Suomen riistakeskus

Laiduntavia kotieläimiä voidaan suojata petoaidalla

Jaa

Sähköistetty petoaita suojaa laiduntavia kotieläimiä suurpetojen hyökkäyksiltä. Suomen riistakeskus myöntää kotieläintilallisille maksuttomia petoaitamateriaaleja. Aidan pystytys ja ylläpito jää aina tilallisen vastuulle.

Lampaita laiduntamassa. Taustalla sähköaita ja vesistö.
Lampaita petoaidan sisällä. Jaakko Alalantela

Sähköistetty petoaita on tehokas tapa suojata laiduntavia kotieläimiä suurpetojen tekemiltä vahingoilta. Kotieläintilalliset voivat hakea maksutonta petoaitaa Suomen riistakeskukselta. Aidan myöntämisen tärkeimpänä ehtona on, että suojattavien eläinten korvausarvo ylittää petoaidan arvon. Kilometri petoaitaa maksaa noin 3 200 euroa. Sähköistä petoaitaa voi hakea riista.fi-sivulla olevalla hakemuksella.

Maksuttomat petoaidat kohdennetaan pääasiassa vahinkoalttiimmille kohteille eli lammastiloille. Aidan myöntämisessä huomioidaan myös alueen suurpetotilanne.

Petoaitamateriaaleja ei ole mahdollista saada Suomen riistakeskukselta, jos petoaitaamiseen voi saada tukea muusta lähteestä, esimerkiksi maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimuksen kautta.

Petoaita on tehokas, mutta työläs suojauskeino

Toimiakseen tehokkaasti petoaita tulee rakentaa huolella annettujen ohjeiden mukaisesti. Lisäksi aitaa tulee huoltaa riittävän usein toiminnan varmistamiseksi. Petoaita pystytetään aina pitkäaikaiseksi suojausratkaisuksi, eikä sen toistuva siirtäminen ole kannattavaa.

- Petoaita on työläs ylläpitää, eikä se sovi kaikille laitumille. Tilallinen vastaa aidan pystytyksestä, kunnossapidosta ja kasvillisuuden niittämisestä. Pienikin heikkous suojauksessa voi tarjota pedolle pääsyn laitumelle, riistasuunnittelija Teemu Lamberg Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Petoaidan kuntoa tulee seurata tiiviisti koko laidunkauden ajan. Tärkeimpänä huoltotoimenpiteenä on varmistaa, että aita on ehjä ja aidassa oleva jännite on riittävä tuottamaan petoeläimen karkottavan voimakkaan iskun. Työläintä ylläpidossa on alimman johtimen alla kasvavan maadoittavan kasvuston niitto.

Petoaita ei sovi jokaiselle laitumelle. Esteinä pystytykselle voivat olla esimerkiksi laajat monimuotoiset laidunalueet tai saaristo-olosuhteet.

Vahingon tapahduttua

Suurpetovahinkotapauksissa tulee viipymättä ilmoittaa paikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Vahingon tapahduttua kannattaa soittaa myös petoyhdyshenkilölle, joka pystyy auttamaan vahingon aiheuttajan selvittämisessä.

Kirjallinen korvaushakemus on jätettävä maaseutuelinkeinoviranomaiselle kuukauden kuluessa vahingon arvioinnin valmistumisesta. Ruokavirasto korvaa kotieläinvahingot täysimääräisenä riistavahinkolain mukaisesti.

Lisätietoa ja hakemus https://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/riistavahinkojen-estaminen/suurpetovahinkojen-estaminen/

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot ja lisätietoa suurpetohavainnoista https://riista.fi/riistatalous/riistakantojen-seuranta/suurpetoseuranta/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sähköistetty petoaita hiekkatien laidassa
Sähköistetty petoaita
Lataa
Lampaita laiduntamassa. Taustalla sähköaita ja vesistö.
Lampaita petoaidan sisällä.
Lataa

Linkit

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye