Suolistosyövän riski kasvaa Suomessa etenkin alle 50-vuotiailla
Sairastumisriskiä paksu- ja peräsuolisyöpiin lisää ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, prosessoituja lihavalmisteita ja alkoholia sekä vain vähän kuituja
Suolistosyövät ovat rinta- ja eturauhassyövän jälkeen suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpä. Tällä hetkellä uusia paksu- ja peräsuolisyöpiä löydetään vuosittain noin 4 000. Suolistosyöpien määrät ovat kuitenkin kasvussa. Ennusteiden mukaan vuonna 2040 tapauksia todetaan jo yli 5 000.
- Suolistosyöpä yleistyy etenkin alle 50-vuotiailla. Alle 50-vuotiaiden syöpävaara on kasvanut 2000-luvulla 40 prosenttia. Sitä vanhemmilla syöpävaara on kasvanut 20 prosenttia, kertoo Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä.
Enemmän kuituja, vähemmän punaista lihaa
Suolistosyövän ehkäisyssä kulmakiviä ovat liikunta, ylipainon välttäminen ja terveellinen ruokavalio.
Suolistosyövän riskitekijöiksi on tunnistettu runsaasti punaista lihaa ja erityisesti prosessoituja lihavalmisteita ja vähän kasviksia sisältävä ruokavalio. Myös alkoholi lisää suolistosyövän riskiä. Puolestaan runsaasti kuituja ja täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio alentaa riskiä sairastua suolistosyöpään.
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa siis syövänkin ehkäisyssä. Suomalaisten kuidun saannissa on parantamisen varaa ja punaisen lihan ja lihavalmisteiden käyttöä tulisi vähentää.
Ruokavaliotaan voi muuttaa yksinkertaisilla arjen valinnoilla myös kesällä
Kesä voi vaikuttaa ruokatottumuksiin. Loma ja lämmin sää muuttavat elämänrytmiä ja ruokavaliota, ja samallla alkoholinkäyttö voi lisääntyä. Syöpäjärjestöjen erityisasiantuntija Taija Puranen kertoo, kuinka myös kesällä voi syödä maukkaasti painottaen kuitupitoisia ja kohtuudella lihaa sisältäviä ruokia.
- Kesästä ja hyvästä ruoasta voi nauttia hyvällä omallatunnolla, sillä ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Tiukat dieetit kannattaa unohtaa ja keskittyä monipuoliseen ja värikkääseen ruokavalioon. Terveellinen ruokavalio on myös maukasta.
Hyvä tapa varmistaa kuidun saanti on valita aina täysjyvätuotteita. Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä, mieluummin enemmän.
- Pelkillä salaatinlehdillä suositus ei toteudu, vaan kasvikset ja juurekset kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruoanlaittoa. Kesäloma voi olla hyvä aika kokeilla uusia reseptejä ja lisätä värikkäitä kasviksia ruokavalioon, kun kotimaisia kasviksia ja marjoja on saatavilla. Kesälomahaaste voisikin olla: nauti vähintään viittä väriä päivässä, Puranen suosittelee.
Myös kesällä on tärkeää muistaa lihan ja alkoholin kohtuukäyttö. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan punaisen lihan käyttöä tulisi rajoittaa enintään 350 grammaan viikossa. Puranen suosittelee kokeilemaan lihan sijaan terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten kalaa ja erilaisia kasviproteiininlähteitä.
Euroopan Syöpäviikkoa vietetään 25.–31.2023. Syöpäjärjestöt haluaa muistuttaa, kuinka tärkeä on tukea ihmisten terveellisiä elintapavalintoja. Lisätietoa löydät osoitteesta www.ilmansyopaa.fi/
Tutkimuslähteitä
Pitkäniemi J, Ryynänen H, Tanskanen T, Malila N, Seppä K. Paksu- ja peräsuolisyövän ilmaantuvuus kasvaa alle 50-vuotiailla. Suom Lääkäril 2024;79:e39222 www.laakarilehti.fi/e39222 [Viitattu 23.4.2024]
World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project: Diet, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer. Summary of Strong Evidence. Osoitteessa: wcrf.org/cupmatrix https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/interactive-cancer-risk-matrix/ [Viitattu 23.5.2024]
Yhteyshenkilöt
Taija PuranenErityisasiantuntija
Puh:050 401 1443taija.puranen@cancer.fiKarri SeppäTutkimuspäällikköSuomen Syöpärekisteri
Puh:050 441 8556karri.seppa@cancer.fiJanne HuovilaViestinnän asiantuntijaSyöpäjärjestöt
Puh:050 363 6278janne.huovila@cancer.fiSyöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Suomalaistutkimus paljasti uusia yhteyksiä sairauksien ja syöpäriskin välillä8.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kasvaingenetiikan tutkimuksen huippuyksikön uusi tutkimus tarkasteli syvällisesti muiden sairauksien yhteyttä syöpäriskiin.
Toivoa antava syöpätutkimus ja -työ kaipaavat pitkäjänteistä visiota11.12.2024 14:30:00 EET | Tiedote
Kun samoilla resursseilla pitää tuottaa enemmän, on syytä kuulla asiantuntijoiden arviota tarvittavista toimista.
Näin keuhkosyöpäpotilaiden hoitopolut eroavat toisistaan Suomessa2.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Ensimmäiset tiedot syövän laaturekisterin selvityshankkeesta kertovat, miten keuhkosyöpään sairastuvia hoidetaan diagnoosin jälkeen. Tiedon pohjalta tulee jatkossa pohtia, miten keuhkosyövän hoidolle asetetut tavoitteet saavutetaan koko Suomessa.
Näin keuhkosyöpäpotilaiden hoitopolut eroavat toisistaan Suomessa2.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Ensimmäiset tiedot syövän laaturekisterin selvityshankkeesta kertovat, miten keuhkosyöpään sairastuvia hoidetaan diagnoosin jälkeen. Tiedon pohjalta tulee jatkossa pohtia, miten keuhkosyövän hoidolle asetetut tavoitteet saavutetaan koko Suomessa.
Alle kolmannes suomalaista tunnistaa ylipainon syöpäriskiksi13.11.2024 16:12:57 EET | Tiedote
Suurin osa suomalaista ei tiedä, että ylipaino on usean syövän riskitekijä. Tämä selvisi tuoreessa kansalaiskyselyssä, joka toteutettiin osana yhteispohjoismaista projektia lasten lihavuuden ehkäisystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme