Yrityksissä odotellaan edelleen suhdannetilanteen parantumista
Kauppakamarien toukokuun kyselystä ei löydy vielä selkeitä merkkejä suhdannetilanteen paranemisesta. Kauppakamarien tekemän kyselyn mukaan alkuvuosi on sujunut heikosti, ja isolla osalla yritysvastaajista liikevaihto on supistunut edelliseen vuoteen verrattuna. Tilauskanta oli edelleen toukokuun kyselyssä haasteellinen suurella osalla vastaajista, eikä se ole oleellisesti parantunut tammikuusta.

Kauppakamarien toukokuun alussa tehtyyn suhdannekyselyyn vastasi lähes 1900 erikokoista työnantajayritystä ympäri Suomen. Turun kauppakamarin jäsenistä koko Varsinais-Suomen alueelta siihen vastasi 155.
Vastaajayrityksistä vajaat 29 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Varsinaissuomalaisista yrityksistä näin arveli noin kolmannes (32,3 %), kun vastaava osuus oli tammikuussa 28 prosenttia. Edellisistä kahdesta aiemmasta kyselystä poiketen liikevaihdon kasvua odottavien vastaajien osuus oli nyt suurempi kuin supistumista ennakoivien vastaajien, arvioidaan Keskuskauppakamarista.
”Edelleen näyttää siltä, että Suomen talous on suhdannesyklin pohjalla, ja kasvu antaa odottaa itseään. Tilanne ei ole heikentynyt, mutta vaellus suhdanteen pohjalla on osoittautunut pitkäkestoiseksi rämpimiseksi. Toistaiseksi konkreettista kasvua ei ole saatu, vaan joudutaan tyytymään lähinnä toiveisiin ja kasvuodotuksiin”, toteaa keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
”Tilauskannat ovat tyypillisesti aiempaa ohuemmat, ja odotukset tilauskantojen elpymisestä olivat nekin yhä vaisuja. Enemmistöllä vastaajista tilauskanta pysyy vähintään ennallaan, mutta monelle yritykselle se tarkoittaa haasteellisen tilanteen pitkittymistä”, sanoo Appelqvist.
”Vaikka tunnelmat ovat vielä kokonaisuutena vaisut ja odottavat, on Varsinais-Suomessa onneksi myös merkittävä joukko kasvavia ja menestyviä yrityksiä. Näitä löytyy esimerkiksi kestäviä energiaratkaisuja ja vihreää siirtymää toteuttavaista yrityksistä. Kesä on matkailu- ja ravintola-alalle tärkeä vuodenaika, ja odotukset kesää kohden ovat sielläkin varovaisen optimistiset”, kuvailee Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.
Odottelua ilmassa
Omalla toimialalla vallitsevia tunnelmia kuvattiin kyselyssä edelleen synkiksi, eikä tilanne ole toistaiseksi parantanut merkittävästi. Varsinais-Suomessa tilanteen normaaliksi luokittelee lähes puolet (45 %), pessimistiset tai erittäin optimistiset tunnelmat ovat lähes yhtä monella (43,3 %) ja optimisissa tunnelmissa kertoo olevansa vain noin 12 prosenttia vastanneista.
Avoimissa vastauksissa tilannetta kuvaillaan Varsinais-Suomessa odottavaksi tai pysähtyneeksi. Muun muassa maaliskuun lakot ovat vaikuttaneet siihen, ettei tilanne ole normalisoitunut.
“Toimialojen välillä on edelleen isoja eroja, mutta voidaan sanoa, että tunnelmat ovat lähestyneet toisiaan. Vaikka tilanne oli odotetusti edelleen vaikein rakentamisessa, on toimialan pahimman pessimismin osalta nähty kohentumista. Samalla pessimismi on kuitenkin saanut enemmän otetta palvelualoilla”, toteaa pääekonomisti Appelqvist valtakunnallisesti.
”Ilmeisesti liian monet haasteet heikentävät edelleen tunnelmia, eikä lievä paraneminen liikevaihdon kasvua koskevissa odotuksissa riitä muuttamaan tilannetta. Jos uskotaan siihen, että talouden keskeiset kasvutekijät ovat jatkossa vahvistumassa, voidaan jopa kysyä, ovatko yritysten tunnelmat liiankin pessimistisiä”, hän sanoo.
”Varsinais-Suomessa on ennenkin osattu tarttua ensimmäisiin kasvun merkkeihin, esimerkiksi runsas viisi vuotta sitten kasvu lähti Varsinais-Suomen PoRe – positiivinen rakennemuutos -ilmiöstä. Pidetään huoli siitä, että olemme taas etujoukoissa, kun kunnon nousu suhdannekuopasta käynnistyy. Kehitetään osaamistamme ja pidetään huoli yritystemme kilpailukyvystä. Tästä puhuimme juuri maanantaina alueen kansanedustajien kanssa”, kuvailee puolestaan Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.
Kauppakamarien kysely tehtiin 6.-8.5.2024 ja siihen vastasi 1882 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pääekonomisti Jukka Appelqvist, Keskuskauppakamari, jukka.appelqvist@chamber.fi, puh. 044 263 1051
Toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun kauppakamari, kaisa.leiwo@kauppakamari.fi, puh. 040 556 6697
Kuvat

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari
Kauppakamarit: Hoitoon on päästävä – sotekustannukset läpinäkyviksi4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Sote-palveluiden uudistamiseen tarvitaan uusi vaihe: hyvinvointialueiden tuottavuutta on parannettava keskittymällä vahvemmin toimintatapojen muuttamiseen. Hoitoon on päästävä ja se onnistuu parhaiten, kun hyvinvointialue toimii yhteistyössä alueen yritysten kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kustannustehokkuuden perusedellytys on kustannusten läpinäkyvyyden lisääminen.
Kansainvälinen kilpailukykyinen väyläverkosto7.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. ”Elinkeinoelämän tarpeet liikenneinfralle ja –palveluille tulisi nostaa painokkaammin esiin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteissa esimerkiksi nostamalla Suomen logistinen kilpailukyky suunnitelman päätavoitteisiin”, arvioi Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen. Liikenne 12-suunnitelma on 12-vuotinen strateginen dokumentti, jossa käsitellään koko Suomen liikennejärjestelmää valtakunnallisella tasolla kaikissa väylämuodoissa.
Kerttulin lukiolle ICT-teko-tunnustus6.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamarin ICT-teko-tunnustus myönnettiin tänä vuonna Kerttulin ICT-lukiolle. Turussa sijaitseva lukio on Suomen ainoa ICT-alan erityislukio. ICT-valiokunnan myöntämä vuosittainen tunnustus jaettiin alan seminaarissa 6. maaliskuuta.
Tekoälyn hyödyntäminen karkaa yhä useammalla yrityksellä tulevaisuuteen6.3.2025 00:01:00 EET | Tiedote
”Tällä hetkellä varsinaissuomalaisissa yrityksissä hyödynnetään eniten tekoälyn kielimalleja henkilökohtaisissa työtehtävissä, kuten tiedon hakemisessa verkosta tai sähköposteista. Tekoälyllä luodaan ja muokataan tekstisisältöjä tai käännetään tekstiä kieleltä toiselle. Jotkut yritykset luovat markkinointitarpeisiinsa myös grafiikkaa. Yhteistä on se, että valtaosa käytöstä kohdistuu yksilön työtehtäviin”, sanoo Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja ja Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Petri Syväjärvi.
Varsinaissuomalaisten yritysten TKI-investointien suurimmat pullonkaulat ovat taloustilanne, rahoitus ja kasvuhalukkuuden puute30.1.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamarin jäsenkyselyn tuoreet luvut tammikuulta antavat viitteitä hienoisista kasvuodotuksista TKI-investointeihin. Varsinaissuomalaisten yritysten tutkimus- ja kehittämisinvestointeja selvittäneeseen kyselyyn vastasi 119 jäsenyritystä. Vastaajista suurin joukko on teollisuuden alan yrityksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme