Jyväskylän yliopisto

Onko digiavusta ikääntyneille aina hyötyä? – Yliauttaminen koetaan turhauttavana

Jaa

Läheisten antama digituki ei automaattisesti johda onnistuneisiin oppimiskokemuksiin tai ikääntyneiden itsenäiseen teknologian käyttöön. Auttamisen tulisi tukea uusien asioiden opettelua.  

Perheen ja ystävien antama digituki on tärkeää ikääntyneille. (Mostphotos)
Perheen ja ystävien antama digituki on tärkeää ikääntyneille. (Mostphotos)

DigiIN-hankkeen tuoreessa tutkimusjulkaisussa tarkasteltiin läheisten antaman digituen keskeisiä piirteitä. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten nämä piirteet vaikuttavat ikääntyneiden digitaitojen hankkimiseen ja itsenäiseen teknologian käyttöön.

– Läheisasiantuntijoiden eli perheen ja ystävien antamalla informaalilla digituella on merkittävä rooli ikääntyneiden henkilökohtaisissa oppimiskokemuksissa ja heidän kyvyssään käyttää digitaalisia palveluita ja laitteita itsenäisesti, väitöskirjatutkija Viivi Korpela Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Haastattelututkimuksen mukaan esimerkiksi läheisten tarjoama empatia ja sosiaalinen tuki voivat edistää digitaitojen oppimista ja ikääntyneiden hyvinvointia. Läheisten antamaa digitukea kuvailtiin tutkimuksessa myös turvalliseksi ja luotettavaksi.

Informaalilla digituella on kuitenkin rajansa, ja kaikilla ei ole läheisiä, joilta apua voisi pyytää.

– Tutkimuksessa havaittiin lisäksi informaalin digituen piirteitä, jotka voivat estää digitaalista osallisuutta. Esimerkiksi yliauttaminen koettiin monesti turhauttavaksi, Korpela huomauttaa. Yliauttaminen viittaa muun muassa tilanteisiin, jossa sovellusten lataaminen ja niiden päivittäminen hoidettiin pois alta mahdollisimman nopeasti.

Tutkimuksen perusteella yliauttaminen voi johtaa siihen, että ongelmat ratkaistaan kokonaan ikääntyneiden puolesta. Vaikka ikääntyneet olisivat itse halunneet opetella ja harjoitella uusia digitaalisia askareita, heille ei tarjottu todellista mahdollisuutta siihen.

Yhteiskunnan digitalisoituessa ja palveluiden siirtyessä verkkoon on tärkeä kehittää kattavampaa ja tehokkaampaa digitaalisen tuen politiikkaa samalla, kun jo olemassa olevien edullisten digitukihankkeiden löydettävyyttä parannetaan. Myös epävirallisten ja ei-muodollisten oppimisverkostojen rooli on tärkeä tunnustaa, sillä digitukipulan ratkaisemiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Linkki tutkimusjulkaisuun:

Korpela, V., Pajula, L., & Hänninen, R. (2024). Investigating the multifaceted role of warm experts in enhancing and hindering older adults’ digital skills in Finland. International Journal of Lifelong Education, 1–14. http://dx.doi.org/10.1080/02601370.2024.2353176

Lisätietoja: Viivi Korpela, viivi.e.korpela@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus ehdottaa uusia menetelmiä ihmisen aivoaktiivisuuden langattomaan mittaamiseen liikunnan aikana10.1.2025 11:28:04 EET | Tiedote

Tutkijatohtori Alessandra Giangrande ehdottaa väitöskirjassaan uusia teknologisia ratkaisuja aivoaktiivisuuden mittaamiseen ja tulkintaan, etenkin liikunnan aikana. Tutkimus tuotti arvokasta tietoa siitä, kuinka aivomittauksia voi suorittaa liikkumisen aikana ja myös laboratorioympäristön ulkopuolella. Tutkimus raivaa tietä innovatiivisille tutkimuslinjoille aivojen ja kehon vuorovaikutuksen mittaamiseksi luonnollisissa tilanteissa: urheilussa, kuntoutuksessa, diagnostiikassa, jne.

Väitös: Rentouttavaksi tarkoitettu somen selailu voikin lisätä uupumusta – tutkimus listaa ratkaisuja teknostressin lievittämiseen10.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Antti Hämäläisen väitöskirja tarkastelee vapaa-ajan teknologian käytön aiheuttamaa stressiä sekä siihen liittyviä hallintakeinoja keskittyen älypuhelimiin, sosiaaliseen mediaan ja digitaalisiin peleihin. Tutkimuksen mukaan teknostressin hallinta vaatii käyttäjältä sekä ennakoivia että reaktiivisia keinoja, esimerkiksi teknologiavapaita hetkiä ja keskustelua läheisten kanssa.

Mikä saa nuoren jatkamaan liikuntaseurassa? Tärkeintä on vanhempien kannustus ja valmentajien tuki9.1.2025 06:30:00 EET | Tiedote

TtM Katja Rinta-Antila tutki väitöskirjassaan, mitkä tekijät edistävät nuorten osallistumista liikuntaseuratoimintaan sekä syitä seuratoiminnassa lopettamiseen. Tutkimus osoitti, että seuratoimintaan osallistumista ylläpitivät vanhemmilta saatu tuki ja valmentajan terveyden edistämistoimet. Tutkimuksen tulokset perustelevat tarvetta panostaa terveyden edistämiseen seuroissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye