Jytyn liittovaltuusto: Suomen on edistettävä pikaisesti palkka-avoimuusdirektiivin saattamista lainsäädäntöön – ”Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin”
Hallituksen on saatettava voimaan EU:n palkka-avoimuusdirektiivi viimeistään vuoden 2026 aikana. Ammattiliitto Jyty ehdottaa ottamaan mallia Ruotsista, jossa asetettiin selvityshenkilö valmistelemaan direktiivin toimeenpanoa jo syksyllä 2023.
Euroopan parlamentti hyväksyi palkka-avoimuusdirektiivin vuonna 2023. Jäsenvaltioiden on saatettava direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään viimeistään vuonna 2026. Direktiivin tavoitteena on edistää samapalkkaisuutta sekä lisätä palkkauksen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Suomessa naisten ja miesten välinen yleinen palkkaero on 16 %, kun EU:ssa ero on keskimäärin 13 %.
– Sukupuolten välinen palkkaero on Suomessa ikuisuusongelma, jonka korjaamiseksi ei ole ollut riittävää tahtotilaa. Nyt EU:n täytyy sitten kirittää meitä asian hoitamiseksi, sanoo Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.
Edellisten hallitusten aikana palkka-avoimuutta pyrittiin edistämään lakimuutoksin, mutta ne kaatuivat työnantaja- ja yrittäjäjärjestöjen vastustukseen.
Jytyn liittovaltuusto toivoo, että tällä hallituskaudella palkkatasa-arvoon puututtaisiin tehokkaammin, mutta valitettavasti hallitusohjelman perusteella kovin ponnekkaita toimia ei ole luvassa. Hallitusohjelmassa todetaan lyhyesti, että hallitus edistää palkka-avoimuutta EU-direktiivin minimisäännösten mukaisesti.
– Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin. Halutessamme pystymme parempaan, huomauttaa Jytyn liittovaltuuston puheenjohtaja Seija Hovi-Kuikko.
– Lisäksi valmisteluilla alkaa olla kiire. Suomalaisilla työpaikoilla direktiivin voimaantuloon on alettu valmistautua, mutta lainsäädäntövaikutukset ovat vielä pimennossa. Ruotsissa asetettiin selvityshenkilö valmistelemaan direktiivin toimeenpanoa jo viime syksynä. Tasa-arvon mallimaan Suomen on korkea aika ryhtyä toimeen, Voima vaatii.
EU:n palkka-avoimuusdirektiivi edellyttää, että työnantajilla on käytössä palkkarakenteet, jotka varmistavat samapalkkaisuusperiaatteen – eli sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä – toteutumisen. Lisäksi direktiivin mukaan työnhakijoilla on oikeus saada tietoa haettavan työpaikan alkupalkkauksesta tai sen vaihteluvälistä. Työntekijällä on myös oikeus pyynnöstä saada kirjallisesti tieto hänen henkilökohtaisesta palkkatasostaan ja samaa tai samanarvoista työtä tekevien keskimääräisestä palkkatasosta sukupuolen mukaan eroteltuna.
Ammattiliitto Jytyn liittovaltuusto kokoontuu kevätkokoukseen Helsingissä 22.–23.5.2024.
Lisätietoja:
Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi
Jytyn liittovaltuuston puheenjohtaja Seija Hovi-Kuikko, puh. 0400 658 753, seija.hovi-kuikko@jytyhallinto.fi
Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry
Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”3.10.2024 15:15:22 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima on erittäin pettynyt hallituksen päätökseen viedä esitys vientimallilaista eduskunnan käsittelyyn. Vientimalli vaikeuttaa huomattavasti palkkatasa-arvon edistämistä työehtosopimusten avulla.
Hallituksen on turvattava työllisyyspalveluiden rahoitus kunnille täysimääräisesti2.9.2024 09:16:47 EEST | Tiedote
Työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien ja niiden muodostaminen yhteistoiminta-alueiden vastuulle vuoden 2025 alusta, jolloin noin 4000 työntekijää siirtyy valtiolta kuntien palvelukseen. Ammattiliitto Jyty on erittäin huolissaan työllisyyspalveluiden rahoituksen riittävyydestä ja vaatii hallitukselta päätöksiä kuntien rahoituksen turvaamiseksi.
Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.19.4.2024 17:35:23 EEST | Tiedote
Jytyn, OAJ:n ja JHL:n lakon piirissä on kaikkiaan noin 1 500 ammattiliittojen jäsentä kuudella paikkakunnalla.
Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan16.4.2024 18:05:38 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jytyn mielestä kehysriihen päätökset vaikeuttavat työuran aikaista osaamisen kehittämistä, pienipalkkaisten asemaa ja sote-alan henkilöstökriisiä.
Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin12.4.2024 14:32:38 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jyty ei hyväksy hallituksen lakiesitystä paikallisesta sopimisesta, koska se heikentäisi paikallisten henkilöstön edustajien asemaa ja voi johtaa työehtojen heikkenemiseen. Toteutuessaan se saattaisi jopa vähentää osapuolten halua paikalliseen sopimiseen, Jyty sanoo lakiesitystä koskevassa lausunnossaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme