Målet med kliniska läkemedelsprövningar är att hitta ännu bättre behandlingar för patienterna
Nya medicinska uppfinningar testas i kliniska läkemedelsprövningar för att säkerställa läkemedlets effekt och säkerhet. Information om prövningar som söker deltagare i Finland finns på webbplatsen för Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.
"Den här veckan firas den kliniska läkemedelsprövningens vecka och vi vill påminna om prövningarnas betydelse också för patienterna", konstaterar Kaisa Sunela, sektionschef för Fimeas Kliniska prövningar.
Läkemedelsutvecklingen är en lång process
I läkemedelsutvecklingen testas idén om en ny läkemedelsmolekyl först med verktygsmolekyler, varefter man på datorn modellerar hur den förbinder sig till sitt avsedda objekt. Av lämpliga molekylfamiljer bildas kemiska föreningar, av vilka några förädlas till huvudutvecklingsobjekt. Därefter genomförs säkerhetsprov och om inga problem uppstår i proven överförs läkemedelsmolekylen till att undersökas på människor.
En klinisk läkemedelsprövning på människor indelas traditionellt i fyra faser. I undersökningarna i den första fasen utreds hur läkemedlet beter sig hos människor och hur det påverkar kroppen. I fas två söker man den bästa dosen genom att balansera effekten och biverkningarna. I fas tre säkerställs ännu den optimerade dosen och effekten jämförs med någon standardbehandling som används. Denna fas utgör ofta grunden för försäljningstillståndet för läkemedlet. Den fjärde fasen genomförs efter försäljningstillståndet och dess mål är att utreda vem som får den bästa nyttan av läkemedlet och varför.
Kliniska läkemedelsprövningar gynnar patienter och samhället
"Med hjälp av en klinisk läkemedelsprövning är patienterna de första som får tillgång till ett nytt läkemedel som det kan ta flera år innan det kommer ut på marknaden", påminner Kaisa Sunela. "Nya läkemedel är inte alltid bättre än standardbehandlingen, men när de är det kan det vara till betydande nytta för prövningsdeltagarens sjukdom. Läkarna lär sig att använda nya läkemedel i god tid och med hjälp av en forskningsplan som tydligt styr verksamheten."
I kommersiella undersökningar får sjukhusen prövningsläkemedlet och undersökningarna i anslutning till uppföljningen av behandlingen betalda av prövningens uppdragsgivare. På så sätt gynnas också samhället. Det har beräknats att en euro som använts för klinisk läkemedelsprövning ger nästan fyra euro tillbaka.
Fimea övervakar kliniska läkemedelsprövningar
Kliniska läkemedelsprövningar utvärderas av Fimea. Fimea stöder också den kliniska läkemedelsforskningen bland annat genom att ordna webbinarier för yrkesutbildade om aktuella forskningsfrågor samt genom att ge råd och handledning.
På Fimeas webbplats finns information om prövningar som söker deltagare i Finland. För närvarande innehåller webbplatsen information om cirka 50 prövningar, med hjälp av vilka de som är intresserade av att delta i prövningen kan kontakta forskarna.
Läkemedelsprövningar som söker deltagare
Det är frivilligt för uppdragsgivarna att publicera prövningarna på sidan, men alla prövningar ges möjlighet till det.
"Om man får bra med deltagare till kliniska läkemedelsprövningar, resulterar detta i en ökning av Finlands sedan tidigare goda forskningsanseende och fler prövningar. Då drar allt fler patienter nytta av nya innovationer", påminner Sunela.
Referenser:
Salonen R. Läkemedelsutvecklingen i går, i dag och i morgon. Sic 4/2014; 7-11. (www.julkari.fi)
Kontakter
Kaisa Sunela, sektionschef, tfn 029 522 3401
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fimea.fi
Fimea är ett centralt ämbetsverk som lyder under social- och hälsovårdsministeriet och som har till uppgift att främja befolkningens hälsa och säkerhet genom att övervaka läkemedel, medicintekniska produkter, blod- och vävnadspreparat, biobanker samt genom att utveckla läkemedelsområdet.
Andra språk
Följ Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Fimea påminner: Läkemedel som man inte själv behöver ska inte säljas eller användas av andra11.11.2024 07:30:00 EET | Pressmeddelande
I hushållen blir det då och då kvar användbara läkemedel i skåpen som inte längre behövs. Fimea påminner om att försäljning av läkemedel endast är tillåten för apotek och att det inte heller är en bra idé att donera onödiga läkemedel.
Fimea muistuttaa: Itselle tarpeeton lääke ei kuulu myytäväksi tai muiden käytettäväksi11.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Kotitalouksiin jää silloin tällöin varastoon vielä käyttökelpoisia lääkkeitä, joille ei enää ole tarvetta. Fimea muistuttaa, että lääkkeiden myyminen on sallittua vain apteekeille eikä tarpeettomien lääkkeiden lahjoittaminenkaan ole hyvä ajatus.
Fimea issues a reminder: A medicine that is unnecessary to you is not to be sold or used by others11.11.2024 07:30:00 EET | Press release
Sometimes, usable medicines that are no longer needed are left over in households. Fimea points out that selling medicines is only allowed for pharmacies, and donating unnecessary medicines is not a good idea either.
Utredningen av försäljningskanalen för egenvårdsläkemedel betonar en säker och ändamålsenlig läkemedelsförsäljning3.10.2024 11:33:31 EEST | Pressmeddelande
Arbetsgruppen som tillsatts av social- och hälsovårdsministeriet för att utvärdera utvidgningen av försäljningskanalen för egenvårdsläkemedel har publicerat sin utredning. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea är nöjd med arbetsgruppens gemensamma åsikt om att läkemedelssäkerheten och en lyckad läkemedelsbehandling måste säkerställas när försäljningskanalen för egenvårdsläkemedel eventuellt utvidgas utanför apoteken. – Arbetsgruppens syn stöder regeringsprogrammets viktiga mål om att säkerställa en rationell läkemedelsbehandling när reformer genomförs. Som nationell myndighet med ansvar för läkemedelstillsyn och läkemedelssäkerhet har Fimea till uppgift att säkerställa att kundens rätt till läkemedelsrådgivning och en säker läkemedelsbehandling bevaras även i reformerna, konstaterar Fimeas överdirektör Eija Pelkonen. Genomförandet av läkemedelsrådgivning ska förberedas omsorgsfullt I december i fjol tillsatte social- och hälsovårdsministeriet en arbetsgrupp som
Itsehoitolääkkeiden myyntikanavaselvitys korostaa turvallista ja tarkoituksenmukaista lääkemyyntiä3.10.2024 11:33:31 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamista arvioinut työryhmä on julkaissut selvityksensä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on tyytyväinen työryhmän yhteiseen näkemykseen siitä, että itsehoitolääkkeiden mahdollisessa myyntikanavan laajentamisessa apteekkien ulkopuolelle on varmistettava lääkitysturvallisuus ja lääkehoitojen onnistuminen. – Työryhmän näkemys tukee hallitusohjelman tärkeää tavoitetta rationaalisen lääkehoidon varmistamisesta uudistuksia tehtäessä. Kansallisena lääkevalvonnasta ja -turvallisuudesta vastaavana viranomaisena Fimean tehtävänä on varmistaa, että asiakkaan oikeus lääkeneuvontaan ja turvalliseen lääkehoitoon säilyy uudistuksissakin, toteaa Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen. Lääkeneuvonnan toteuttaminen valmisteltava huolella STM:n asettaman työryhmän valmistelemaan hallitusohjelman itsehoitolääkkeitä koskevan kirjauksen toteuttamista viime joulukuussa. Työryhmän tarkoituksena on ollut valmistella joid
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum