"Uusi tietokirja auttaa kohtaamaan digitaalista vihaa ja väkivaltaa ”
Vihainen puhe on levinnyt verkkoalustoilla ja erilaiset häiriköinnin muodot ovat arkipäiväistyneet ajassamme. Uusi teos ohjaa sanallisen ja psykologisen väkivallan kohtaamiseen verkossa ja antaa välineitä inhimillisemmän vuorovaikutuksen puolustamiseen. "Verbaalinen väkivalta verkossa" on tutkija Severi Hämärin ensimmäinen kokonainen tietokirja aiheesta. Aiemmin hän on kirjoittanut samasta lähtökohdasta mm. palkitussa teoksessa "Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus" (Vastapaino 2020).

Pahantahtoisen häiriköinnin kohteeksi voi joutua lähes kuka vain, sillä arki löytyy sosiaalisesta mediasta. Vaikka verkko luo välillemme etäisyyttä, olemme siellä paljaampia kuin koskaan. Mielipiteemme, työmme, vitsimme näkyvät ja leviävät kymmenien, satojen, jopa tuhansien pariin.
Verbaalinen väkivalta on vallankäyttöä. Sillä pyritään vaikuttamaan toisiin tuottamalla epämiellyttäviä ja kivuliaita tunteita kiusaamalla, ahdistelemalla, loukkaamalla, häpäisemällä tai nimittelemällä. Severi Hämäri soveltaa viestinnän- ja väkivallantutkimusta, psykologiaa sekä yhteiskuntafilosofiaa verkkovihan juuriin pääsemiseksi. Teos tarkastelee verbaalisen väkivallan merkitystä yhteiskunnan kannalta, tarjoten keinoja tarttua yhteen aikamme ongelmista tehokkaasti niin yksilönä, yhteisöinä kuin yhteiskuntana.
Kirja on kannanotto inhimillisen vuorovaikutuksen ja ihmisyyttä kunnioittavan käyttäytymisen puolesta. Teoksen on kuvittanut sarja- ja pilakuvia mm. Helsingin Sanomiin, Ilta-Sanomiin ja Turun Sanomiin piirtävä sarjakuvataiteilija Jyrki Vainio.
Severi Hämäri (s.1977) on yksi vuoden 2020 Tiedekirja -palkitun Esa Väliverronen ja Kai Ekholm (toim.) Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus -kirjan (Vastapaino, 2020) kirjoittajista.
Vuoden tiedekirjapalkinto 2020https://tiedekustantajat.fi/tiedotteet/vuoden-tiedekirja-2020-on-tieteen-vapaus-tutkijan-sananvapaus/
Hämäri opettaa puhetaitoa ja tutkii filosofiaa. Hän on aikuiskasvattaja, dialogiammattilainen sekä Suomen vanhimman ajatuspajan, vuonna 1968 perustetun Kriittisen korkeakoulun puhetaidon sekä tietokirjoittamisen vastaava opettaja.
Hämärin työ mm. Erätauko-dialogimenetelmän kehittämisen parissa toi Kriittiselle korkeakoululle vuoden Erätauko-säätiön vuoden 2021 Dialogiteko-tunnustuksen.
"Verbaalinen väkivalta verkossa" julkistetaan 18.6. klo 18 Tekstin talossa (Lintulahdenkatu 3). Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen PENin kanssa, jonka Vihapuhetyöryhmässä Severi Hämäri on osallistunut PEN Internationalin rauhankomitealle valmistetun Vihapuhetyökalupakin <https://www.suomenpen.fi/en/vihapuhetyokalupakki/> kirjoittamiseen ja toimittamiseen vuonna 2022.
Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: Anita Salo
anita@basambooks.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anita SaloViestintävastaavaBasam Books Oy
Viestintä, sosiaalinen media, tiedotteet, arvostelukappaleet
Kuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
Uudessa lastenkirjassa hölmöläiset keksivät lisää aikaa21.3.2025 10:58:16 EET | Tiedote
Hölmöläiset keksivät ratkaisun pidentää vuorokautta kahdella tunnilla! Hölmöläiset panevat kodin 100 salasanaa löydettävään järjestykseen. Kun hölmöläinen rakastuu, hän hempeilee sanomalla "koodaa mut auki". Kirjailija Pamela Mandart ja virolainen kuvittaja Andresin yhteistyö jatkuu uutuuskirjassa "Hölmöläisten salasanasähellykset."
"Viides polvi" – Perhesiteiden ja historian vaikutus nykypäivään21.3.2025 08:22:00 EET | Tiedote
Pekka Pudaksen "Viides polvi" on teos, joka käsittelee vahvasti perhesiteitä ja sukupolvien välistä suhdetta. Kirja tarkastelee, miten perhehistorian vaikutukset heijastuvat nykypäivään ja miten menneisyys muokkaa yksilön identiteettiä. Sen keskeisiin teemoihin kuuluvat myös identiteetin etsiminen ja yhteiskunnallisten sekä kulttuuristen muutosten vaikutus ihmiseen ja hänen valintoihinsa.
Tiibetinbuddhalaismunkki Mingyur-rinpochelta koskettava teos henkisestä kasvusta ja elämän haasteista6.3.2025 08:22:00 EET | Tiedote
"Munkki joka rakastui maailmaan" on tiibetinbuddhalaisen munkki Mingyur-rinpocheen jännittävä ja koskettava teos, joka käsittelee elämän haasteita, tunteiden kohtaamista ja henkistä kasvua. Kirja tarjoaa lohtua ja inspiraatiota arkeen. Teoksen on suomentanut Soili Takkala. Lisätietoja: anita@basambooks.fi.
”Hiiri ja mustikka”-kirja jatkaa lukuinnon ilosanomaa uudessa kirjasarjassa!25.2.2025 12:45:00 EET | Tiedote
MI-NÄ LU-EN -kirjasarjan seuraava osa ”Hiiri ja mustikka” innostaa lapsia lukemaan lukutaidon alkumetreiltä lähtien. MI-NÄ LU-EN -kirjasarja on suunnattu juuri lukemaan oppineille lapsille. Kirjat ovat saaneet innostuneen vastaanoton, sillä tällaisia kirjoja ei ole ennen ollut! Suuraakkosin tavutetut tarinat tekevät lukemisesta helppoa ja sujuvaa. Iloiset kuvat tukevat lukemista ja tekevät lukukokemuksesta hauskan ja palkitsevan. Kirjojen sisältö on huolellisesti rakennettu tukemaan lukutaidon kehitystä. Lapsi saa onnistumisen elämyksen kokonaisen kirjan luettuaan!
Uusi ”Hiiri & hilla" -kirja innostaa lasta lukemaan heti lukutaidon alkumetreiltä lähtien!23.1.2025 08:16:00 EET | Tiedote
Vihdoin lukutaidon alkumetreille löytyy sopivan tasoista luettavaa! MI-NÄ LU-EN - kirjasarja on suunniteltu juuri lukemaan oppineille lapsille ja Hiiri ja hilla on sen ensimmäinen osa. Tämä kirjasarja on loistava valinta tuoreille lukijoille, sillä suuraakkosin tavutetut tarinat tekevät lukemisesta helppoa ja sujuvaa. Kirjojen sisältö on huolellisesti rakennettu tukemaan lukutaidon kehitystä. Kirjoissa on hauskoja ja värikkäitä kuvia, jotka herättävät lasten mielenkiinnon ja tekevät lukukokemuksesta iloisen ja palkitsevan. Lapsi saa onnistumisen elämyksen kokonaisen kirjan luettuaan!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme