ja milloin on palkanmaksupäivä?
-
Mitä työehtosopimusta työsuhteessa sovelletaan?
Jos lisäksi sovit esimerkiksi tulospalkkiosta tai oikeudesta pitää vapaata kesällä, kannattaa nämäkin kirjata työsopimukseen.
Vaikka varsinaista kirjallista työsopimusta ei tehtäisikään, pitää työnantajan antaa työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, kun työaika on yli 12 tuntia neljänä peräkkäisenä viikkona.
3. Sinulla on oikeus perehdytykseen
Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja perehdyttää työntekijänsä työhön, työpaikan työolosuhteisiin, menetelmiin, työvälineisiin ja turvallisiin työtapoihin. Perehdytyksestä tulee huolehtia myös kesätyössä ja kesätöitä lyhyemmissäkin työrupeamissa.
Perehdytys auttaa sinua hoitamaan työsi mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti. Jos koet, että perehdytyksesi on jäänyt puutteelliseksi, kannattaa asia ehdottomasti ottaa esihenkilön kanssa puheeksi ja pyytää lisäperehdytystä. Tarvittaessa voit keskustella tilanteesta myös työpaikan työsuojeluvaltuutetun kanssa.
4. Tarkista palkkalaskelmat huolellisesti
Työnantajan pitää antaa työntekijälle palkkalaskelma jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Palkkalaskelmasta tulee käydä ilmi ainakin:
-
Maksetun palkan määräytymisperusteet
-
Palkan suuruus
-
Tehdyt työtunnit ja tuntipalkan määrä, jos työntekijällä on tuntipalkka
-
Mahdolliset lisät kuten sunnuntaikorvaukset tai iltalisät
-
Ennakonpidätyksen määrä sekä muut palkasta tehtävät vähennykset
Palkkalaskelma kannattaa tarkistaa huolellisesti heti, kun saat sen. Jos huomaat virheitä maksetussa palkassa, ota asia puheeksi työnantajasi kanssa heti. Näin virheet ja epäselvyydet on helpompi korjata kuin jos niihin palaa pidemmän ajan kuluttua.
5. Kesätyössäkin kertyy yleensä lomapäiviä
Lähtökohtaisesti työntekijälle kertyy työsuhteen aikana vuosilomaa. Useinkaan kesätyössä ei kuitenkaan pidetä vuosilomia työsuhteen aikana, vaan kertyneet lomat maksetaan työsuhteen päättyessä lomakorvauksena. Muista tarkistaa viimeisimmästä palkkalaskelmastasi, että lomakorvaus on maksettu! Huomioi myös, että joillain aloilla lomakorvaus saatetaan maksaa jokaisen palkan yhteydessä. Tällöin maksetun lomakorvauksen pitää näkyä jokaisessa palkkalaskelmassa.
6. Pyydä työtodistus
Kun työsuhde on päättynyt, on työntekijällä pyynnöstään oikeus saada kirjallinen työtodistus. Sitä kannattaa aina pyytää, koska siitä on varmasti hyötyä, kun jatkossa haet muita töitä.
Niin kutsuttu suppea työtodistus kertoo vain työsuhteen keston ja työtehtävän. Laajasta työtodistuksesta käy lisäksi ilmi työsuhteen päättymisen syy ja työnantajan arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä. Työnantaja ei saa antaa työntekijälle laajaa työtodistusta, ellei työntekijä sitä nimenomaisesti pyydä.
Työtodistukseen kirjattavien arvioiden on oltava totuudenmukaisia. Huomaathan kuitenkin, että sinulla ei ole oikeutta saada sisällöltään toisenlaista työtodistusta, vaikka työnantajan tekemä arvio ei olisi sinulle mieluisa.
7. Kysy suosittelijaa jatkoa varten
Mikäli työsuhteesi on sujunut hyvin, voit työtodistuksen lisäksi kysyä esihenkilöltäsi, voisiko hän toimia suosittelijanasi jatkossa. Suosittelijalla tarkoitetaan henkilöä, jonka voit ilmoittaa mahdolliselle uudelle työnantajalle. Rekrytointivaiheessa hän voi suostumuksellasi soittaa suosittelijallesi ja kysyä, minkälainen työntekijä olet. Suosittelija voi kertoa osaamisestasi, vahvuuksistasi ja hoitamistasi tehtävistä.
Muista myös tämä: liity työttömyyskassaan!
Työttömyyskassan jäsenyyttä kannattaa miettiä heti ensimmäisten kesä- tai osa-aikatöiden alkaessa. Jos jäät myöhemmin työttömäksi tai tulet lomautetuksi, voit työttömyyskassan jäsenenä hakea ansiosidonnaista päivärahaa. Ansiopäivärahan määrä riippuu palkasta, jota sait ennen työttömyyttä tai lomautusta. Keskimäärin se on noin kaksi kertaa suurempi Kelan maksamaan tukeen verrattuna.
Työttömyyskassaan ei voi liittyä työttömänä ja siksi on tärkeää ennakoida ja liittyä jäseneksi, kun olet palkkatöissä.
Yksi ansiopäivärahan saamisen ehdoista on työssäoloehto. Sinun on siis pitänyt olla töissä ennen työttömyyttä. Myös kesä- ja osa-aikatyöt kerryttävät työssäoloehtoa, joten siksi kassajäsenyys on jo monelle nuorellekin kannattavaa.
Syksyllä 2024 työssäoloehto tulee pidentymään nykyisestään lakimuutoksesta johtuen. Siksi on entistä tärkeämpi liittyä työttömyyskassaan heti, kun se on mahdollista. Silloin saa kaiken tehdyn työn talteen työssäoloehtoon ja pääsee ansioturvan piiriin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Andersson-FinneViestintäpäällikkö
Puh:050 348 1795elina.andersson-finne@ytkkassa.fiLauri HannusViestintäpäällikkö
Puh:044 459 6001lauri.hannus@ytkkassa.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. https://www.ytkpalvelut.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta YTK
Yli 18 000 vastaajan kyselytutkimus valmistui: kertoo kulutusaikeista, työpaikkojen löytämisestä ja työttömyyden uhasta14.11.2024 10:19:05 EET | Tiedote
Tulevat hankinnat, verkostojen merkitys ja ansiopäivärahan riittävyys – YTK:n suuri kyselytutkimus paljastaa, miten työikäiset suomalaiset tasapainottelevat arjen tarpeiden, työelämän haasteiden ja tulevaisuuden huolien keskellä.
Työnhakuun pääsee jatkossa jo kassan asiointipalvelusta8.11.2024 10:29:49 EET | Tiedote
Työttömyyskassat ovat perinteisesti saaneet maksaa jäsenilleen vain ansioturvaa, mutta kesällä tehty lakimuutos mahdollisti myös työnhakuun liittyvien palveluiden tarjoamisen jäsenille. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen yli puolen miljoonan jäsenen joukosta on tälläkin hetkellä yli 6 % eli 30-40 000 henkilöä työttöminä. Työnhakua helpottaville työkaluille on siis todellakin tarvetta.
YTK Työttömyyskassan jäsenmaksu ennakoi hitaasti toipuvaa taloutta25.10.2024 12:30:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2025 YTK Työttömyyskassan jäsenmaksu on 102 euroa, mikä on 3 euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna. Jäsenmaksun taso heijastaa hitaasti elpyvää taloutta.
YTK:n jäsenten työttömyys alimmillaan vuoteen – etenkin naisten työttömyys laski22.10.2024 07:45:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys laski syyskuussa merkittävästi, saavuttaen vuoden alimman tason, 5,7 %. Matkailu- ja rakennusalat näyttävät elpymisen merkkejä.
Lakimuutos muutti työttömyysturvan ehtoja – nuorten ja pätkätyöläisten oltava tarkkana8.10.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Ansiopäivärahan saaminen edellyttää jatkossa pidempää työskentelyaikaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme