Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Ungdomsenkät: Oron för att arbetslivet är för tungt fortsätter att öka

Dela

De ungas oro för att arbetslivet är alltför tungt fortsätter att öka. Samtidigt är allt fler intresserade av entreprenörskap. Det framgår av den färska NYT Ungas framtidsrapport. Undersökningsresultaten speglar bredare utvecklingstrender i samhället, till exempel ungas försämrade delaktighet, differentieringen utifrån de ungas hembakgrund och kön samt den allmänna osäkerheten i fråga om framtiden.

Ung företagsamhet och ekonomi NYT

De ungas intresse för sommarjobb är fortsatt starkt och fler unga än tidigare tror på sin förmåga att klara sig i arbetslivet. I år svarade nästan 5 000 unga i högklasserna i grundskolan och i andra stadiet på enkäten för Framtidsrapporten, som görs varje år. Enkäten genomfördes av Taloustutkimus.

Enligt Framtidsrapporten är unga mer oroade för framtidens arbetsliv i dag än före pandemin. I vår uppgav bara 53 procent att de såg fram emot arbetslivet med entusiasm, jämfört med 82 procent år 2018. Totalt 37 procent av eleverna i högklasserna och i andra stadiet var rädda för att framtidens arbetsliv blir för tungt. Samtidigt tror allt färre att de kommer att hitta sin plats i arbetslivet (2024: 69 %, 2018: 88 %).

Det är dock positivt att de ungas upplevelse av att de har de färdigheter som arbetslivet kräver har blivit starkare. För mer ingående information, se undersökningsresultaten (pdf).

De som svarat på framtidsrapporten är fortfarande så unga att de har rätt begränsad erfarenhet av arbetslivet. Rapporten år 2023 visade att de ungas oro för arbetslivet påverkas bland annat av den bild av arbetslivet som de unga fått av föräldrarna och genom den offentliga debatten. Resultaten av enkäten i år visar att om en ung person upplevt att föräldrarna gillar sina jobb, hade detta ett signifikant positivt samband med en mer positiv arbetslivsorientering.

De unga verkar vara mest bekymrade över om deras lön kommer att räcka till. Hela 47 procent av alla svarande var oroliga för sin utkomst. Totalt 43 procent var rädda för att arbetslivet skulle ta för mycket tid från fritiden. Oron för arbetslivet är särskilt uttalad bland flickor.

Allt fler unga är intresserade av entreprenörskap

Svaren på enkäten visar att intresset för entreprenörskap ökar. Hela 45 procent av de svarande uppgav att de skulle kunna arbeta som företagare, vilket motsvarar en ökning med fem procentenheter jämfört med året innan. Fler unga ansåg dessutom att entreprenörskap är viktigt för samhället. Till exempel 83 procent av gymnasieeleverna ansåg att företagen är viktiga för samhället mot 69 procent för ett år sedan.

exempel föräldrarnas utbildningsbakgrund hade inget signifikant samband med svaren. Å andra sidan verkar unga som är intresserade av entreprenörskap förenas av en optimistisk inställning och företagsamma arbetslivsvärderingar. De tilltalas till exempel av möjligheterna att fatta beslut, leda, jobba självständigt och flexibelt samt lära sig nya saker hela tiden. Föräldrarnas bakgrund som företagare hade också ett positivt samband med detta intresse.

Könsskillnaderna återspeglades tydligt i företagarorienteringen bland de unga. Sammanlagt 57 procent av pojkarna sade att de skulle kunna arbeta som företagare. För flickor var siffran 35 procent och för personer i kategorin övriga 38 procent.

Unga har goda erfarenheter av sommarjobb

De årliga framtidsrapporterna visar att intresset bland unga att söka sig till sommarjobb har ökat. År 2024 hade 72 procent av de svarande för avsikt att söka sommarjobb (år 2021: 65 procent). Flickor funderade något mer på att söka sommarjobb än de andra könen, och andelen unga som hade för avsikt att söka sommarjobb var störst i stadsnära landsbygdsområden (78 %) och minst i innerstadsområden (67 %). För mer ingående regionala uppgifter se enkätens resultat (pdf).

Unga får sina första erfarenheter i arbetslivet framför allt genom PRAO och sommarjobb. Enligt Framtidsrapporterna har unga haft mycket positiva erfarenheter av både PRAO och sommarjobb. Totalt 72 procent av de svarande i vårens enkät upplevde att de hade fått ett varmt välkomnande på sommarjobbet och endast 8 procent var besvikna på attityderna och värderingarna på arbetsplatsen.

Det finns ändå plats för förbättring, eftersom endast 49 procent ansåg att de fått tillräckligt med uppmuntran på sommarjobbet. Bristen på uppmuntran och uppskattning lyftes fram särskilt bland svarande med invandrarbakgrund och i könsgruppen övriga.

Sammanlagt 62 procent av alla unga upplevde att de hade fått tillräckligt med vägledning på sommarjobbet. I det här området behövs förbättringar eftersom de första arbetserfarenheterna är viktiga för unga och målet bör vara att alla unga upplever att de fått tillräckligt med uppmuntran och vägledning.

Differentieringen i samhället syns i ungas arbetslivsorientering

I NYT Ungas framtidsrapport syns den differentiering som pågår i samhället särskilt i de ungas arbetslivsorientering. Unga som hade en positiv arbetslivsorientering trodde på sina egna möjligheter och på sin förmåga att lyckas i arbetslivet, och de såg sin framtid i ett mer positivt ljus. Den positiva orienteringen hade också en klar koppling till de ungas intresse för sommarjobb och till bättre sommarjobbserfarenheter.

Hos unga med en svagare arbetslivsorientering betonades däremot arbetslivets hotbilder och en svagare tro på de egna möjligheterna. En mindre andel av dem planerade att söka sommarjobb och de hade också mer negativa sommarjobbserfarenheter.

Kopplingen mellan arbetslivsorienteringen och delaktigheten lyftes starkt fram i Framtidsrapporten 2024. I Framtidsrapporten användes en av THL utvecklad indikator för delaktighet, som bland annat kartlägger om en person upplever sig vara till nytta för andra människor eller får positiv respons på sina handlingar. Av de unga som hade mycket hög delaktighet hade 81 procent också en positiv arbetslivsorientering, medan mycket låg delaktighet hade en koppling till svagare arbetslivsorientering.

I NYT Framtidsrapporten hade resultaten av indikatorn för delaktighet en koppling till de ungas upplevelse av ekonomiskt välmående, föräldrarnas arbetssituation och utbildning samt till de ungas skolframgång. Rapporten pekar på en liten nedgång i ungdomarnas upplevelse av delaktighet, när resultatet jämförs med resultaten för Hälsa i skolan-enkäten som gjorts under tidigare år och som också använder THL:s indikator för delaktighet.

Differentieringen bland unga syns också i upplevelsen av tillhörighet: upplevelsen av tillhörighet med samhället i Finland och skolgemenskapen har minskat. I stället upplever fler unga tillhörighet med den mindre gemenskap som föräldrarna representerar.

Skillnaderna mellan könen syns i uppfattningarna om viktiga värderingar i arbetslivet

Enligt rapporten är de ungas viktigaste värderingar i arbetslivet skäliga arbetstider och en säker miljö, goda kolleger och ledare, bra lön och möjlighet att använda sitt kunnande. Jämfört med enkäten år 2022 har det skett en mindre ökning i de mest individcentrerade arbetslivsvärderingarna, medan värderingar som anknyter till ansvar och arbetslivets kvalitet har minskat något i betydelse.

Enligt resultaten är de ungas uppfattningar om vad som är viktigt i arbetslivet rätt könsbundna. Flickornas svar betonar mer teman som gäller gemenskap och ansvar (t.ex. skäliga arbetstider, möjligheten att hjälpa andra, miljöhänsyn). Pojkarna, å andra sidan, lägger större vikt till exempel vid förmågan att fatta beslut och leda, arbetets flexibilitet och arbetslivsvärderingar som anknyter till självständighet.

I fråga om arbetslivsfärdigheter betraktar de unga samarbetsförmåga, problemlösning och stresstålighet som särskilt viktiga färdigheter för framtiden. Rapporten visar att svaren är rätt könsbundna även i fråga om färdigheterna.

Flickor lägger större vikt till exempel vid förmåga att samarbeta och att möta och respektera mångfald. Pojkar lägger större vikt till exempel vid fysisk styrka och förmåga att använda ny teknik än de övriga som svarade.

Lauri Vaara, specialsakkunnig vid Ung företagsamhet och ekonomi NYT, betecknar uppgifterna om differentieringen av de ungas erfarenheter av arbetslivet i fråga om framtidstro, upplevelser av delaktighet och uppfattningar om viktiga arbetslivsfärdigheter som betydande undersökningsresultat.

”Resultaten visar att den allmänna differentieringen av värderingarna också återspeglas i de ungas arbetslivsvärderingar. De olika bakgrunderna och värderingarna har kopplingar till de ungas erfarenheter och tankar om arbetslivet. Det gäller att ta bättre hänsyn till denna mångfald på arbetsplatserna, så att alla unga upplever att de får den uppmuntran och det stöd som de behöver”, sammanfattar Vaara framtidsrapportens teman.

Totalt 4 970 unga från högklasserna i grundskolan och andra stadiet svarade på enkäten för NYT Ungas framtidsrapport. Enkäten genomfördes av Taloustutkimus. Sammanlagt 72 procent av de svarande kom från högklasser, 19 procent från gymnasier och 9 procent från yrkesskolor.

Öppna resultaten av NYT Ungas framtidsrapport (pdf)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utvecklingen av ungas förväntningar på arbetslivet från 2018 till 2024
Utvecklingen av ungas förväntningar på arbetslivet från 2018 till 2024
Ung företagsamhet och ekonomi NYT
Ladda ned bild
Orosmoment som gäller arbetslivet per kön 2024
Orosmoment som gäller arbetslivet per kön 2024
Ung företagsamhet och ekonomi 2024
Ladda ned bild
Allt fler unga är intresserade av entreprenörskap
Allt fler unga är intresserade av entreprenörskap
Ung företagsamhet och ekonomi NYT
Ladda ned bild
Erfarenheter av sommarjobb, personer med invandrarbakgrund
Erfarenheter av sommarjobb, personer med invandrarbakgrund
Ung företagsamhet och ekonomi NYT
Ladda ned bild
Förändring i ungdomarnas upplevelse av tillhörighet. Decimaltalen i tabellen anger medelvärdet av svaren på skalan 1–5, där 5 = helt av samma åsikt.
Förändring i ungdomarnas upplevelse av tillhörighet. Decimaltalen i tabellen anger medelvärdet av svaren på skalan 1–5, där 5 = helt av samma åsikt.
Ung företagsamhet och ekonomi NYT
Ladda ned bild
Skillnader i de olika könens arbetslivsvärderingar
Skillnader i de olika könens arbetslivsvärderingar
Ung företagsamhet och ekonomi NYT
Ladda ned bild
De viktigaste arbetslivsfärdigheterna per kön 2024
De viktigaste arbetslivsfärdigheterna per kön 2024
Ung företagsamhet och ekonomi NYT
Ladda ned bild

Länkar

Ung företagsamhet och ekonomi NYT

Ung företagsamhet och ekonomi (Nuorten yrittäjyys ja talous NYT) erbjuder tjänster som stöder arbetslivs-, ekonomi- och företagsamhetsfärdigheter för skolor, läroanstalter och kommuner. Vår målsättning är att alla barn och unga får en möjlighet att lära sig viktiga framtidskunskaper, oavsett utgångspunkter. Vi strävar efter att barn och unga har färdigheter att bemöta det föränderliga arbetslivet, kan hantera den egna ekonomin och känna igen sina styrkor. 

Andra språk

Följ Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Det finska mästerskapet för unga företagare gick till Etu-Töölön lukio: Hunajaheput NYT tog segern i Våga vara företagsam-finalen25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Hunajaheput NYT från Helsingfors utsågs till årets bästa NYT-företag i Våga vara företagsam-finalen, som ordnades i Helsingfors 24–25.4. I finalen i Finlands största entreprenörskapstävling för unga deltog nästan 60 övningsföretag och sammanlagt cirka 200 unga från grundskolor och läroanstalter i andra stadiet från hela Finland. På evenemanget utsågs också årets Miniföretag, som är BuzzNest från Kesämäen koulu i Villmanstrand. Evenemanget ordnades av Ung företagsamhet och ekonomi NYT. Länken till evenemangets foton finns i slutet av pressmeddelandet.

Nuorten yrittäjien Suomen mestaruus Etu-Töölön lukioon: Uskalla Yrittää -finaalin voitti Hunajaheput NYT25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Helsingissä 24.–25.4. järjestetyssä Uskalla Yrittää -finaalissa vuoden parhaaksi NYT-yritykseksi valittiin helsinkiläinen Hunajaheput NYT. Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui lähes 60 harjoitusyritystä ja yhteensä noin 200 nuorta peruskouluista ja 2. asteen oppilaitoksista eri puolilta Suomea. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden Pikkuyritys, BuzzNest Kesämäen koulusta Lappeenrannasta. Tapahtuman järjesti Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Linkki tapahtuman valokuvakansioon on tiedotteen lopussa.

Inbjudan: Unga företagare tävlar om finskt mästerskap på Våga vara företagsam-finalen 24–25.4.202411.4.2024 07:45:33 EEST | Tiedote

Välkommen till finalen i Finlands viktigaste entreprenörskapstävling för unga, som ordnas 24–25.4.2024 i Mall of Tripla, Helsingfors. I finalen tävlar totalt 57 övningsföretag som grundats av unga företagare runt om i Finland. På evenemanget ordnas en mässa där unga som går i högklasserna och andra stadiet presenterar produkter och tjänster som de utvecklat. Mässan är öppen för alla som besöker köpcentret.

Kutsu: Nuoret yrittäjät kilpailevat Suomen mestaruudesta Uskalla Yrittää -finaalissa 24.–25.4.202411.4.2024 07:45:33 EEST | Tiedote

Tervetuloa Suomen merkittävimmän nuorten yrittäjyyskilpailun finaalitapahtumaan 24.–25.4.2024 Helsinkiin, Mall of Triplaan. Finaaliin saapuu kilpailemaan yhteensä 57 nuorten harjoitusyritystä eri puolilta Suomea. Yläkouluissa ja 2. asteella opiskelevat nuoret esittelevät tapahtumassa ideoimiaan tuotteita ja palveluita kaikille kauppakeskuksen kävijöille avoimessa messutapahtumassa.

Tävlingen Våga vara företagsam för unga: 11 företag från Nyland fortsätter till finalen6.3.2024 18:22:30 EET | Tiedote

Sammanlagt 70 övningsföretag som unga grundat (NYT-företag) och över 200 unga från Nyland deltog i det regionala Våga vara företagsam-evenemanget i Vanda. Det regionala evenemanget är en del av en riksomfattande evenemangshelhet och ordnades den 6 mars 2024. Bland de deltagande företagen valde juryn, som bestod av experter från företagsvärlden, totalt 11 företag som fortsätter till finalen i Helsingfors i april. Studerande i högklasserna och i andra stadiet presenterade sina företags produkter och tjänster på Våga vara företagsam-evenemanget på köpcentret Myyrmanni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye